ΦΑΡΜΑΚO

Σκλήρυνση κατά πλάκας και θηλασμός - Τα ευρήματα νέας μελέτης

Για τις γυναίκες που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας η μητρότητα είναι ένα πολύ δύσκολο και επικίνδυνο εγχείρημα καθώς θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη θεραπευτική τους αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Ωστόσο ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη μητέρα και το βρέφος;

Σκλήρυνση κατά πλάκας και θηλασμός - Τα ευρήματα νέας μελέτης

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το νευρολογικό τμήμα του Ruhr-Universität Bochum (RUB) στο νοσοκομείο St. Josef το glatiramer μπορεί να ανακουφίσει ψυχικά τις μητέρες από αυτή την αγωνία.

Συγκεκριμένα διεξήχθη μια παράλληλη μελέτη κατά τη διάρκεια της περιόδου θηλασμού όπου γυναίκες λάμβαναν το φάρμακο glatiramer κατά τη διάρκεια 18 μηνών ενώ συγχρόνως μια άλλη ομάδα δεν λάμβανε το φάρμακο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές για την υγεία των βρεφών και των δύο ομάδων.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Περιοδικό Πολλαπλής Σκλήρυνσης από την 1η Απριλίου 2022.

Μείωση της συχνότητας υποτροπών

Η σκλήρυνση κατά πλάκας επηρεάζει τις γυναίκες δύο έως τρεις φορές συχνότερα από τους άνδρες και οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Η πλειοψηφία των ασθενών πάσχουν από υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, στην οποία εναλλάσσονται οι περίοδοι όπου οι ασθενείς έχουν υποτροπή ενώ άλλες περιόδους είναι σχεδόν ασυμπτωματικοί. Αλλά, καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, το νευρικό σύστημα σταδιακά καταστρέφεται από αυτά τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να οδηγούνται σε μόνιμη αναπηρία. Οι σύγχρονες θεραπείες μπορούν να επιβραδύνουν τη συσσώρευση μόνιμης βλάβης στο κεντρικό νευρικό σύστημα μειώνοντας τη συχνότητα των επεισοδίων και παρατείνοντας τις περιόδους σταθερότητας μεταξύ τους. Ένα από τα φάρμακα που συμβάλει στην σταθεροποίηση των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι το glatiramer.

Δεν καταγράφηκαν αρνητικές επιπτώσεις

«Σε αυτή τη μελέτη, συγκρίναμε την ανάπτυξη 120 παιδιών συνολικά, των οποίων οι μητέρες πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Το 50% των μητέρων λάμβαναν το φάρμακο glatiramer κατά τη διάρκεια της γαλουχίας», εξηγεί η Δρ. Andrea Ciplea από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Kerstin Hellwig στην κλινική RUB. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 18 μηνών της ζωής των μωρών οι ερευνητές παρακολούθησαν τις μετρήσεις του σώματος των βρεφών, τις αναπτυξιακές καθυστερήσεις καθώς και τις αντιβιοτικές θεραπείες και τις νοσηλείες στο νοσοκομείο. «Δεν παρατηρήσαμε αρνητικές επιπτώσεις που αποδίδονται στη χορήγηση του φαρμάκου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας», επισημαίνει η Ciplea. Ως αποτέλεσμα, το φάρμακο glatiramer κατά τη διάρκεια της περιόδου θηλασμού έχει πλέον εγκριθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