ΟΜΟΡΦΙΑ

Τατουάζ: Τα DOs και τα DON'Ts

Ένας στους 4,ηλικίας 18 έως 30 ετών, έχει τατουάζ. Μέσα στα επόμενα χρόνια, προβλέπεται ότι το 40% των ατόμων αυτώντων ηλικιών θα έχει τατουάζ. Κάποτε ήταν ανδρική υπόθεση, ενώ σήμερα έως και65% των ατόμων που το επιλέγουν είναι γυναίκες. Εάν σκέφτεστε και εσείς ναδιακοσμήσετε το σώμα σας, μάθετε γιατί πολλοί το επιλέγουν, ποιοι κίνδυνοιυπάρχουν και ποιες επιλογές έχετε εάν αλλάξετε γνώμη στο μέλλον.

Τατουάζ: Τα DOs και τα DON'Ts

Ένας στους 4,ηλικίας 18 έως 30 ετών, έχει τατουάζ. Μέσα στα επόμενα χρόνια, προβλέπεται ότι το 40% των ατόμων αυτώντων ηλικιών θα έχει τατουάζ. Κάποτε ήταν ανδρική υπόθεση, ενώ σήμερα έως και65% των ατόμων που το επιλέγουν είναι γυναίκες. Εάν σκέφτεστε και εσείς ναδιακοσμήσετε το σώμα σας, μάθετε γιατί πολλοί το επιλέγουν, ποιοι κίνδυνοιυπάρχουν και ποιες επιλογές έχετε εάν αλλάξετε γνώμη στο μέλλον.

Ερασιτεχνικά τατουάζ

Μπορεί κανείς νακάνει ερασιτεχνικό τατουάζ τρυπώντας με μια βελόνα και χρησιμοποιώντας μελάνι,κάρβουνο ή στάχτη. Αυτά τα τατουάζ δεν έχουν ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία σεσχέση με αυτά που κάνουν οι επαγγελματίες. Επειδή οι συνθήκες υγιεινής δενείναι κατάλληλες, υπάρχει επίσης μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης.

Πολιτιστικά τατουάζ

Κάθε κουλτούραέχει τις δικές της παραδόσεις στα τατουάζ. Αυτά μπορεί να έχουν συγκεκριμένοσχήμα ή σκοπό. Μπορεί να γίνονται στο πλαίσιο ενός τελετουργικού ή ως σημάδιομορφιάς.

Επαγγελματικά τατουάζ

Τα επαγγελματικάτατουάζ γίνονται από καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό. Η ποιότηταενός επαγγελματικού τατουάζ είναι σαφώς καλύτερη, ενώ ενέχει λιγότερουςκινδύνους.

Κοσμητικά τατουάζ

Τα τατουάζ βέβαιαδεν είναι πάντοτε σχέδια ή λέξεις. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως μόνιμομακιγιάζ. Είναι δυνατό να κάνει κανείς τατουάζ στο περίγραμμα των ματιών ή τωνχειλιών, ως κραγιόν, ρουζ, φρύδια ακόμη και μαλλιά. Καθώς τα τατουάζξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου, πρέπει να επαναλαμβάνονται ώστε το μελάνινα διατηρείται φρέσκο.

Ιατρικά τατουάζ

Μερικοί άνθρωποικάνουν τατουάζ για ιατρικούς λόγους. Ένα άτομο με χρόνια νόσο, όπως διαβήτη,μπορεί να κάνει τατουάζ ως προειδοποιητικό σήμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.Εάν ένας ασθενής κάνει συστηματικά ακτινοθεραπεία, οι γιατροί μπορεί ναχρησιμοποιήσουν το μελάνι για να σημαδέψουν την αντίστοιχη περιοχή.

Γιατί να κάνω τατουάζ;

Καθένας επιλέγεινα κάνει τατουάζ για τους δικούς του προσωπικούς λόγους. Ίσως επιθυμεί ναεκφράσει κάτι ή να προβάλει τη μοναδικότητά του. Ίσως πάλι θέλει να δείξει ότιανήκει σε μια ορισμένη ομάδα. Ανάλογα με τους λόγους, επιλέγετε και τοαντίστοιχο σχέδιο. Σκεφτείτε ακόμη σε ποιο σημείο το θέλετε και ποιος θα μπορείνα το δει.

Ασφάλεια

Ένα μόνιμοτατουάζ απαιτεί τρύπημα του δέρματος και επαφή με αίμα και με σωματικά υγρά. Θαπρέπει αρχικά να επιλέξετε ένα στούντιο καθαρό όσο και ένα νοσοκομείο! Θαπρέπει να είστε σίγουροι ότι υπάρχει άδεια του ιδιοκτήτη και τα τατουάζ θαπρέπει να πραγματοποιούνται σε ξεχωριστό δωμάτιο.

Συμβουλές πριν το τατουάζ

- Δενπρέπει να καταναλώσετε αλκοόλ ή φάρμακα από το προηγούμενο βράδυ.

