ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Μήπως περνάτε ανδρική "κλιμακτήριο"; Αυτά είναι τα συμπτώματα

Ένας συνδυασμός συμπτωμάτων στους άνδρες, που διανύουν την Πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, όπως απώλεια της ερωτικής επιθυμίας, κατάθλιψη, αδυναμία συγκέντρωσης και μερικές φορές εξάψεις, ίσως σηματοδοτούν την ανδρική κλιμακτήριο.

Μήπως περνάτε ανδρική "κλιμακτήριο"; Αυτά είναι τα συμπτώματα

Αρχικά περιγράφηκε το 1944 από τους καθηγητές ιατρικής Carl Heller και Gordon Myers. Αργότερα, αντικαταστάθηκε από τον όρο «ανδρόπαυση», για να περιγραφούν οι σωματικές αλλαγές στους μεσήλικες άνδρες, εξαιτίας της μείωσης των επιπέδων των ανδρογόνων.

Πού οφείλεται;

Οι όρχεις παράγουν το κύριο ανδρογόνο που είναι η τεστοστερόνη. Ωστόσο, καθω΄ς οι άνδρες μεγαλώνουν η λειτουργία τους φθίνει, όπως και ο αριθμός των εξειδικευμένων κυττάρων Leydig που παράγουν την τεστοστερόνη, με αποτέλεσμα να περιορίζεται και η ποσότητά της.

Παράλληλα, αυξάνονται και τα επίπεδα μίας πρωτεΐνης που λέγεται «σφαιρίνη δεσμεύουσα τις ορμόνες του φύλου» (SHBG) και δεσμεύει περίπου τα δύο τρίτα της τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί ακόμη λιγότερη στο αίμα.

Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Μελέτη Γήρανσης των Ανδρών (European Male Aging Study, EMAS) που έχει δημοσιευθεί πριν από λίγα χρόνια, υπάρχουν εννέα συμπτώματα που συσχετίζονται με τη χαμηλή τεστοστερόνη στο αίμα λόγω ηλικίας:

Σεξουαλικά συμπτώματα

- Μειωμένη συχνότητα αυτόματης-πρωινής στύσης
- Μειωμένη συχνότητα σεξουαλικών σκέψεων
- Στυτική δυσλειτουργία

Σωματικά συμπτώματα

- Αδυναμία εκτέλεσης έντονης σωματικής δραστηριότητας
- Αδυναμία βάδισης πάνω από 1 χιλιόμετρο
- Αδυναμία κάμψης του σώματος

Ψυχολογικά συμπτώματα

- Έλλειψη ενεργητικότητας
- Αίσθημα θλίψης
- Αίσθημα κόπωσης

Σε κάθε περίπτωση αν παρουσιάζετε τα παραπάνω σημάδια συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης της τεστοστερόνης, αλλά μην παραλείψετε να ενημερωθείτε για τα δυνητικά οφέλη και τους δυνητικούς κινδύνους.