ΦΑΡΜΑΚO

Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Κρίσιμο το κονδύλι για τα εμβόλια και η μείωση του clawback

Προτεραιότητα στην πρόληψη, με ισχυρή εμβολιαστική πολιτική που θα εξασφαλίσει ένα ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια, έδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.), Δημήτρης Γιαννακόπουλος στην ημερίδα «Οικονομικά της Υγείας μετά την πανδημία: μία πρώτη προσέγγιση», την Πέμπτη (18/06/2020).

Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Κρίσιμο το κονδύλι για τα εμβόλια και η μείωση του clawback

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για μείωση του clawback προσθέτοντας ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δοθούν οι σωστές απαντήσεις στις προκλήσεις που ανέκυψαν από την πανδημία, καθώς και στις στρεβλώσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος του φαρμάκου εδώ και χρόνια.

Η τοποθέτηση του κ. Γιαννακόπουλου έγινε στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Φαρμακευτική βιομηχανία στα χρόνια του κορονοϊoύ».

«Η πανδημία του κορονοϊού έφερε στο προσκήνιο πρωτοφανείς προκλήσεις για τα συστήματα υγείας και για τις οικονομίες των χωρών. Δοκιμάστηκε η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων και έγιναν πιο ορατά τα προβλήματα, αλλά και οι ανάγκες, στην κάλυψη των οποίων καλούμαστε και εμείς ως φαρμακοβιομηχανία να συμβάλλουμε.

Από τη μία, η συνεργασία ανάμεσα σε επιχειρήσεις, φορείς και κράτη, απέκτησε ζωτική σημασία, περισσότερο από ποτέ, για την επιτάχυνση της έρευνας για τη θεραπεία και το εμβόλιο, όπως και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που ήρθε ως συνέπεια της πανδημίας. Από την άλλη, αναδείχτηκε η σημασία μία χώρα να βασίζεται όσο μπορεί στις δικές της δυνάμεις ώστε να μειώνει την εξάρτησή της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ισχυρή εγχώρια παραγωγή φαρμάκου που διαθέτει η Ελλάδα. Μέσα στην έκτακτη υγειονομική κατάσταση, δεν είχαμε ελλείψεις φαρμάκων, η προμήθεια του συστήματος υγείας συνεχίστηκε κανονικά, τη στιγμή που άλλες χώρες είχαν σημαντικά προβλήματα. Αυτό είναι μία ακόμα χειροπιαστή απόδειξη ότι η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας τομέας που πρέπει να στηριχτεί γιατί στηρίζει την εθνική οικονομία και την υγεία των Ελλήνων» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ.

Ο κ. Γιαννακόπουλος τόνισε ότι σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή, «να δώσουμε τις σωστές απαντήσεις στις προκλήσεις που ανέκυψαν, γιατί μας το επιτρέπει η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας. Και να πω εδώ συγχαρητήρια στα μέλη της κυβέρνησης που χειρίστηκαν την κατάσταση, στους Έλληνες επιστήμονες και στους επαγγελματίες υγείας όλης της χώρας. Επίσης, υπάρχει τώρα το περιθώριο να διορθώσουμε στρεβλώσεις στη φαρμακευτική πολιτική, στη χρηματοδότηση, στις προτεραιότητες που θέτει η Πολιτεία, αλλά κι εμείς ως βιομηχανία. Τα προβλήματα τα είδαμε μπροστά μας και θα έρθουν ακόμα πιο οξυμένα σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορονοϊού, εάν δεν ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις τώρα».

Tο 1% του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης για τον κλάδο του φαρμάκου

Ο κλάδος του φαρμάκου θα πρέπει να πάρει το μερίδιο που του αναλογεί από το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, επισήμανε ο κ. Γιαννακόπουλος, προσδιορίζοντάς το στο 1% των 52 δισ. που προορίζονται για τη χώρα μας.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου είναι ο ελλιπής δημόσιος προϋπολογισμός για το φάρμακο και άρα τα τεράστια ποσά του clawback, που πλέον δεν έχουμε λόγια να τα χαρακτηρίσουμε. Λέγαμε δυσβάσταχτο, δυσθεώρητο, ανεξέλεγκτο το clawback, τα στοιχεία όμως τόσο του 2019 όσο και οι εκτιμήσεις του 2020 είναι εκτός πραγματικότητας, αν θέλουμε να μιλάμε για βιώσιμες επιχειρήσεις. Η συνολική επιβάρυνση της βιομηχανίας (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή ) ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ (clawback και rebate) το 2019, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2020 δείχνει επιπλέον αύξηση κατά 45%. Ακόμα και οι μνημονιακές δεσμεύσεις προέβλεπαν μείωση κατά 30% την τελευταία τριετία, στόχος που ποτέ δεν επετεύχθη, ενώ οι ίδιοι οι θεσμοί πλέον κάνουν λόγο για «ηθικό κίνδυνο» από τη συνεχώς αυξανόμενη πορεία του. Τώρα έχουν 52 δισ. διαθέσιμα (23 + 9 + 20). Ας τα αξιοποιήσουν εκεί που πρέπει, δηλαδή στην υγεία. Το 1% ζητάμε, όχι όλο το ποσό, ήρθε η ώρα να πάρουν κάποιες αποφάσεις» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Η μείωση του clawback είναι επιτακτική και θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένα σημεία, τα οποία θεωρώ ιδιαιτέρως κρίσιμα. Χρειάζεται διόρθωση σε βιώσιμα επίπεδα και καθορισμός του προϋπολογισμού με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη επιδημιολογικά δεδομένα, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τη γήρανση του πληθυσμού, την αύξηση των χρόνιων νοσημάτων.