- Δενπρέπει να κάνετε τατουάζ εάν είστε άρρωστοι.

- Όλεςοι βελόνες θα πρέπει να βρίσκονται σε αποστειρωμένες συσκευασίες μίας χρήσης.

- Τοστούντιο θα πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα μηχανήματα αποστείρωσης.

- Ο καλλιτέχνηςθα πρέπει να έχει πλύνει τα χέρια του και να χρησιμοποιεί αποστειρωμένα γάντια.

- Τοδωμάτιο εργασίας θα πρέπει να είναι καθαρό.

- Ζητήστεπληροφορίες για τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν.

- Ακολουθήστεπιστά τις συμβουλές που θα σας δοθούν για την επούλωση. Μπορεί, για παράδειγμα,να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αντιμικροβιακή αλοιφή.

Κίνδυνος μόλυνσης

Κάθε τατουάζενέχει κινδύνους. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να υπάρξει μόλυνση από τον ιόHIV ή από ηπατίτιδα C από τις βελόνες. Μπορεί επίσης να κολλήσετεχρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (MRSA) ή µολυσµατικό κηρίο, τα οποία είναι βακτηριακές λοιμώξεις.Το μελάνι κακής ποιότητας μπορεί επίσης να περιέχει παθογόνα βακτήρια ή μούχλα.Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια, τα πνευμόνια και άλλαόργανα.

Αλλεργική αντίδραση

Μερικοίάνθρωποι είναι αλλεργικοί στο μελάνι για τατουάζ. Αυτό συμβαίνει κυρίως με τοκόκκινο χρώμα. Μια αλλεργική αντίδραση τέτοιου είδους μπορεί να τραυματίσειτους ιστούς ή να προκαλέσει οίδημα και εξανθήματα.

Αφαίρεση τατουάζ

Εάνβαρεθήκατε ένα τατουάζ μπορείτε απλώς να το αφαιρέσετε. Το αποτέλεσμα είναι αρκετάκαλό, κυρίως εάν το τατουάζ δεν περιέχει χρώμα. Μην περιμένετε βέβαια το δέρμανα μοιάζει όπως πριν το τατουάζ.

Τεχνικές αφαίρεσης

Υπάρχουν τρειςβασικοί τρόποι για την αφαίρεση ενός τατουάζ. Μπορεί να γίνει αφαίρεση τουδέρματος στο επιθυμητό σημείο, αφαίρεση στοιβάδων του δέρματος (δερμοαπόξεση) ήνα χρησιμοποιηθεί λέιζερ. Οι περισσότεροι γιατροί προτείνουν τη χρήση λέιζερ.Μερικά έγχρωμα τατουάζ είναι δυσκολότερο να αφαιρεθούν και επομένως χρειάζονταιπερισσότερες επισκέψεις, χωρίς κανείς να μας εγγυάται ότι η αφαίρεση θα είναι100% επιτυχής. Σε καμία περίπτωση δε συνιστάται η χρήση προϊόντων για τηναφαίρεση τατουάζ στο σπίτι, καθώς αυτά περιέχουν οξύ και μπορεί να προκαλέσουνδερματικές αντιδράσεις. Για την αφαίρεση ενός τατουάζ θα πρέπει νασυμβουλεύεστε μόνο το γιατρό σας.

Τι να περιμένουμε από την αφαίρεση

Χρησιμοποιούνταιδιαφορετικοί τύποι λέιζερ για κάθε χρώμα, έτσι ώστε αυτό να διασπαστεί σεμικροσκοπικά μέρη και να μπορεί να αφαιρεθεί. Αμέσως μετά τη θεραπεία, το δέρμαμπορεί να έχει πιο λευκή απόχρωση. Ο φυσιολογικός τόνος του δέρματοςεπανέρχεται συνήθως με την πάροδο του χρόνου.

Οι κίνδυνοι της αφαίρεσης: αλλεργική αντίδραση

Καθώς το λέιζερδιασπά το χρώμα, μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση, για παράδειγμαεξανθήματα. Αυτά υποχωρούν εάν χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Ουλές

Δεν είναι βέβαιοότι κάθε τατουάζ θα αφαιρεθεί με απόλυτη επιτυχία. Μπορεί η τεχνική που θαχρησιμοποιηθεί να αφήσει στο δέρμα μόνιμες ουλές.

Προσωρινά τατουάζ

Εάν θέλετε να αποφύγετε τα μόνιμα τατουάζ,υπάρχουν προσωρινές λύσεις όπως η χένα. Χρειάζεται όμως τεράστια προσοχή, καθώςακόμη και αυτά τα τατουάζ μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Η μαύρηκαι η μπλε χένα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς το χρώμα μπορεί ναπροέρχεται από λιθανθρακόπισσα, η οποία συχνά προκαλεί σοβαρές αλλεργικέςαντιδράσεις.