ΦΑΡΜΑΚO

Το εμβόλιο της Pfizer για την COVID-19 απέτρεψε σχεδόν 700.000 νοσηλείες - μελέτη

Η εν λόγω μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το εμβόλιο εξοικονόμησε πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος υγειονομικής περίθαλψης και πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλεια παραγωγικότητας.

Το εμβόλιο της Pfizer για την COVID-19 απέτρεψε σχεδόν 700.000 νοσηλείες - μελέτη

Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech για την COVID-19 απέτρεψε σχεδόν 700.000 νοσηλείες και εξοικονόμησε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 15/5 στο περιοδικό Journal of Medical Economics, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο απέτρεψε 8,7 εκατομμύρια συμπτωματικά κρούσματα του ιού, 690.000 νοσηλείες και περισσότερους από 110.000 θανάτους. Επιπλέον, το εμβόλιο εξοικονόμησε πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος υγειονομικής περίθαλψης και πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλεια παραγωγικότητας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι συγγραφείς της μελέτης, χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο και δεδομένα πραγματικού κόσμου και δοκιμών για να προσδιορίσουν τον αριθμό των συμπτωματικών περιπτώσεων της COVID-19, νοσηλειών και θανάτων που θα είχαν συμβεί χωρίς το εμβόλιο Pfizer, καθώς και το κόστος για το σύστημα υγείας και την οικονομία.

Τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για το μοντέλο περιελάμβαναν τον αριθμό των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων και εισαγωγής στο νοσοκομείο.

«Οι αναλύσεις δείχνουν ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech για την COVID-19 συνέβαλε σε σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ το 2021 και είχε βαθιά επίδραση στην τροχιά της πανδημίας», δήλωσε η ερευνήτρια της ομάδας Manuela Di Fusco. «Το εν λόγω εμβόλιο υπολογίστηκε ότι αποτρέπει εκατομμύρια συμπτωματικές περιπτώσεις της COVID-19, χιλιάδες νοσηλείες και θανάτους ενώ εξοικονόμησε πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος υγειονομικής περίθαλψης και πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλεια παραγωγικότητας.

Τα ευρήματα της μελέτης «τονίζουν την ευκαιρία να συνεχιστεί η ευρεία απορρόφηση του εμβολιασμού για την πρόληψη της νόσου που σχετίζεται με την COVID-19 και τη δημιουργία κοινωνικών οφελών», πρόσθεσε η Di Fusco.