ΦΑΡΜΑΚO

Επισημοποιήθηκε η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου στο φάρμακο: Ξεκινά με τα σκευάσματα Ηπατίτιδας C

Επισημοποιήθηκε η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου στο φάρμακο: Ξεκινά με τα σκευάσματα Ηπατίτιδας C

Τα φάρμακα για την Ηπατίτιδα C, θα είναι τα πρώτα φάρμακα που θα προμηθευτεί οικονομικότερα η Κύπρος εξαιτίας της νέας συνεργασίας της με την Ελλάδα στον τομέα του φαρμάκου.

Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο υπουργός Υγείας της Ελλάδας, Ανδρέας Ξανθός κατά την διάρκεια της συνάντησης τους, επισημοποίησαν τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του φαρμάκου.

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε, οι εμπιστευτικές τιμές που θα προκύπτουν από τη διαπραγμάτευση της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) να ισχύουν και για την Κύπρο.

Το πρώτο βήμα γίνεται τώρα με τα φάρμακα για την ηπατίτιδα C και θα έχει ως αποτέλεσμα η Κύπρος να προμηθευθεί τα συγκεκριμένα σκευάσματα σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που τα προμηθευόταν μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι για την Ελλάδα αυτή είναι η δεύτερη συμφωνία που πραγματοποιείται και είναι πιο συμφέρουσα από την πρώτη με την οποία επιτεύχθηκε ο πενταπλασιασμός των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C που έχουν δυνατότητα πρόσβασης στις νέες θεραπείες.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός «η διμερής αυτή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου στον τομέα του φαρμάκου είναι η απόδειξη των ισχυρών δεσμών αλληλεγγύης ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την ανάγκη πολυμερών περιφερειακών συνεργασιών τύπου «Βαλέτα» (Συμμαχία χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα και η Κύπρος) για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των μεμονωμένων χωρών απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία, με στόχο πάντα την εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα».

Επίσης, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για την υπογραφή, μέσα στις επόμενες ημέρες, Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Επιτροπής Διαχείρισης του «Ειδικού Λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων».

Η συζήτηση έρχεται σε συνέχεια της από 6 Ιουνίου 2019 συνάντησης του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Κενεβέζου, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης του «Ειδικού Λογαριασμού» κ. Νικόλαο Βούτση και τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό. Ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου επανέλαβε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου για τη δωρεά 10 εκατομμυρίων ευρώ από την Κυπριακή Κυβέρνηση για την αναβάθμιση των μονάδων υγείας της περιοχής.

Ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδος κ. Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας τη σημασία της δωρεάς της Κύπρου, ενημέρωσε τον ομόλογό του για το σχέδιο επέκτασης του Κέντρου Υγείας Ραφήνας σε Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής, με την αξιοποίηση και των κτιρίων του πρώην Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου «Νταού Πεντέλης», με προβλεπόμενη δυναμικότητα 80 κλινών (παθολογικών, χειρουργικών) και συνολική επιφάνεια 10.000 τ.μ.