ΟΜΟΡΦΙΑ

Απώλεια βάρους: Ποια είναι η δική σας «ζώνη καύσης λίπους»;

Η καύση λίπους ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την εξατομικευμένη προσέγγιση στην άσκηση, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Απώλεια βάρους: Ποια είναι η δική σας «ζώνη καύσης λίπους»;

Το ποσοστό αυτό συχνά δεν συμβαδίζει με τη «ζώνη καύσης λίπους» στα εμπορικά μηχανήματα γυμναστικής, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Το τεστ κλινικής άσκησης, μια διαγνωστική διαδικασία για τη μέτρηση της φυσιολογικής ανταπόκρισης ενός ατόμου στην άσκηση, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

«Τα άτομα που στοχεύουν σε απώλεια βάρους ή λίπους θέλουν να ασκούνται με την ένταση που επιτρέπει τον μέγιστο ρυθμό καύσης λίπους. Τα περισσότερα εμπορικά μηχανήματα άσκησης προσφέρουν μια επιλογή "ζώνης καύσης λίπους", ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τον καρδιακό ρυθμό », δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Hannah Kittrell, υποψήφια διδάκτωρ στο Icahn Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη.

«Ωστόσο, η τυπικά συνιστώμενη ζώνη καύσης λίπους δεν έχει επιβεβαιωθεί, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να ασκούνται σε εντάσεις που δεν ευθυγραμμίζονται με τους εξατομικευμένους στόχους απώλειας βάρους», δήλωσε η Kittrell.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι συχνά χρησιμοποιείται ο όρος FATmax, ο οποίος αντιπροσωπεύσει την ένταση της άσκησης και τον καρδιακό ρυθμό τη στιγμή που το σώμα φτάνει στον υψηλότερο ρυθμό καύσης λίπους κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης. Το λίπος είναι μια σημαντική πηγή καυσίμου σε αυτό το σημείο.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν τον καρδιακό ρυθμό στο FATmax, όπως μετρήθηκε κατά τη διάρκεια ενός τεστ κλινικής άσκησης, με τον προβλεπόμενο καρδιακό ρυθμό σε ποσοστά μέγιστης προσπάθειας εντός της τυπικά συνιστώμενης «ζώνης καύσης λίπους».

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 26 εθελοντές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε ακολουθία μεταξύ του υπολογισμένου και του προβλεπόμενου καρδιακού ρυθμού. Η μέση διαφορά ήταν 23 παλμοί ανά λεπτό. Αυτό υποδηλώνει ότι οι γενικές συστάσεις για μια «ζώνη καύσης λίπους» μπορεί να μην είναι ακριβείς.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να μελετήσουν εάν οι άνθρωποι που ακολουθούν εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης χάνουν περισσότερο βάρος και λίπος, καθώς και εάν βελτιώνονται παράγοντες κινδύνου για την υγεία, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.