ΟΜΟΡΦΙΑ

Μπορεί το έλαιο σπόρου κολοκύθας να συμβάλει στη θεραπεία της ακμής;

Το έλαιο από σπόρους κολοκύθας είναι ένα έλαιο βάσης με αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μπορεί το έλαιο σπόρου κολοκύθας να συμβάλει στη θεραπεία της ακμής;

Το έλαιο κολοκύθας είναι σκούρο πράσινο ή στο χρώμα του κεχριμπαριού. Προέρχεται από τους αποφλοιωμένους σπόρους κολοκύθας μέσω ψυχρής πίεσης.

Το εν λόγω έλαιο περιέχει πολλαπλά θρεπτικά συστατικά που παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και το δέρμα.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • λινολεϊκό οξύ (ωμέγα-6 λιπαρά οξέα)
  • λινολενικό οξύ (ωμέγα-3 λιπαρά οξέα)
  • τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε)
  • στερόλες
  • βιταμίνη C
  • καροτενοειδή (αντιοξειδωτικά)
  • ψευδάργυρο
  • μαγνήσιο
  • κάλιο

Το έλαιο σπόρου κολοκύθας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία τροφίμων και τοπικά για την περιποίηση του δέρματος. Μπορούμε να το βρούμε ως συμπλήρωμα διατροφής, ενώ αρκετά καλλυντικά προϊόντα για τη φροντίδα του δέρματος το περιλαμβάνουν στη σύστασή τους.

ladi kolokithas

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι από σπόρους κολοκύθας για τη θεραπεία της ακμής;

Το έλαιο σπόρου κολοκύθας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τοπική θεραπεία για τη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την ακμή.

Μια μελέτη έδειξε σημαντική διαφορά στην ποσότητα και τη σοβαρότητα των σπυριών, των φλύκταινων και των μαύρων στιγμάτων μεταξύ των συμμετεχόντων που χρησιμοποίησαν έλαιο σπόρου κολοκύθας στο δέρμα τους κατά τη διάρκεια ενός έως τριών μηνών.

Μερικοί δερματολόγοι προτείνουν τη χρήση του ελαίου κολοκύθας για την ακμή. «Το έλαιο σπόρου κολοκύθας θεωρείται εξαιρετικό για το δέρμα που έχει τάση ακμής. Περιέχει πληθώρα ακόρεστων λιπαρών οξέων που μπορούν να καταπραΰνουν τη φλεγμονή και το επιρρεπές στην ακμή δέρμα», λέει ο πλαστικός χειρουργός και ειδικός στην αντιγήρανση, Dr. Anthony Youn.

Μπορείτε, επίσης, να κάνετε μια μάσκα στο σπίτι χρησιμοποιώντας 2 κουταλιές της σούπας έλαιο κολοκύθας, δύο κουταλιές της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα. Άπλωσε το μείγμα με τη βοήθεια ενός πινέλου σε καθαρό πρόσωπο και περίμενε μερικά λεπτά να στεγνώσει. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τη μάσκα με χλιαρό νερό και σκουπίστε το πρόσωπο σας με απαλές, ταμποναριστές κινήσεις.

Επίσης, μπορείτε να εφαρμόστε με τη βοήθεια λίγου βαμβακιού ένα λεπτό και ομοιόμορφο στρώμα ελαίου στο πρόσωπό σας. Μετά από 40' ξεπλύντε το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό.

Υποστηρίζει την επούλωση πληγών

Μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι οι τοκοφερόλες, το λινολεϊκό οξύ και οι στερόλες στο έλαιο σπόρου κολοκύθας συνέβαλαν στην επούλωση των πληγών.

Υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου

Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C του ελαίου κολοκύθας συμβάλει στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο βοηθά το δέρμα να διατηρήσει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του.

Μειώνει τις ελεύθερες ρίζες και εξισορροπεί τη λιπαρότητα στο δέρμα

Η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα διεισδύουν στο δέρμα για να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα επίπεδα υγρασίας, χωρίς να αφήνουν λιπαρά υπολείμματα. Σε συνδυασμό δε με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθούν στη διατήρηση μιας νεανικής εμφάνισης.

Αυτά τα οξέα βοηθούν επίσης στην εξισορρόπηση της λιπαρότητας στο δέρμα, παρέχοντας υγρασία όπου είναι ελλιπής και ελέγχοντας τη λιπαρότητα όπου είναι άφθονη. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος μαζί με τη βιταμίνη C προστατεύουν και βοηθούν στην παραγωγή ινών κολλαγόνου και ελαστίνης.

Πηγή:healthline.com