ΟΜΟΡΦΙΑ

Φαγητό πριν τη γυμναστική: Τι ισχύει για άντρες και τι για γυναίκες

Η γυμναστική, όπως και τα περισσότερα πράγματα σε αυτή τη ζωή, θέλει κυρίως τρόπο και όχι κόπο!

Φαγητό πριν τη γυμναστική: Τι ισχύει για άντρες και τι για γυναίκες

Η σωστή ώρα φαγητού είναι μια σημαντική παράμετρος που καθορίζει τις καύσεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης αλλά και μετά από αυτή και τα νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι δεν ισχύει για τους άνδρες ό,τι ισχύει για τις γυναίκες.

bigstock Couple exercising at the city 90384152

Ένα πρωτότυπο και εξαιρετικά ενδιαφέρον πείραμα που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκπομπής του BBC “Trust Me I'm A Doctor” έδειξε ότι οι άνδρες καταφέρνουν να κάψουν περισσότερο λίπος όταν γυμνάζονται νηστικοί ενώ παρατηρείται το ακριβώς αντίθετο στις γυναίκες, δηλαδή οι καύσεις είναι μεγαλύτερες εάν πριν την προπόνηση έχει καταναλωθεί ένα μικρό γεύμα.

Το επεισόδιο της εκπομπής του BBC παρουσίασε την έρευνα και το σχετικό πείραμα που είχε εκπονήσει ο Δρ Άνταμ Κόλλινς του Πανεπιστημίου του Σάρεϋ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα λίπους που καίμε κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης εξαρτάται από το αν έχουμε φάει ή όχι πριν γυμναστούμε, με τα αποτελέσματα να διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από το πείραμα, το σωστό πρόγραμμα φαγητού σε συνάρτηση με τη γυμναστική μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη καύση του λίπους σε ποσοστό έως και 22%. Οι γυναίκες που τρώνε σε διάστημα μίας ώρας μετά τη γυμναστική φάνηκε να μετριάζουν τις καύσεις λίπους.

Παράγοντες που συνυπολογίστηκαν για την ορθή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων ήταν ο βασικός μεταβολικός ρυθμός των συμμετεχόντων (συγκεκριμένα πόσο λίπος καίνε σε κατάσταση χαλάρωσης), το σωματικό τους βάρος, η περίμετρος της μέσης τους και τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα τους.

Ο Δρ Κόλλινς και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι σε γενικές γραμμές οι καύσεις ήταν μεγαλύτερες για τις γυναίκες απ’ ό,τι για τους άνδρες. Όσες είχαν φάει πριν γυμναστούν κατάφεραν να κάψουν έως 22% περισσότερο λίπος. Όσον αφορά τους άνδρες, όσοι κατανάλωσαν θερμίδες μετά την προπόνηση έκαψαν 8% περισσότερο λίπος.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του πειράματος χρησιμοποιήθηκε ως “γεύμα” πριν και μετά την προπόνηση ένα ρόφημα υδατανθράκων. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες ήπιαν το ρόφημα υδατανθράκων και άλλοι ήπιαν ένα πανομοιότυπο ρόφημα placebo χωρίς θερμίδες.

Το κεντρικό μήνυμα του πειράματος είναι ότι οι άνδρες είναι καλύτερο να τρώνε κάτι μετά τη γυμναστική ενώ οι γυναίκες πριν ώστε να μεγιστοποιηθούν οι καύσεις λίπους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα μπορούν να ερμηνευθούν βάσει της ιδιαίτερης σύστασης του ανδρικού και του γυναικείου σώματος και συγκεκριμένα της διαφοράς στη μυϊκή μάζα σε άνδρες και γυναίκες.

Πηγή: BBC, Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές με τις περισσότερες πρωτεΐνες για γρήγορο μεταβολισμό
Πώς θα χάσετε 5% του σωματικού σας λίπους σε 10 μέρες
Οκτώ μυστικά για να καίτε περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα