ΟΜΟΡΦΙΑ

Μαύρα στίγματα: Η αιτία που εμφανίζονται & οι σπιτικές μάσκες που θα σας απαλλάξουν με φυσικό τρόπο

Η κύρια αιτία για την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων είναι η υπερβολική παραγωγή σμήγματος που παράγει το σώμα μας για να λιπάνει το δέρμα.

Μαύρα στίγματα: Η αιτία που εμφανίζονται & οι σπιτικές μάσκες που θα σας απαλλάξουν με φυσικό τρόπο

Τα μαύρα στίγματα δημιουργούνται όταν φράζουν οι πόροι της επιδερμίδας λόγω της λιπαρότητας και της συσσώρευσης νεκρών κυττάρων. Γίνονται μαύρα εξαιτίας της έκθεσής τους στο οξυγόνο. Τα μαύρα στίγματα (φαγέσωρες) προεξέχουν ελαφρά και δεν πονούν όταν κάποιος τα αγγίξει. Ωστόσο, προκαλούν μια αντιαισθητική όψη στην επιδερμίδα που μας χαλά τη διάθεση. Η ζώνη του «Τ» είναι αυτή που επηρεάζεται περισσότερο από τη λιπαρότητα και περιλαμβάνει το μέτωπο, τη μύτη και το πιγούνι.

Τα μαύρα στίγματα δεν περιορίζονται μόνο στο πρόσωπο και μπορούν να εμφανιστούν στην πλάτη, το στήθος, τον αυχένα, τα χέρια και τους ώμους. Θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να τα πιέζετε και να τα αφαιρείτε μόνοι σας καθώς θα δημιουργηθεί μια κόκκινη και ερεθισμένη κηλίδα στο σημείο της πίεσης που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε φλεγμονή.

mayra stigmata

Τι προκαλεί τα μαύρα στίγματα;

Τα μαύρα στίγματα προκύπτουν λόγω των φραγμένων τριχοθυλακίων. Περιέχουν την τρίχα και ένα σμηγματογόνο αδένα, που παράγει σμήγμα το οποίο συμβάλει ώστε το δέρμα να παραμένει απαλό. Δεν έχουν καμία σχέση με τα σπυράκια και την ακμή άρα δεν είναι θέμα βακτηρίων αλλά συσσώρευση σμήγματος. Επίσης, οι ορμονικές διακυμάνσεις, το έντονο στρες, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και η ελλιπής υγιεινή συμβάλλουν στην εμφάνισή τους.

Τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα;

Θα πρέπει να αποφύγετε τα γλυκά, τις λιπαρές τροφές και τα αναψυκτικά. Προτιμήστε να πίνετε πολύ νερό και να τρώτε καθημερινά φρούτα και λαχανικά. Εντάξτε στο διαιτολόγιό σας τροφές όπως κοτόπουλο, ψάρια και ξηρούς καρπούς. Επίσης, για να απομακρύνετε το υπερβολικό σμήγμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο τζελ με τη μορφή σαπουνιού που θα αφήσει απαλή και ενυδατωμένη την επιδερμίδα σας.

Μην ξεχνάτε να πλένετε συχνά τα χέρια σας, να αποφεύγετε να τα ακουμπάτε στο πρόσωπό σας και μια φορά την εβδομάδα θα ήταν σκόπιμο να κάνετε απολέπιση με ένα scrub ώστε να απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα. Επίσης, υπάρχει μια πληθώρα μασκών και προϊόντων για την απομάκρυνση των μαύρων στιγμάτων που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.

Επισκεφτείτε δύο φορές τον χρόνο μια δερματολόγο για την αφαίρεση των μαύρων στιγμάτων και τον καθαρισμό του προσώπου σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε στο σπίτι ένα ατμόλουτρο στο πρόσωπό σας. Η καλύτερη στιγμή είναι πριν την εφαρμογή μιας μάσκας προκειμένου να ανοίξουν οι πόροι, έτσι ώστε να αφαιρεθούν ευκολότερα τα μαύρα στίγματα.

sheet-masks.jpg

Extra tips για την απομάκρυνση των μαύρων στιγμάτων

Χρησιμοποιήστε σαλικυλικό οξύ: Αυτό το συστατικό υπάρχει στους ορούς καθώς και σε εξειδικευμένα καθαριστικά προϊόντα. Βοηθούν στη διάσπαση της βρωμιάς και της λιπαρότητας από το δέρμα καθαρίζοντας τους πόρους.

Μάσκες αργίλου: Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για την αφαίρεση των μαύρων στιγμάτων είναι η χρήση μάσκας αργίλου. Εφαρμόστε τη μάσκα και αφήστε την να στεγνώσει και στη συνέχεια πλύντε το πρόσωπό σας. Η συγκεκριμένη μάσκα συμβάλει στην απομάκρυνση της βρωμιάς και της λιπαρότητας από το δέρμα καθώς και στην απόφραξη των πόρων.

Αφαιρείτε το μακιγιάζ σας πριν πάτε για ύπνο: Αν πάτε για ύπνο βαμμένες θα φράξουν οι πόροι σας. Η αφαίρεση του μακιγιάζ μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης μαύρων στιγμάτων και κρατάει την επιδερμίδα σας πιο υγιή.

Οι μάσκες που μπορείτε να φτιάξετε το σπίτι με τα υλικά που έχετε στην κουζίνα σας

Ασπράδι αυγού: Πλύντε καλά το πρόσωπό σας και στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός πινέλου εφαρμόστε το ασπράδι ενός αυγού. Αμέσως μετά τοποθετήστε ένα χαρτομάντηλο στο πρόσωπό σας πιέζοντάς το πάνω στο δέρμα σας προκειμένου να εμποτιστεί από το ασπράδι και να μείνει σταθερό. Επαναλάβετε την διαδικασία για δεύτερη φορά. Όταν το ασπράδι θα στεγνώσει θα νιώσετε ένα ελαφρύ τράβηγμα στην επιδερμίδα σας. Είναι η στιγμή που θα πρέπει να αφαιρέσετε τη μάσκα, να ρίξετε κρύο νερό στο πρόσωπό σας και να βάλετε την ενυδατική σας κρέμα.

Γάλα και μέλι: Θα χρειαστείτε μια κουταλιά της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού γάλα με πλήρη λιπαρά. Αν έχετε φούρνο μικροκυμάτων αφήστε το μείγμα να ζεσταθεί για 5 δευτερόλεπτα ώστε να είναι χλιαρό χωρίς να καίει. Σε αντίθετη περίπτωση ζεστάνετε τα δύο συστατικά σε ένα μπρίκι. Προσέξτε, ωστόσο, όταν θα βάλετε το δάχτυλό σας μέσα το μείγμα να είναι ελαφρώς χλιαρό. Ανακατέψτε το μείγμα ώστε να ομογενοποιηθεί. Απλώστε τη μάσκα με τη βοήθεια ενός πινέλου και στη συνέχεια βάλτε μια γάζα ή ένα κομμάτι λεπτού και καθαρού υφάσματος στο πρόσωπό σας για να συγκρατήσει το μείγμα. Αφήστε τη μάσκα να δράσει μέχρι να στεγνώσει. Με την αφαίρεσή της μεγάλο μέρος των στιγμάτων θα έχει απομακρυνθεί και το δέρμα σας θα είναι πιο ενυδατωμένο και ξεκούραστο. Στη συνέχεια, πλύντε το πρόσωπό σας με κρύο νερό χωρίς σαπούνι και προχωρήστε στην ρουτίνα της ενυδάτωσής σας.