ΟΜΟΡΦΙΑ

H Μεταμόσχευση Μαλλιών βοηθά τους άνδρες να φαίνονται νεότεροι και πιο ελκυστικοί!

Σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία της Παγκόσμιας Εταιρείας Χειρουργών για την Μεταμόσχευση Μαλλιών (ISHRS) το 2015, η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η πιο δημοφιλής κοσμητική επέμβαση που επιλέγουν οι άνδρες παγκοσμίως.

H Μεταμόσχευση Μαλλιών βοηθά τους άνδρες να φαίνονται νεότεροι και πιο ελκυστικοί!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ISHRS, λοιπόν, το 2015 πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 400.000 μεταμοσχεύσεις μαλλιών σε όλο τον κόσμο, μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 28% από το 2012 και μια ακόμα πιο εντυπωσιακή αύξηση κατά 76% από το 2006. Από αυτές τις 400.000 μεταμοσχεύσεις σχεδόν το 85% πραγματοποιήθηκε σε άνδρες.

ISHRS GENDER STATS 2015

Παρά την ολοένα και αυξανόμενη δημοτικότητα της μεταμόσχευσης μαλλιών, παραμένει ακόμα σχετικά άγνωστο το πόσο μπορεί η εικόνα του άνδρα που αποκατέστησε την εικόνα των μαλλιών του με Μεταμόσχευση Μαλλιών να επηρεάσει τις κοινωνικές αντιλήψεις για την νεότητα, την ελκυστικότητα, όσο και τις πτυχές της επαγγελματικής και κοινωνικής επιτυχίας.

Τον Αύγουστο του 2016, δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Facial Plastic Surgery η πρώτη μελέτη* που συσχετίζει το κατά πόσο τελικά επιδρά η μεταμόσχευση μαλλιών στην αντίληψή μας για το αν κάποιος φαίνεται νεότερος, πιο ελκυστικός, ακόμα και πιο επιτυχημένος.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τα αποτελέσματα, ρωτήσαμε για τους στόχους, την διαδικασία και τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD, Χειρουργός Κεφαλής-Τραχήλου, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής, εξειδικευμένος χειρουργός αποκατάστασης τριχωτού και ενεργό μέλος του ISHRS (International Society of Hair Restoration Surgery) και τον μοναδικός Έλληνας χειρουργό, πιστοποιημένο ως Diplomate of the American Board of Hair Restoration Surgery. (ABHRS)

Ερώτηση: Ποιος ήταν ο στόχος αυτής της μελέτης ιατρέ, τι ήθελε να ερευνήσει;

Dr. Κ.Αναστασάκης: Ο στόχος της έρευνας αυτής ήταν να προσδιορίσει κατά πόσο αν ένας άνδρας υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών πόσο μπορεί να επηρεάσει κάποιον τρίτο, όσον αφορά την εκτίμησή του για τον προσδιορισμό της ηλικίας, της ελκυστικότητας ή της επιτυχίας σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο.
Διαβάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας βλέπουμε πως η μεταμόσχευση μαλλιών καταφέρνει και αλλάζει εντυπωσιακά όχι μόνο την εμφάνιση του άνδρα με τριχόπτωση αλλά και το πώς τον εκλαμβάνουν και τον αποδέχονται οι συνάνθρωποι του κοινωνικά, επαγγελματικά και ...αισθηματικά.

Ερώτηση: Ποιά ήταν, δηλαδή, τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης ιατρέ;

Dr. Κ.Αναστασάκης: Από την δημοσίευση γνωρίζουμε οτι πρόκειται για μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που διεξήχθη από τις 10 Νοέμβριου - 6 Δεκεμβρίου 2015, χρησιμοποιώντας φωτογραφικό υλικό από βάσεις δεδομένων οι οποίες παρουσίαζαν φωτογραφίες ανδρών πριν και μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 122 άτομα που επελέγησαν τυχαία και ομοιόμορφα από όλες τις ηλικιακές ομάδες και στους συμμετέχοντες έδειχναν σε αντιπαράθεση 2 φωτογραφίες του ίδιου άντρα- μια πριν και μία μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών- και τους ζητούνταν να συγκρίνουν την αριστερή με τη δεξιά φωτογραφία. Από τα 13 ζεύγη εικόνων που εμφανίστηκαν, 7 άνδρες είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών ενώ οι 6 όχι. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την κάθε φωτογραφία χρησιμοποιώντας διάφορες παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της ελκυστικότητας, της επιτυχίας και της «συμπάθειας», δηλαδή πόσο συμπαθής τους φαινόταν ο άνδρας στην φωτογραφία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας οι άνδρες μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών θεωρήθηκαν από όλους σχεδόν τους συμμετέχοντες ως νεότεροι και πιο ελκυστικοί απ’ ότι ήταν πριν υποβληθούν σε αυτή. Οι συμμετέχοντες επίσης αξιολόγησαν ότι τα πρόσωπα στις φωτογραφίες φαίνονταν πιο επιτυχημένα και προσιτά ή συμπαθητικά μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών σε σύγκριση με τα ίδια άτομα πριν από την μεταμόσχευση μαλλιών.

