ΟΜΟΡΦΙΑ

Θέλετε λευκά δόντια; Πώς θα τα προστατέψετε από τις επιπτώσεις του κόκκινου κρασιού

Tο κόκκινο κρασί έχει ξεχωριστή θέση στο γιορτινό τραπέζι.

Θέλετε λευκά δόντια; Πώς θα τα προστατέψετε από τις επιπτώσεις του κόκκινου κρασιού

Κανείς δεν θέλει όμως να αλλοιώσει το χρώμα των δοντιών του.

Μία ειδικός προσφέρει μερικές συμβουλές για να προστατεύσετε τα δόντια σας από τον αποχρωματισμό των δοντιών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

«Όταν πίνετε κόκκινο κρασί, αντιμετωπίζετε μια τριπλή απειλή για τη λευκότητα των δοντιών σας:

- Τις ανθοκυανίνες, τις χρωστικές των σταφυλιών που δίνουν στο κόκκινο κρασί το πλούσιο χρώμα του.

- Τις τανίνες, που βοηθούν στη δέσμευση της χρωστικής στα δόντια σας.

- Την οξύτητα του κρασιού, η οποία χαράζει το σμάλτο σας, καθιστώντας το πιο πορώδες και ευκολότερο να κολλήσει ο λεκές» υπογραμμίζει η Δρ. Uchenna Akosa, διευθύντρια του Οδοντιατρικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

«Η δύναμη του σμάλτου σας και το πόσο επιρρεπείς είστε στη συσσώρευση πλάκας είναι το κλειδί για τον αποχρωματισμό των δοντιών σας», λέει η Akosa.

Να έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας πριν πιείτε κόκκινο κρασί, αλλά μην τα βουρτσίζετε αμέσως μετά, συμβουλεύει.

Η οδοντόκρεμα μπορεί να βλάψει περισσότερο το σμάλτο αν τα βουρτσίσετε αμέσως μετά την κατανάλωση κρασιού.

Αποφεύγετε επίσης να πίνετε λευκό κρασί πριν από το κόκκινο, καθώς η επιπλέον οξύτητα θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Μετά την κατανάλωση κρασιού, ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό. Αυτό βοηθά στη μείωση της οξύτητας και στην αύξηση της ροής του σάλιου, το οποίο καταπολεμά τα επιβλαβή βακτήρια και διατηρεί το pH του στόματος σε ιδανικά επίπεδα.

Το καλό μάσημα της τροφής, επίσης διεγείρει την παραγωγή σάλιου. Ο συνδυασμός τυριού με κρασί αυξάνει την παραγωγή σάλιου και μειώνει τις επιπτώσεις της οξύτητας του κρασιού.

«Φυσικά, το κρασί δεν είναι ο μόνος ένοχος», λέει η Akosa. «Οτιδήποτε μπορεί να λεκιάσει ένα πουκάμισο μπορεί να λεκιάσει και τα δόντια σας, όπως ο καφές μαύρος, το μαύρο τσάι, τα μούρα, το βαλσάμικο ξύδι, η σοκολάτα, τα γλυκά και το κάπνισμα. Ποτά, όπως η σόδα και οι χυμοί, βλάπτουν το σμάλτο και κάνουν τα δόντια πιο ευαίσθητα στους λεκέδες».

Η Akosa συνιστά επίσης να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια και να κάνετε τακτικό καθαρισμό για να διατηρείται δυνατό το σμάλτο. Ο καθαρισμός βοηθά στην αφαίρεση της βακτηριακής πλάκας, η οποία προκαλεί τερηδόνα.

Επιλέγετε μαλακή οδοντόβουρτσα, μην παραλείπετε να βουρτσίζετε τις εξωτερικές, τις εσωτερικές και τις μασητικές επιφάνειες, και πριν πάτε για ύπνο να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.

Όλες οι οδοντόκρεμες περιέχουν πέντε βασικά συστατικά - φθόριο, γλυκερίνη, σορβιτόλη, ανθρακικό ασβέστιο και λαυριλοσουλφονικό ή λαουρυλοθειικό νάτριο (SLS). Δεν είναι όμως όλες οι λευκαντικές οδοντόκρεμες καλές για τα δόντια σας.

Αναζητήστε προϊόντα με φυσικά συστατικά όπως βιολογικό λάδι καρύδας, ενεργό άνθρακα ή λάδι λεμονιού για λεύκανση αντί να χρησιμοποιείτε άνθρακα ή διττανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα).

Πηγή: healthday.com