ΟΜΟΡΦΙΑ

Αντηλιακό: Τα 3 κριτήρια επιλογής που προτείνει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας

Η επιλογή του σωστού αντηλιακού εξασφαλίζει προστασία από τον καρκίνο του δέρματος, το ηλιακό έγκαυμα αλλά και την πρόωρη γήρανση λόγω του ήλιου.

Αντηλιακό: Τα 3 κριτήρια επιλογής που προτείνει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, το αντηλιακό αποτελεί σημαντικό «εργαλείο» στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος, της πιο θανατηφόρας μορφής της νόσου.

bigstock Sunscreen suntan lotion in spr 127285328

Ένα αντηλιακό πρέπει να προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος, να προλαμβάνει το ηλιακό έγκαυμα και να αποτρέπει την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Για να είναι αποτελεσματικό ως προς αυτές τις τρεις παραμέτρους, πρέπει να φέρει τις εξής ενδείξεις:

1. Προστασία ευρέως φάσματος: Αυτό σημαίνει ότι το αντηλιακό μπλοκάρει και τα δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), δηλαδή τις ακτίνες UVA και UVB. Οι ακτίνες UVA ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση (ρυτίδες, κηλίδες κ.λπ.), ενώ οι ακτίνες UVB αποτελούν τη βασική αιτία του ηλιακού εγκαύματος.

2. SPF 30 και άνω: Επιλέξτε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Η ένδειξη SPF αφορά στο επίπεδο προστασίας που παρέχει το αντηλιακό ενάντια στις ακτίνες του ήλιου. Ένα αντηλιακό με δείκτη 30 μπλοκάρει το 97% των ακτίνων του ήλιου.

3. Αντοχή στο νερό: Αναζητήστε ένα αντηλιακό που είναι ανθεκτικό στο νερό, δηλαδή δεν φεύγει εάν βραχείτε ή ιδρώσετε, ώστε να μην χρειάζεται συχνή επανάληψη της εφαρμογής. Η αντοχή στο νερό καλύπτει διάστημα 40 έως 80 λεπτών.

Θα πρέπει να εφαρμόζετε το αντηλιακό περίπου 15 λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο. Η ποσότητα που χρειάζεται για να καλύψετε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές του σώματος αντιστοιχεί περίπου σε 1 γεμάτο σφηνοπότηρο. Μην ξεχνάτε ότι ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί και πάνω στα χείλη, οπότε θα πρέπει να προμηθευτείτε βούτυρο κακάο με δείκτη προστασίας.

Επαναλάβετε την εφαρμογή του αντηλιακού περίπου κάθε 2 ώρες ή μετά το κολύμπι ή εάν έχετε ιδρώσει πολύ, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται επάνω στο προϊόν.

Διαβάστε επίσης:

Μελάνωμα: Ποιος δείκτης SPF στα αντηλιακά μειώνει τον κίνδυνο κατά 80%