Όλες αυτές οι παράμετροι έχει αποδειχθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στο χώρο εργασίας αλλά και στην κοινωνική επιτυχία, και αυτά τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να βελτιώσει τις αξιολογήσεις καθολικά και στους 4 αυτούς τομείς.

Ερώτηση: Πόσο ασφαλή είναι αυτά τα συμπεράσματα ιατρέ;

Dr. Κ.Αναστασάκης: Πολύ καλή ερώτηση! Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί την πρώτη επίσημη και με επιστημονικούς όρους μελέτη που αποδεικνύει και τις κοινωνικές προεκτάσεις της μεταμόσχευσης μαλλιών. Φυσικά, τον καθοριστικό ρόλο των μαλλιών στην εμφάνιση η επιστήμη τον έχει αποδείξει δεκαετίες νωρίτερα. Μελέτες που έχουν γίνει ήδη κατά τη δεκαετία του ‘70 έχουν καταλήξει οµόφωνα ότι τα µαλλιά επηρεάζουν σηµαντικά την εικόνα ενός ατόµου και το αν αυτός θα θεωρηθεί ελκυστικός και εµφανίσιµος ή όχι. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι όσοι θεωρούνται από τους άλλους ελκυστικοί έχουν ακολούθως σηµαντικό πλεονέκτηµα σε κάθε διαπροσωπική αλληλεπίδραση.

Ερώτηση: Τι ακριβώς εννοείται ιατρέ; Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιά είναι αυτά τα πλεονεκτήματα;

Πάρα πολλοί άνδρες πάσχουν από τριχόπτωση που οφείλεται σε ανδρογενετική αλωπεκία, σε κοινή φαλάκρα, δηλαδή. Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι το αίτιο της τριχόπτωσης σε 99 στους 100 άνδρες με τριχόπτωση και έχει καθαρά γονιδιακή αιτιολογία. Όμως, δεν υποδηλώνει σε καμία περίπτωση το σωµατικό ή ψυχικό σθένος, την πνευµατικότητα, το χαρακτήρα ή την αναπαραγωγική ικανότητα του ατόµου, ούτε η εµφάνισή της µπορεί να συσχετιστεί µε κανέναν από αυτούς τους παράγοντες. Εντούτοις, η επίδραση που µπορεί να έχει στις ψυχολογικές και κοινωνικές εκφράσεις του ατόµου, όπως και στην ποιότητα ζωής του, οφείλονται αποκλειστικά στα πρότυπα εµφάνισης που όλοι μας κουβαλάμε «εκ φύσεως», αλλά και καλλιεργούνται από κοινωνικές επιρροές, δηλαδή τα λεγόμενα στερεότυπα.

Η ύπαρξη στερεότυπων στην κοινωνία μας, που βασίζεται στα εξωτερικά χαρακτηριστικά , όπως για παράδειγμα να θεωρείται πιο ελκυστική η εικόνα ενός άνδρα με πλούσια μαλλιά, που είναι γυμνασμένος, ψηλός κ.λπ. δυστυχώς έχει μια ασυνείδητη ισχύ και μάλιστα αρκετά μεγάλη. Μάλιστα είναι τόσο µεγάλη που µπορεί και επηρεάζει σηµαντικά τη συµπεριφορά, µε αποτέλεσµα να είµαστε συχνά υπερβολικά, αδικαιολόγητα και άδικα επιεικείς µε ελκυστικούς ανθρώπους και υπερβολικά αυστηροί µε τους λιγότερο ελκυστικούς.

Και παρόλο που τα παραπάνω είναι δυσάρεστα, άδικα, ρατσιστικά, καθόλου ευγενικά ή «πολιτικά ορθά», η επιστήµη που τα έχει επισηµάνει ως δεδοµένες ανθρώπινες συµπεριφορές, ασχολείται µόνο µε το αν ισχύουν ή όχι και ουδόλως µε το αν τα ευρήµατα είναι αρεστά.

Πράγµατι, εκατοντάδες µελέτες έχουν αποδείξει ότι όσοι είναι λιγότερο όµορφοι ή ελκυστικοί µειονεκτούν σε όλες τις διαπροσωπικές συναλλαγές, από τις ευκαιρίες στον επαγγελματικό στίβο μέχρι και τις πιθανότητες να βρουν σύντροφο ζωής και να παντρευτούν.

