ΦΑΡΜΑΚO

PIF: Η καινοτομία πληρώνει το υψηλότερο τίμημα της στρεβλής κατάστασης που λέγεται clawback

«Η καινοτομία είναι αυτή που πληρώνει το υψηλότερο τίμημα της στρεβλής κατάστασης που ονομάζεται clawback», τονίζει η πρόεδρος του PIF – Pharma Innovation Forum, κυρία Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, προσθέτοντας ότι «πρόκειται ασφαλώς για μια συνθήκη που δεν είναι βιώσιμη και δυστυχώς διαρκώς διογκώνεται».

PIF: Η καινοτομία πληρώνει το υψηλότερο τίμημα της στρεβλής κατάστασης που λέγεται clawback

Η συνομιλήτριά μας, τονίζει εμφατικά, ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στη θέσπιση ανώτατων ορίων στις υποχρεωτικές επιστροφές με προοπτική ελαχιστοποίησής τους, ενώ παράλληλα, θα πρέπει εκτός από την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, να προχωρήσει σε μία σειρά αναγκαίων μέτρων, όπως έλεγχος της κατανάλωσης, θεραπευτικά πρωτόκολλα, ψηφιοποίηση και εξορθολογισμός της δαπάνης.

lamprina_mparmpetaki.jpg

Η πρόεδρος του PIF – Pharma Innovation Forum, κυρία Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη

Το Pharma Innovation Forum αποτελείται από 26 πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, που δίνουν έμφαση στην έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη, επενδύοντας σημαντικά ποσά στο πεδίο των νέων καινοτόμων φαρμάκων.

Το CNN Greece, στο πλαίσιο της έρευνας για το clawback, απηύθυνε στην κυρία Μπαρμπετάκη το εξής ερώτημα:

«Κυρία Μπαρμπετάκη, τι αναμένεται από τη νέα κυβέρνηση και την ηγεσία του υπ. Υγείας αναφορικά με το μείζον ζήτημα του clawback; Εκτιμάτε ότι μπορεί να διορθωθεί μία στρέβλωση ετών, που έχει λυγίσει τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, έχοντας απειλήσει ευθέως τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, την ιατρική καινοτομία αλλά των επενδύσεων τα τελευταία χρόνια; Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές των πολυεθνικών ερευνητικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων και τι δε διαπραγματεύεστε με την επόμενη ηγεσία του υπ. Υγείας;»

Η απάντηση της προέδρου του PIF έχει ως εξής:

«Το clawback εισήχθη στα υγειονομικά συστήματα σε μια περίοδο ακραίας δημοσιονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτής της κρίσης οι συρρικνωμένοι δημόσιοι προϋπολογισμοί δεν επαρκούσαν για την κάλυψη της πραγματικής φαρμακευτικής δαπάνης. Τη διαφορά αυτή κλήθηκαν να καλύψουν οι ίδιες οι εταιρείες μέσω του μηχανισμού του clawback.

Το παράδοξο είναι πως παρά τη σαφή βελτίωση των δημοσιονομικών δεδομένων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, το clawback, δεν παρέμεινε απλώς, αλλά διογκώθηκε και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να διογκώνεται σε επίπεδα μη βιώσιμα. Για να γίνει σαφές αυτό που αναφέρω τα ποσά των επιστροφών που πληρώνει η βιομηχανία σε ετήσια βάση ξεπερνούν σε απόλυτα νούμερα τα € 2 δις και το 50% της φαρμακευτικής δαπάνης.

Η καινοτομία πληρώνει το υψηλότερο τίμημα αυτής της στρεβλής κατάστασης. Αυτή τη στιγμή η ένταξη μιας καινοτόμου θεραπείας στο σύστημα Υγείας προϋποθέτει η φαρμακευτική εταιρεία που την έχει αναπτύξει επενδύοντας χρόνια στη σχετική έρευνα, να καλύπτει έως και το 70% του κόστους, λόγω υποχρεωτικών επιστροφών.

Πρόκειται ασφαλώς για μια συνθήκη που δεν είναι βιώσιμη. Η νέα κυβέρνηση έχει και κατά το παρελθόν δεσμευθεί για τη μείωση του clawback. Θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στη θέσπιση ανώτατων ορίων στις υποχρεωτικές επιστροφές με προοπτική ελαχιστοποίησής τους. Το ζήτημα του clawback δεν είναι αυτόνομο. Συνδέεται τόσο με την ανάγκη αύξησης της δημόσιας χρηματοδότησης του φαρμάκου όσο και με την τον έλεγχο της κατανάλωσης, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, την ψηφιοποίηση και τον συνολικό εξορθολογισμό της δαπάνης. Βρίσκεται όμως στο κέντρο του διαλόγου που πρέπει να διεξαχθεί με ορίζοντα τη βιωσιμότητα του υγειονομικού μας συστήματος και την εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα στις καινοτόμες θεραπείες με όρους αντίστοιχους των υπόλοιπων Ευρωπαίων πολιτών».

Πηγή: Cnn.gr