ΟΜΟΡΦΙΑ

Μπορούν πραγματικά τα καλλυντικά να προκαλέσουν καρκίνο και ποια είναι τα ένοχα συστατικά;

Το ρουζ και το concealer μπορεί να σας βοηθούν να φαίνεστε αψεγάδιαστες, αλλά κάνουν καλό στην υγεία σας;

Μπορούν πραγματικά τα καλλυντικά να προκαλέσουν καρκίνο και ποια είναι τα ένοχα συστατικά;

Τα parabens που περιέχουν τα καλλυντικά είναι χημικές ουσίες που βοηθούν στη συντήρησή τους αποτρέποντας την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων και μούχλας.

Τα parabens βρίσκονται στα καλλυντικά του μακιγιάζ, τις ενυδατικές κρέμες, τα προϊόντα ξυρίσματος και τα αντηλιακά.

Το σώμα απορροφά μέσω του δέρματος τα parabens και εκτιμάται ότι το 99% των ανθρώπων έχουν εκτεθεί σε αυτά.

Το σημαντικό είναι να χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα σύμφωνα με τις οδηγίες και γενικότερα να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις ετικέτες. Τα parabens μπορούν να αναφέρονται με διάφορα ονόματα, που συνήθως τελειώνουν σε «-paraben», όπως:

  • Μεθυλο-παραβεν
  • Προπυλο-παραβεν
  • Βουτυλο-παραβεν
  • Αιθυλο-παραβεν
parabens

Έχουν συνδεθεί τα parabens με τον καρκίνο;

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να ισχυρίζονται ότι αυτές οι χημικές ουσίες αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν ελέγχει τα καλλυντικά συντηρητικά πριν βγουν στην αγορά και οι ίδιοι οι κατασκευαστές συνήθως εκτελούν δοκιμές ασφαλείας σε ζώα. Ωστόσο, ο FDA επανεξετάζει τυχόν μελέτες που δημοσιεύονται σχετικά με τα συντηρητικά. Εάν οι ερευνητές αποφασίσουν ότι μια ουσία είναι πολύ επικίνδυνη, ο FDA θα εκδώσει ανακοίνωση προς το καταναλωτικό κοινό. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής, τα parabens δεν έχουν προκαλέσει ανησυχία στον FDA.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία σημειώνει ότι τα parabens μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών (σ.σ. τα οιστρογόνα είναι μια ορμόνη που εμπλέκεται στην αναπαραγωγή των γυναικών).

Σε μελέτες σε τρωκτικά, η έκθεση σε paraben συνδέθηκε με αύξηση βάρους και μεταβολές των ωοθηκών, μεταξύ άλλων επιδράσεων. Στους αρσενικούς αρουραίους, παρενέβη στην παραγωγή σπέρματος και αρσενικών ορμονών. Πρόσθετες εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι τα parabens θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αύξηση βάρους, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να γνωρίζουμε αν θα είχαν πραγματική επίδραση στο ανθρώπινο βάρος.

Παρά τα εργαστηριακά ευρήματα, οι μελέτες δεν έχουν δείξει άμεση σχέση μεταξύ των parabens και οποιωνδήποτε προβλημάτων υγείας.

Formaldehyde

Η φορμαλδεΰδη

Η φορμαλδεΰδη είναι ένα συντηρητικό που βρίσκεται σε ορισμένα καλλυντικά, λοσιόν μωρών και προϊόντα μαλλιών. Είναι ένας γνωστός παράγοντας που προκαλεί καρκίνο, σύμφωνα με μελέτες που αφορούν άτομα που έχουν εκτεθεί εις μακρόν στο εν λόγω συντηρητικό.

Ορισμένα προϊόντα μαλλιών, όπως τα λειαντικά μαλλιών, μπορεί να περιέχουν μεθυλενογλυκόλη, η οποία απελευθερώνει φορμαλδεΰδη στον αέρα όταν θερμαίνεται. Ο FDA δεν περιορίζει τη χρήση φορμαλδεΰδης στα καλλυντικά, αλλά έχει εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με τη μεθυλενογλυκόλη.

Δεδομένου ότι η μεθυλενογλυκόλη θερμαίνεται στα κομμωτήρια- κατά τη διάρκεια του στεγνώματος με πιστολάκι, του κατσαρώματος, του ισιώματος κ.λπ.- οι πελάτες και οι εργαζόμενοι στο κομμωτήριο μπορούν να εισπνεύσουν τη φορμαλδεΰδη που απελευθερώνεται. Αυτό το επίπεδο έκθεσης θέτει τους κομμωτές και τους τεχνίτες σε κίνδυνο για:

  • Νευρολογικά προβλήματα όπως πονοκέφαλοι και ζάλη
  • Προβλήματα όρασης
  • Δυσκολίες στην αναπνοή ή πόνος στο στήθος
  • Ναυτία, έμετος
  • Αλλεργικές αντιδράσεις
  • Η εισπνεόμενη φορμαλδεΰδη έχει επίσης συσχετιστεί με καρκίνο της μύτης και του πνεύμονα, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (OSHA)

Εάν ανησυχείτε για την εισπνοή φορμαλδεΰδης ή μεθυλενογλυκόλης στο σπίτι, ο FDA συνιστά να ελέγχετε τις ετικέτες των προϊόντων πριν προβείτε στην αγορά ενός προϊόντος. Αναζητήστε επίσης φορμαλίνη, μια παρόμοια ένωση, και προσέξτε αυτά τα συστατικά που απελευθερώνουν φορμαλδεΰδη:

  • DMDM υδαντοΐνη
  • Ιμιδαζολιδινυλουρία
  • Διαζολιδινυλουρία
  • Τεταρτημόριο-15
  • Μπρονόπολη (2-βρωμο-2-νιτροπροπανο-1,3-διόλη )
  • 5-βρωμο-5-νιτρο-1,3-διοξάνιο
  • Υδροξυμεθυλογλυκινικό νάτριο
talk

Ταλκ

Το ταλκ είναι ένα ορυκτό που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια. Μπορεί να βρεθεί σε σκόνες μωρών, ξηρά σαμπουάν και σκόνες μακιγιάζ. Επειδή απορροφά την υγρασία, χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα για λιπαρό δέρμα και λιπαρά μαλλιά.

Στη φυσική τους μορφή, ορισμένες σκόνες ταλκ περιέχουν αμίαντο. Ο αμίαντος είναι γνωστή καρκινογόνος ουσία. Εάν το ταλκ που περιέχει αμίαντο τοποθετηθεί απευθείας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή σε μια σερβιέτα, θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Πηγή: sharecare.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