Και σίγουρα τα ευρήματα αυτά τα επιβεβαιώνουμε όλοι εμείς οι εξειδικευμένοι στην μεταμόσχευση μαλλιών ιατροί, διότι τα ακούμε και τα αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα του ιατρείου μας.

Η διαφορά, λοιπόν, που έχουν τα άτομα πριν και μετά την μεταμόσχευση μαλλιών στην εμφάνισή τους επηρεάζει προς το καλύτερο όχι μόνο την αυτοπεποίθηση τους αλλά και το πώς οι άλλοι τους αντιλαμβάνονται.

AN 514

Ερώτηση: Τελικά κάνει τους άντρες πιο χαρούμενους η μεταμόσχευση μαλλιών, γιατρέ;

Dr. Κ.Αναστασάκης: Ναι, αρκεί να είναι επιτυχημένη, φυσική και να συνδυαστεί αρμονικά με τα χαρακτηριστικά του προσώπου και την ηλικία του ατόμου.
Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να σας πω είναι οτι η μεταμόσχευση μαλλιών δεν είναι απλά μερικές ... τρίχες παραπάνω.

Οι άνδρες µε τριχόπτωση έχουν σε µεγάλο βαθµό µειωµένη αυτοπεποίθηση και αυτοεικόνα. Αν με ρωτήσετε, δεν έχουν κανένα λόγο να τον νιώθουν αυτό, γιατί είναι όλοι τους μοναδικά και αξιόλογα άτομα. Όμως, επειδή δεν μπορούν να αλλάξουν τα άδικα και λανθασμένα στερεότυπα που έχουν στο μυαλό τους, ούτε στον εαυτό τους, ούτε στους άλλους, αναλαμβάνω εγώ να τους βοηθήσω να αποκαταστήσουν την εικόνα τους και την ψυχολογία τους!

Η αλλαγή που μπορούμε να προσφέρουμε με τη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι πραγματικά εντυπωσιακή, που προσφέρει αυτοπεποίθηση, «κρύβει» χρόνια και ενθαρρύνει το άτομο το οποίο έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών να αγαπήσει ξανά περισσότερο την εικόνα του και μάλιστα να την βελτιώσει και σε άλλους τομείς. Έχω πολλούς ασθενείς που μετά την μεταμόσχευση μαλλιών κόβουν το κάπνισμα, ξεκινούν υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση και γενικά «ξανανιώνουν». Με αφορμή την εικόνα που βλέπουν στον καθρέπτη και τους αρέσει περισσότερο αποφασίζουν να βελτιωθούν και σε άλλος τομείς και μάλιστα τα καταφέρνουν!

Η μεταμόσχευση μαλλιών προσφέρει απόλυτη φυσικότητα και πυκνότητα και όπως διαπιστώνω καθημερινά στο ιατρείο μου ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο κάθε φορά που ένας ασθενής μου βλέπει τον εαυτό του στον καθρέπτη μετά την μεταμόσχευση μαλλιών.

Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε οτι η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία μια ιατρική πράξη και να ότι είναι σημαντικό σε ποιόν θα εμπιστευθείτε το κεφάλι σας γιατί αυτό το αποτέλεσμα θα είναι εκεί κάθε μέρα και θα το βλέπετε στον καθρέπτη.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η επιλογή να είναι σωστή και να εμπιστευτεί το άτομο που σκέφτεται να προχωρήσει σε μεταμόσχευση μαλλιών τον πιο εξειδικευμένο ιατρό.

Ερώτηση: Εσείς τι θα προτείνατε σε κάποιον ο οποίος θέλει να προχωρήσει σε μεταμόσχευση μαλλιών;

Dr. Κ.Αναστασάκης: Δεν θα του πρότεινα αλλά θα τον παρότρυνα να ξεκινήσει την αναζήτηση του κατάλληλου χειρουργού Μεταμόσχευσης Μαλλιών αφού πρώτα κατανοήσει ο ίδιος γιατί θέλει να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών.

Σίγουρα η μεταμόσχευση μαλλιών μας δείχνει νεότερους, πιο ελκυστικούς ακόμα και πιο επιτυχημένους όπως λένε και τα ευρήματα της έρευνας, αλλά δεν θα σώσει τον γάμο κάποιου, ούτε θα κάνει τους άλλους να μας αγαπήσουν περισσότερο.

