ΟΜΟΡΦΙΑ

Αλόη: Επτά χρήσεις υγείας & ομορφιάς

Η αλόη αξίζει μια θέση σε κάθε σπίτι καθώς τα οφέλη της για την υγεία και την περιποίηση του δέρματος είναι ανεξάντλητα και αναντικατάστατα.

Αλόη: Επτά χρήσεις υγείας & ομορφιάς

Είτε την προμηθευτείτε σε μορφή τζελ από το φαρμακείο είτε επιλέξετε να αγοράσετε το φυτό και να αντλείτε το υγρό από τα φύλλα του, δείτε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτό το μικρό «θαύμα» της φύσης.

1. Για να αντιμετωπίσετε τα σπυράκια

Η αλόη περιέχει σαλικυλικό οξύ και άλλα αντισηπτικά συστατικά τα οποία εξουδετερώνουν τα βακτήρια που προκαλούν ακμή. Έτσι, είναι εξαιρετικό «γιατροσόφι» για ένα σπυράκι της τελευταίας στιγμής αλλά και για τον καθαρισμό του προσώπου.

2. Για βαθιά ενυδάτωση

Η αλόη είναι πλούσια σε μέταλλα, ένζυμα, αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες Α, C και Ε, συστατικά που «συνεργάζονται» για να ενισχύσουν την εξωτερική άμυνα του δέρματος και να διατηρήσουν την υγρασία κάτω από την επιφάνειά της. Επίσης, οι πολυφαινόλες της αλόης δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο του δέρματος και στις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση.

bigstock 122794427

3. Για να καταπραΰνετε τους ερεθισμούς

Δερματικές παθήσεις όπως η ροδόχρους νόσος, το έκζεμα και η ψωρίαση συνδέονται συχνά με την ξηρότητα και τη φλεγμονή του δέρματος. Τα λιπαρά οξέα της αλόης, όπως και ένα ένζυμο που ονομάζεται βραδυκινίνη, βοηθούν να «θρέψετε» το δέρμα σας και να ανακουφίσετε τις ενοχλήσεις.

4. Για να αντιμετωπίσετε εγκαύματα και πληγές

Εκτός από αντηβακτηριδιακές ιδιότητες, η αλόη περιέχει και συστατικά που καταπολεμούν τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα ο χυμός της είναι σούπερ ενυδατικός. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η αλόη είναι ιδανική σε περίπτωση τραυματισμού του δέρματος, όπως για παράδειγμα μετά από ένα έγκαυμα ή ένα χτύπημα.

5. Για να υποχωρήσει ο επιχείλιος έρπης

Εκτός από αντηβακτηριδιακές έχει και αντι-ιικές ιδιότητες, επομένως μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση κρίσης επιχείλιου έρπη. Ακόμη, δημιουργεί έναν «φραγμό» που προστατεύει το ερεθισμένο δέρμα στο σημείο του εξανθήματος.

bigstock Cut Aloe Vera Leaves And Aloe 191254774

6. Για το ξύρισμα

Η υφή της αλόης επιτρέπει να τη χρησιμοποιήσετε αντί για αφρό ξυρίσματος. Μπόνους: Θα ενυδατώσει βαθιά το δέρμα και θα προστατεύσει από μολύνσεις σε ένα σημείο που κοπήκατε.

7. Για την αφαίρεση του μακιγιάζ

Η αλόη μπορεί να αντικαταστήσει και τη λοσιόν του ντεμακιγιάζ. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να την απλώσετε στο πρόσωπο και να τρίψετε με απαλές κινήσεις το δέρμα χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί. Αυτή η τελευταία χρήση της είναι ιδανική για τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα που παρουσιάζουν δυσάρεστες αντιδράσεις σε συστατικά των καλλυντικών.

Σημείωση: Όταν μιλάμε για αλόη εννοούμε φυσικά το φυτό αλόη η γνήσια, επίσης γνωστή ως φαρμακευτική αλόη ή απλώς aloe vera.

Πηγή: health.com

Δείτε κι αυτό:

Σπυράκια στην πλάτη: Μήπως λούζεις λάθος τα μαλλιά σου;

Τριχωτό κεφαλής: 4 μυστικά για υγιή και όμορφα μαλλιά

Δέρμα: Οι κίνδυνοι από τα λάθη στην απολέπιση