ΦΑΡΜΑΚO

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε χάπια και να διαλυθούν γρηγορότερα στο στομάχι;

Όσο και αν φαίνεται παράδοξο η στάση του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο στη διάλυση ενός χαπιού στο στομάχι.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε χάπια και να διαλυθούν γρηγορότερα στο στομάχι;

Ποια είναι η στάση του σώματός σας όταν παίρνετε ένα χάπι; Κάθεστε όρθιοι ή ξαπλώνετε στο κρεβάτι;

Κάνει τη διαφορά, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Ο Rajat Mittal και η ομάδα του στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, κατασκεύασαν ένα μοντέλο που ονομάζεται StomachSim για να προσομοιώσουν ρεαλιστικά τους μηχανισμούς της διάλυσης των φαρμάκων στο ανθρώπινο στομάχι.

Διαπίστωσαν ότι η στάση του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο στη διάσπαση του χαπιού καθώς και στην απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Η έρευνα μόλις δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physics of Fluids υπό τον τίτλο «Υπολογιστική μοντελοποίηση της διάλυσης φαρμάκων στο ανθρώπινο στομάχι: Επιδράσεις της στάσης του σώματος και της γαστροπάρεσης στη βιοδιαθεσιμότητα των φαρμάκων».

Η από του στόματος χορήγηση χαπιών είναι ένας ασφαλής, οικονομικός και εύκολος τρόπος χορήγησης φαρμάκων σε ασθενείς και είναι γνωστό ότι οδηγεί σε υψηλό βαθμό συμμόρφωσης των ασθενών.

xapia.jpg

Πώς να πάρετε ένα χάπι

Τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργηθεί μοντέλα για να αναπαριστούν με αυθεντικό τρόπο τη λειτουργία πολλών σημαντικών οργάνων, ειδικά της καρδιάς. Το μοντέλο που αναπτύχθηκε από την ομάδα Johns Hopkins συνδυάζει τη φυσική με την εμβιομηχανική και τη μηχανική των ρευστών. Το StomachSim μιμείται αυτό που συμβαίνει μέσα στο στομάχι καθώς αφομοιώνει την τροφή, ή σε αυτήν την περίπτωση, το φάρμακο.

Τα περισσότερα χάπια δεν αρχίζουν να λειτουργούν έως ότου το στομάχι περάσει το περιεχόμενό τους στο έντερο. Όσο πιο κοντά ένα χάπι φτάνει στο χαμηλότερο μέρος του στομάχου - το άντρο - (σ.σ. το άντρο εκτείνεται από την γωνιαία εντομή μέχρι τον πυλωρό) τόσο πιο γρήγορα αρχίζει να διαλύεται και να αδειάζει το περιεχόμενό του μέσω του πυλωρού στο δωδεκαδάκτυλο, την κορυφή του λεπτού εντέρου. Εάν στοχεύετε ένα χάπι σε αυτό το μέρος του στομάχου, η στάση είναι κρίσιμη τόσο για τη βαρύτητα όσο και για τη φυσική ασυμμετρία του στομάχου.

gunaika-xapia.jpg

Οι τέσσερις στάσεις

Η λήψη χαπιών ενώ ξαπλώνετε στη δεξιά πλευρά ήταν μακράν η καλύτερη, στέλνοντας τα χάπια στο βαθύτερο μέρος του στομάχου. Ο δε ρυθμός διάλυσής τους ήταν 2,3 φορές πιο γρήγορος ακόμη και από την όρθια στάση.

Στον αντίποδα, το να ξαπλώνετε στην αριστερή πλευρά δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Η ομάδα εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι εάν ένα χάπι χρειάζεται 10 λεπτά για να διαλυθεί ενώ βρίσκεται στη δεξιά πλευρά, μπορεί να χρειαστούν 23 λεπτά για να διαλυθεί σε όρθια στάση και περισσότερα από 100 λεπτά όταν ξαπλώνετε στην αριστερή πλευρά.

Το να στέκεστε σε όρθια θέση είναι η αμέσως επόμενη επιλογή σε αποτελεσματικότητα.

«Για τους ηλικιωμένους, αυτούς που είναι συνεχώς καθιστοί ή τους κλινήρεις, το να στρέφονται είτε προς την αριστερή πλευρά, είτε προς τη δεξιά μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο», στη γρηγορότερη διάλυση του χαπιού δήλωσε ο Mittal. «Η επιλογή της στάσης του σώματος είναι ισοδύναμη με το στομάχι κάποιου που έχει μια πολύ σημαντική δυσλειτουργία όσον αφορά τη διάλυση χαπιών».

Η ομάδα μελέτησε και τη λειτουργία του στομάχου που δεν λειτουργεί πλήρως λόγω γαστροπάρεσης. Αυτή η χρόνια πάθηση επηρεάζει τη διάλυση των χαπιών. Ακόμη και μια μικρή αλλαγή στις συνθήκες του στομάχου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές διαφορές στην έκβαση ενός από του στόματος φαρμάκου, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Jae Ho Lee, πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Johns Hopkins.

Οι μελλοντικές εργασίες θα προσπαθήσουν να μελετήσουν πώς οι αλλαγές στην εμβιομηχανική του στομάχου επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά τα φάρμακα. Θα εξετάσει επίσης τον τρόπο επεξεργασίας των τροφίμων στο στομάχι και την επίδραση της στάσης του σώματος και της γαστροπάρεσης στην πέψη.

Πηγή:jpost.com