Με τη συμμετοχή 270 συνέδρων «αναβίωσε» το Μακεδονικό Φαρμακευτικό Συνέδριο 2025 στο Κιλκίς
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο 24 -25 Μαΐου το Μακεδονικό Φαρμακευτικό Συνέδριο 2025, το οποίο φιλοξενήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, αποτελώντας σημαντικό γεγονός για την επιστημονική κοινότητα των φαρμακοποιών.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κιλκίς και συγκέντρωσε πλήθος διακεκριμένων επιστημόνων, ερευνητών και επαγγελματιών από τον χώρο της υγείας.
Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτοί προσκεκλημένοι από την πολιτική ηγεσία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα προεδρεία των φαρμακευτικών συλλόγων, καθώς και εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς.
Την επίσημη έναρξή του κήρυξε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς, κ. Κωνταντίνος Κατσιάνος, και χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου, κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Δημήτριος Βαρτζόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Βουλευτής Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Βουλευτής Κιλκίς ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κ. Στέφανος Παραστατίδης, ο Δήμαρχος Κιλκίς, κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς & Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Απόστολος Βαλτάς, και ο Πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης, κ. Γεώργιος-Κωνσταντίνος Κιοσές.
Βιντεοσκοπημένο μήνυμα απέστειλε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ γραπτούς χαιρετισμούς απέστειλαν ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Πατριωτικού Λαϊκού Κινήματος Νίκη, Βουλευτής Κιλκίς κ. Δημήτριος Νατσιός, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, και Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς, κ. Ανδρέας Βεργίδης.
Επιπλέον κατά τη διάρκεια της επίσημης έναρξης, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς τίμησε τις 12 γυναίκες προέδρους Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας, ως ελάχιστη αναγνώριση του πολλαπλού ρόλου τους με στόχο την προσφορά στον φαρμακευτικό κλάδο, την οικογένεια και την κοινωνία γενικότερα.
Στο Κιλκίς για την απονομή των τιμητικών διακρίσεων παραβρέθηκαν οι κυρίες Δέσποινα Κάλφα, Πρόεδρος Φ.Σ. Ξάνθης, Σοφία Κατή, Πρόεδρος Φ.Σ. Ημαθίας, Αριστέα Κατσουλάκου, Πρόεδρος Φ.Σ. Αργολίδας, Σοφία Κλοκώνη, Πρόεδρος Φ.Σ. Κορινθίας, Βανέσσα Λαζαροπούλου, Πρόεδρος Φ.Σ. Τρικάλων, Βασιλική Φράγκου, Πρόεδρος του Φ.Σ. Αρκαδίας, και Τερέζα Χαραμή, Πρόεδρος Φ.Σ. Κοζάνης.
Σε ό,τι αφορά το διήμερο πρόγραμμα του συνεδρίου, η πρώτη μέρα ξεκίνησε με τη βράβευση της κυρίας Ιουλίας Τσέτη, προέδρου του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, επ’ αφορμή της ανακήρυξής της ως Γυναίκα της Χρονιάς 2024 και της συνολικής προσφοράς και στήριξης στον Φ.Σ. Κιλκίς.
Στη συνέχεια, οι εισηγήσεις κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων, καθώς αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν καίρια θέματα που άπτονται των σύγχρονων εξελίξεων στον τομέα της φαρμακευτικής επιστήμης και πρακτικής.
Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι «Η καινοτομία στις υπηρεσίες των κοινοτικών φαρμακείων», ο Δρ Ανδρέας Βίτσος αναφέρθηκε στον Επιχειρηματικό σχεδιασμό καινοτόμων υπηρεσιών στο Σύγχρονο Φαρμακείο, η κυρία Εύη Κορωνίδου ανέπτυξε τη διαχείριση της φαρμακοθεραπείας, με έμφαση στη φροντίδα του ασθενή με αρτηριακή υπέρταση και ο κ. Κωνσταντίνος Κάσσανδρος έδωσε χρήσιμες συμβουλές για τη συμβολή του φαρμακοποιού στη διαχείριση της ψυχικής υγείας των ασθενών.
Η ομότιμος καθηγήτρια ΑΠΘ, νευρολόγος – ψυχίατρος κυρία Μάγδα Τσολάκη, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, παρέθεσε έξυπνες ιδέες για την πρόληψη της άνοιας. Η επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακευτικής Πρακτικής Δρ Αλίκη Πελετίδη συζήτησε τους πολυπληθείς παράγοντες που επηρεάζουν την καθημερινή πρακτική και τη θέση της φαρμακευτικής στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Η κυρία Ελένη Περιφάνη ανέλυσε τον ρόλο της καλσιφεδιόλης και τη σημασία της στην έλλειψη βιταμίνης D.