Κρίσιμη είναι η εξαίρεση από τη φαρμακευτική δαπάνη άλλων δαπανών που αφορούν στην πρόληψη (εμβόλια), στην κοινωνική στήριξη (ανασφάλιστοι) και σε ειδικές καταστάσεις που διαμορφώνουν, για παράδειγμα, οι πανδημίες (μεγάλη ζήτηση συγκεκριμένων σκευασμάτων). Η δαπάνη για τα εμβόλια εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ για τους ανασφάλιστους στα 290 εκατ. ευρώ, για το 2019.

Ειδικά στις συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία, η δημιουργία ξεχωριστού κονδυλίου για τους εμβολιασμούς θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί ήδη από την κυβέρνηση. Θα είναι από το Ταμείο Πρόνοιας; Θα είναι με άλλη ρύθμιση; Το θέμα είναι να υλοποιηθεί. Με ένα δεύτερο κύμα να είναι πιθανό το φθινόπωρο, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ η Ελλάδα να αποκτήσει ισχυρή εμβολιαστική πολιτική με ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια, ώστε να ελαφρυνθεί η φαρμακευτική δαπάνη για τις αυξημένες ανάγκες σε φάρμακα. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε επαρκείς ποσότητες εμβολίων στη χώρα, όμως ο τρόπος που αποφασίζουν οι εταιρείες –παραγωγοί λαμβάνει υπόψη και τους οικονομικούς όρους και την παγκόσμια ζήτηση που φέτος είναι αυξημένη.

Επίσης, θα πρέπει το clawback να κατανέμεται δικαιότερα, ώστε να επιβαρύνονται αναλογικά τα σκευάσματα για την αύξηση της δαπάνης που προκαλούν. Στην ίδια κατεύθυνση, η επιτάχυνση του έργου της επιτροπής Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών για καινοτόμες θεραπείες, στο παράδειγμα της Ηπατίτιδας C και των ανοσοσφαιρινών.

Τέλος, θα πρέπει να ενισχυθεί δραστικά το ποσό συμψηφισμού του clawback, με τις επενδύσεις σε κλινικές μελέτες, R&D και εξοπλισμό για τις παραγωγικές μονάδες, με απλοποίηση των διαδικασιών. Οι σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων από τις ξένες φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, δημιουργούν προστιθέμενη αξία που μένει και επανεπενδύεται».

Συνεργασία και σχέδιο ετοιμότητας

Ο κ. Γιαννακόπουλος έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας ότι «η φαρμακοβιομηχανία και θέλει και μπορεί να συνεργαστεί με όλους τους αρμόδιους φορείς, για να διαμορφωθεί μια φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης ως σύνολο. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, πρέπει να αξιοποιηθούν και τα κονδύλια του πακέτου στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η φαρμακοβιομηχανία να έχει τη θέση που της αναλογεί στο σχέδιο ανάπτυξης που θα καταθέσει η χώρα μας.

Η σημερινή κρίση του κορονοϊού μας διδάσκει νέες εταιρικές και συνεργατικές σχέσεις, που θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα και καλύτερη υγεία για τους πολίτες μας. Η φαρμακευτική βιομηχανία δεσμεύεται να διαδραματίσει έναν αποφασιστικό ρόλο, στην απαιτούμενη ταχύτητα ανάπτυξης οικονομικά προσιτών θεραπειών και εμβολίων. Ένα σχέδιο ετοιμότητας για κρίσιμα φάρμακα και η ύπαρξη συνεχούς κανονιστικής ευελιξίας, που θα εδράζεται σε ένα συνεχή διάλογο με τις αρμόδιες αρχές, είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση των θεραπειών που είναι απαραίτητες για τους ασθενείς, αλλά και για τη διαφάνεια της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Πηγή: Newsbomb.gr