ΟΜΟΡΦΙΑ

Ξηρά & εύθραυστα μαλλιά: 9 συμβουλές προστασίας και επανόρθωσης

Οι βαφές, η θερμότητα, τα προϊόντα περιποίησης που αφαιρούν την υγρασία, καθώς και ο χρόνος, είναι οι βασικοί παράγοντες που επιτείνουν την ξηρότητα και κάνουν τα μαλλιά σας εύθραυστα.

Ξηρά & εύθραυστα μαλλιά: 9 συμβουλές προστασίας και επανόρθωσης

Το στέλεχος της τρίχας περιβάλλεται από το περιτρίχιο το οποίο αποτελείται από έξι έως οκτώ στιβάδες κυττάρων σαν λέπια, που την προστατεύουν από τις εξωτερικές επιθέσεις.

Όταν οι τρίχες είναι υγιείς, τα λέπια καλύπτουν το ένα το άλλο και συγκρατούν την υγρασία στο εσωτερικό της. Όσο περισσότερο εκτίθενται όμως σε εξωτερικούς παράγοντες, φθείρεται η κερατίνη, το βασικό δομικό τους συστατικό, τα λέπια ανοίγουν και η υγρασία εξατμίζεται, με αποτέλεσμα την έντονη ξηρότητα.

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα προστατεύσετε τα μαλλιά σας από τους παράγοντες που προκαλούν ξηρότητα και θα τα βοηθήσετε να ανακτήσουν την υγρασία που χρειάζονται.

Ενυδάτωση

Τα ξηρά και εύθραυστα μαλλιά είναι αφυδατωμένα, γι’ αυτό πρέπει να επιλέγετε προϊόντα που θα τους προσφέρουν ενυδάτωση. Προτιμήστε όσα περιέχουν βούτυρο καριτέ, λάδι ελιάς, λάδι Argan ή λάδι καρύδας.

Αποφύγετε συστατικά που επιτείνουν την ξηρότητα

Η σιλικόνη και το αλκοόλ, δύο συστατικά που υπάρχουν σε πολλά προϊόντα περιποίησης μαλλιών, χειροτερεύουν την κατάσταση. Η σιλικόνη σφραγίζει την τρίχα και δεν της επιτρέπει να απορροφήσει την υγρασία που χρειάζεται, ενώ το αλκοόλ την ξηραίνει ακόμη περισσότερο.

Μη λούζεστε πολύ συχνά

Προσπαθήστε να μην λούζεστε κάθε μέρα, καθώς έτσι αφαιρείτε τα φυσικά έλαια από τα μαλλιά σας.

Λουστείτε σωστά

Όταν λούζετε τα μαλλιά σας, να εστιάζετε στη ρίζα, εκεί όπου είναι συγκεντρωμένη η λιπαρότητα. Μην ταλαιπωρείτε με έντονο λούσιμο και τρίψιμο τις άκρες των μαλλιών σας. Κάντε το ακριβώς αντίθετο με τη μαλακτική κρέμα: Εφαρμόστε μόνο στις άκρες που είναι πιο ξηρές και αποφύγετε τις ρίζες.

bigstock Hair Care 26306789

Χρησιμοποιείτε μάσκα μια φορά την εβδομάδα

Χρησιμοποιείτε μάσκα για βαθιά ενυδάτωση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Απλώστε τη μάσκα, χτενίστε για να πάει σε όλα τα μαλλιά και αφήστε τη να δράσει για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την ξεβγάλετε.

Φοράτε καπέλο

Τόσο η ζέστη από τα εργαλεία περιποίησης (πιστολάκι, σίδερο κλπ.) όσο και από τον ήλιο μπορούν να κάνουν τα μαλλιά σας να φαίνονται σαν... άχυρα. Όταν κυκλοφορείτε στον ήλιο, να φοράτε πάντα καπέλο. Πριν την έκθεση στον ήλιο μπορείτε επίσης να ψεκάσετε τα μαλλιά σας με ένα ειδικό αντηλιακό σπρέι. Πριν το στέγνωμα με πιστολάκι, ψεκάστε τα μαλλιά σας με σπρέι θερμικής προστασίας για να προλάβετε το σπάσιμο των τριχών.

Μην καίτε τα μαλλιά

Μην χρησιμοποιείτε τα εργαλεία για πολλή ώρα στο κεφάλι σας, καθώς έτσι θα κάψετε τα ήδη ταλαιπωρημένα μαλλιά σας. Ένα ή δύο περάσματα με το σίδερο είναι αρκετά.

Αφήστε τα μαλλιά να στεγνώσουν φυσικά

Δοκιμάστε κάτι διαφορετικό από τα στυλιζαρισμένα χτενίσματα που απαιτούν πολύωρη ταλαιπωρία, πιάνοντας τα μαλλιά σας σε ένα κομψό κότσο, φτιάχνοντας πλεξούδες ή απλά αφήνοντάς τα να στεγνώσουν φυσικά.

Προστατέψτε τα μαλλιά σας πριν τη βαφή

Οι χημικές ουσίες που περιέχουν οι βαφές βλάπτουν τα μαλλιά σας. Πριν τη διαδικασία της βαφής κάντε μια θεραπεία προετοιμασίας η οποία θα διατηρήσει τη υγρασία των μαλλιών και θα επιδιορθώσει τις φθορές.

Διαβάστε επίσης:

Κερατίνη: Σε ποιες τροφές βρίσκεται

Οι ουσίες που μακραίνουν τα μαλλιά και πού θα τις βρείτε

Πέντε προβλήματα υγείας που φαίνονται στα μαλλιά