ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν την «πηγή» της γυναικείας ερωτικής διέγερσης

Η γυναικεία ερωτική επιθυμία είναι μια αρκετά πολύπλοκη υπόθεση, όμως οι ερευνητές έκαναν ένα ακόμη βήμα για να αποκαλύψουν τα μυστικά της.

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν την «πηγή» της γυναικείας ερωτικής διέγερσης

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell παρουσιάζει το μηχανισμό που δημιουργεί τη «σπίθα» ανάμεσα στα δύο φύλα υπό ορισμένες συνθήκες –με τη διεργασία αυτή να οφείλεται σε μια νεοανακαλυφθείσα κλάση εγκεφαλικών κυττάρων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές αποκάλυψαν πώς η επονομαζόμενη «ορμόνη της αγάπης» (ωκυτοκίνη ή οξυτοκίνη) πυροδοτεί το σεξουαλικό ενδιαφέρουν προς το αρσενικό.

Η «ορμόνη της αγάπης» είναι κάτι σαν... φυσικό ξόρκι του έρωτα, καθώς ενισχύει το αίσθημα της οικειότητα και της συναισθηματικής δέσμευσης.

Εντοπίζοντας τους ακριβείς νευρώνες που ενεργοποιούνται από την ωκυτοκίνη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, βρήκαν έναν από τους μηχανισμούς που επιτρέπουν στην ορμόνη να επηρεάσει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ αρσενικών και θηλυκών ποντικιών.

Η νέα μελέτη παρουσιάζει ποια είναι τα εξειδικευμένα κύτταρα που αντιδρούν στην ωκυτοκίνη, κύτταρα απαραίτητα ώστε το θηλυκό να έλκεται ερωτικά από το αρσενικό όταν τα ποντίκια είναι αρκετά ώριμα για να αναπαραχθούν.

Νευρώνες που ανταποκρίνονται στην ωκυτοκίνη υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, όμως παραμένει άγνωστο ποια κύτταρα επηρεάζει η ορμόνη ή πώς η ορμόνη επιδρά στα νευρικά δίκτυα που ελέγχουν την επεξεργασία των πληροφοριών.

Διαβάστε επίσης:

Τα μάτια σας «προδίδουν» αν θέλετε σεξ!
Το πιο σέξι σημείο του γυναικείου σώματος
Οι λέξεις-κλειδιά για να προσελκύσετε διαδικτυακά το αντίθετο φύλο

Τα μάτια σας «προδίδουν» αν θέλετε σεξ!