ΦΑΡΜΑΚO

Κορονοϊός: Το εμβόλιο της Οξφόρδης προκάλεσε ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους και νέους

Τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου κατά της COVID-19 που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc δείχνουν ότι προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο από τον νέο κορονοϊό, γράφουν σήμερα οι Financial Times.

Κορονοϊός: Το εμβόλιο της Οξφόρδης προκάλεσε ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους και νέους

Αυτό που δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών είναι ότι το πειραματικό αυτό εμβόλιο ενεργοποιεί προστατευτικά αντισώματα και λεμφοκύτταρα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη δύο πρόσωπα που έχουν γνώση του ευρήματος αυτού, ενθαρρύνοντας τους ερευνητές που αναζητούν στοιχεία ότι θα προστατεύει τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας από σοβαρή νόσηση ή τον θάνατο από την COVID-19.

Τα πορίσματα αυτά απηχούν επίσης στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, τα οποία δείχνουν ότι το εμβόλιο προκάλεσε «ισχυρές ανοσοαποκρίσεις» σε ομάδα υγειών ενηλίκων 18 ως 55 ετών, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πρόσωπα που είναι ενήμερα για τα αποτελέσματα των λεγόμενων εξετάσεων αίματος ανοσογονικότητας.

Ωστόσο η FT προειδοποιεί ότι τα θετικά τεστ ανοσογονικότητας δεν παρέχουν εγγυήσεις ότι το εμβόλιο θα αποδειχθεί εν τέλει ασφαλές και αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους.

Η AstraZeneca, η οποία αναπτύσσει το εμβόλιο αυτό με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους στον αγώνα για την δημιουργία ενός εμβολίου που θα προστατεύει από την COVID-19.

Λεπτομέρειες σχετικά με το πόρισμα αυτό αναμένεται να δημοσιευτούν προσεχώς σε κλινική επιθεώρηση, πρόσθεσε η FT, η οποία δεν κατονόμασε το έντυπο.

AstraZeneca: Το εμβόλιο κατά της COVID-19 της Οξφόρδης προκάλεσε ανοσοαπόκριση και στους ηλικιωμένους και στους νέους

Το πειραματικό εμβόλιο κατά της COVID-19, που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προκαλεί παρόμοια ανοσοαπόκριση και στους ηλικιωμένους και στους νέους και οι παρενέργειες είναι λιγότερες μεταξύ των ηλικιωμένων, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca Plc.

Ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 που θα είναι αποτελεσματικό θεωρείται σημαντικός παράγοντας που θα αλλάξει τους κανόνες του παιγνιδιού στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπων, έχει επιφέρει πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία και έχει διαταράξει τη φυσιολογική ζωή των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι αποκρίσεις ανοσογονικότητας ήταν παρόμοιες μεταξύ των ενηλίκων μεγαλύτερης και νεαρότερης ηλικίας και ότι η αντιδραστικότητα ήταν χαμηλότερη στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, στους οποίους η σοβαρότητα της ασθένειας COVID-19 είναι μεγαλύτερη», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της AstraZeneca.

«Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν περαιτέρω το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων για την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα του AZD1222», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η AstraZeneca, η οποία αναπτύσσει το εμβόλιο αυτό με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους στον αγώνα για την δημιουργία ενός εμβολίου που θα προστατεύει από την COVID-19.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε σήμερα ότι ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 δεν είναι ακόμη έτοιμο, αν και ο ίδιος ετοιμάζει την επιμελητειακή υποστήριξη για μια πιθανή κυκλοφορία. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αναμένει την κυκλοφορία του το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ερωτηθείς από το BBC αν ορισμένοι άνθρωποι θα μπορέσουν να το κάνουν ήδη από φέτος, ο Χάνκοκ απάντησε: «Δεν το αποκλείω αυτό, αλλά δεν είναι η πρώτη μου προσδοκία».

«Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση που όλα πάνε τέλεια, αλλά δεν είναι η πρώτη μου προσδοκία ότι θα το κάνουμε αυτό φέτος. Ωστόσο το πρόγραμμα προχωράει καλά, αλλά ακόμη δεν βρισκόμαστε εκεί», σημείωσε.

H Sun έγραψε σήμερα ότι το προσωπικό νοσοκομείου του Λονδίνου ενημερώθηκε να είναι έτοιμο να λάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσεται από την Οξφόρδη και την AstraZeneca Plc.

Η Sun διευκρίνισε ότι το νοσοκομείο, το οποίο δεν κατονόμασε, ενημερώθηκε να προετοιμαστεί για το εμβόλιο από την «εβδομάδα που αρχίζει στις 2 Νοεμβρίου».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)