Ο συνταγματάρχης Ε.Α. Βασίλης Νικόλτσιος συντόνισε την παρουσίαση του βιβλίου «Η ιστορία των Φαρμακείων και του Φαρμακεμπορίου στη Μακεδονία κατά τον 19ο και 20ο αιώνα» του κυρίου Αντώνη Ευαγγελίδη, ένα πόνημα που καταγράφει την ιστορία της Φαρμακευτικής και των φαρμακείων στο πέρασμα του χρόνου.
Η κιλκισιώτισα κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος κυρία Μελίνα Σ. Καριπίδου έδωσε χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για τη διατροφή και την ινσουλινοθεραπεία στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο κ. Κωνσταντίνος Νικολάου ενημέρωσε για τη λειτουργία του νέου Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα τις «Νέες Εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου» και συντονίστρια τη δημοσιογράφο Ελένη Καμπάκη συμμετείχαν οι κ.κ.: Δημήτριος Βαρτζόπουλος, υφυπουργός Υγείας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Σεραφείμ Ζήκας, πρόεδρος Ινστιτούτου Διά Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ), Α’ αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Βασιλική Βακουφτσή, πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και Κωνσταντίνος Κατσιάνος, πρόεδρος Φ.Σ. Κιλκίς.
Κατά τη διάρκειά του αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος για το πρόβλημα των ελλείψεων στα φαρμακεία, ένα διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στην εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων υγείας. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τονίστηκε πως είναι ένα σημαντικό θέμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών και την αποσυμφόρηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Την Κυριακή 25 Μαΐου, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, έλαβε χώρα εργαστήριο παρασκευής γαληνικών σκευασμάτων αναισθησίνης κατάλληλων για παιδιατρική χρήση από τον Παρασκευά Δάλλα, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ και με τη συμμετοχή της κυρίας Λευκοθέας Αντωνάρα, υποψήφιας διδάκτωρ Φαρμακευτικών Επιστημών, που καθήλωσε τους παρευρισκόμενους.
Ο κ. Θωμάς Ζέγκος, επιμελητής Β’ Καρδιολογίας στην Α΄Καρδιολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, ενημέρωσε για τις νεότερες θεραπείες στη διακοπή του καπνίσματος.
Στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε με θέμα τον πολυσύνθετο ρόλο της γυναίκας φαρμακοποιού και συντονίστρια την κυρία Τερέζα Χαραμή συμμετείχαν οι κυρίες Νικολέτα Φραγγίδου, Σοφία Κατή, Σοφία Κλοκώνη και Άννα Σιδηροπούλου.
Μέσα από τις συγκινητικές ομιλίες τους και την περιγραφή της καθημερινότητάς τους, τόνισαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν λόγω του πολυσύνθετου ρόλου τους, όπως είναι η συνεχής προσπάθεια να συνδυάσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή, να ανταποκριθούν στο απαιτητικό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και τις αυξημένες απαιτήσεις του επαγγέλματος (οικονομικές πιέσεις και γραφειοκρατικές ιδιαιτερότητες του ελληνικού συστήματος υγείας). Συνόψισαν δε, λέγοντας πως η γυναίκα φαρμακοποιός στην Ελλάδα είναι πλέον ένα δυνατό σύμβολο του σύγχρονου επαγγελματία υγείας, που συνδυάζει επιστημονική γνώση, επιχειρηματική διορατικότητα και βαθιά κοινωνική προσφορά.
Τέλος, η Δρ Ελένη Μαλούπα ενημέρωσε για την υπάρχουσα κατάσταση και τις δράσεις στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων, τα σπάνια είδη που φιλοξενεί και τη σημασία του στην προστασία της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, ενώ η κυρία Ναντίνα Μερκούρη αναφέρθηκε στη διαχρονική αξία της εθνοφαρμακολογίας που αποτελεί ένα δυναμικό και απαραίτητο πεδίο, αναγνωρίζει τη σοφία των αιώνων και την ενσωματώνει στη σύγχρονη επιστήμη για το όφελος της ανθρώπινης υγείας.
Συμπερασματικά, το συνέδριο αποτέλεσε πλατφόρμα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των φαρμακευτικών συλλόγων της Μακεδονίας και την προώθηση της ενότητας του κλάδου, με στόχο την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον πολυδιάστατο ρόλο της γυναίκας φαρμακοποιού, τόσο στον επαγγελματικό χώρο όσο και στην κοινωνία, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να δικτυωθούν και να ενημερωθούν για τις τελευταίες τάσεις και έρευνες στον φαρμακευτικό κλάδο και έδωσαν την υπόσχεση για ανανέωση του ραντεβού σε μελλοντικές επιστημονικές συναντήσεις, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης και της συνεργασίας στον φαρμακευτικό χώρο.
Μεγάλος χορηγός του συνεδρίου ήταν ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης.
Χορηγοί επικοινωνίας: Ο Κόσμος του Φαρμακείου, HealthMag, Iatronet, Farmakopoioi, PharmaTeam, Pharmacorner
Οργάνωση – Παραγωγή: Noufio Communication Services