Η μεταμόσχευση μαλλιών βοηθά να νιώθει κάποιος πιο όμορφος, να νιώθει ο ίδιος καλύτερα, να έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνονται όσοι είναι γύρω μας και μας γνωρίζουν για πρώτη φορά. Η αυτοπεποίθηση, η χαλαρότητα και η νεανικότητα σας είναι που θα αρέσουν!

Αυτό που πάντοτε παροτρύνω τους ασθενείς μου είναι οτι «έχει σημασία να προχωρήσετε σε μεταμόσχευση μαλλιών επειδή αγαπάτε και φροντίζετε τον εαυτό σας και όχι για τους άλλους.»

Ερώτηση: Που πιστεύετε ότι οφείλεται την αύξηση των περιστατικών μεταμόσχευσης μαλλιών σύμφωνα με τα στατιστικά της ISHRS;

Dr. Κ.Αναστασάκης: Πλέον η τεχνικές της Μεταμόσχευσης Μαλλιών έχουν τελειοποιηθεί και σε εξειδικευμένα χέρια τα αποτελέσματα είναι όσο φυσικά και πυκνά είναι και τα φυσικά μαλλιά, σαν να μην είχαν χαθεί ποτέ. Ολοένα και περισσότεροι άνδρες αλλά και γυναίκες ενημερώνονται για το πόσο μπορεί η σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών να βελτιώσει την εικόνα και την αυτοπεποίθησή τους και έρχονται κυριολεκτικά με ανυπομονησία στον ειδικό χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών.

Για όλους εμάς τους εξειδικευμένους ιατρούς η συμμετοχή στα ετήσια συνέδρια της Παγκόσμιας Εταιρείας Χειρουργών για την Μεταμόσχευση Μαλλιών (ISHRS) είναι μια εξαιρετική εμπειρία ανταλλαγής γνώσεων και επιστημονικά αποδεκτών πρακτικών.

Φέτος, μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου διοργανώνεται το παγκόσμιο ετήσιο συνέδριο της ISHRS στις ΗΠΑ και συμμετέχω όπως κάθε χρόνο με μεγάλη χαρά γιατί γνωρίζω ότι θα μιλήσουμε και θα ακούσουμε για εξελίξεις και επιστημονικές πρακτικές που βελτιώνουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο της μεταμόσχευσης μαλλιών. Το πιο σημαντικό όμως είναι οτι αυτή η εξειδίκευση λειτουργεί για όλους εμάς τους πιστοποιημένους στην μεταμόσχευση μαλλιών ιατρούς ως αρωγός για να προσφέρουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στα άτομα που επιλέγουν την μεταμόσχευση μαλλιών για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους.

Ερώτηση: Υπάρχουν κάποιες νεότερες εξελίξεις που θα αναφερθούν στο συνέδριο της ISHRS;

Dr. Κ.Αναστασάκης: Κάθε χρόνο υπάρχουν πολλά καινούρια στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται και μας βοηθούν στο επιστημονικό μας έργο. Η θεματολογία είναι ευρεία και περιλαμβάνει τόσο θέματα τεχνικής και επιστημονικής εξέλιξης αλλά και θέματα ηθικής για παράδειγμα φέτος ένα θέμα που αναμένεται να προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον είναι το κατά πόσο είναι ηθικό και νόμιμο να γίνεται η μεταμόσχευση μαλλιών με FUE από μη-ιατρούς. Σε κάθε περίπτωση εμείς ως συμμετέχοντες οφείλουμε στη συνέχεια να ενημερώνουμε το κοινό για το τι πραγματικά ισχύει και τι όχι έτσι ώστε αυτό να μπορεί να αποφασίσει με την σωστή πληροφόρηση και να επιλέξει τον ιατρό που πραγματικά θα μπορέσει να του προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα.

ΜΒΝΜΒΝΜ

Ευχαριστούμε πολύ τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη Χειρουργός Κεφαλής-Τραχήλου, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής, εξειδικευμένος χειρουργός αποκατάστασης τριχωτού ISHRS member, Diplomate of the American Board of Hair Restoration Surgery. (ABHRS)

Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού με τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD στο ιατρείο του, Περικλέους 1 στο Μαρούσι αλλά και στο νέο χώρο του, Πλατεία Κολωνακίου 21 στον 3ο όροφο, κατόπιν ραντεβού στο 210-8011000.

*Kristin L. Bater, BA; Masaru Ishii, MD, PhD; Andrew Joseph, MD, MPH; Peiyi Su, BA; Jason Nellis, MD; Lisa E. Ishii, MD, MHS (August 25, 2016) “Perception of Hair Transplant for Androgenetic Alopecia” [online]. Available at JAMA Facial Plastic Surg. doi: 10.1001/jamafacial.2016.0546