ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Κονδυλώματα: Μετάδοση, Διάγνωση, Θεραπεία και Ψυχολογία - του Θάνου Ασκητή

Τα κονδυλώματα είναι ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, μάλιστα σήμερα παρουσιάζουν έξαρση, πλήττοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους.

του Δρ. Θάνου Ασκητή, www.askitis.gr

Κονδυλώματα: Μετάδοση, Διάγνωση, Θεραπεία και Ψυχολογία - του Θάνου Ασκητή

Προσβάλλουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας. Πρόκειται για ιούς, οι οποίοι εμφανίζονται με τη μορφή μικρών διογκώσεων, σαν μικρά σπυράκια και κρεατοελιές, και προσβάλλουν τα εξωτερικά ή τα εσωτερικά γεννητικά όργανα.

Πού εμφανίζονται;

Στους άνδρες τα κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν στη βάλανο, στη βάση του πέους και στον πρωκτό.

Στις γυναίκες μπορούν να εμφανιστούν στα χείλη του αιδοίου, αλλά και μέσα στον κόλπο και στον πρωκτό.

Και στα δύο φύλα μπορούν να παρουσιαστούν και στη στοματική περιοχή.

Πώς μεταδίδονται;

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται με απευθείας επαφή με την προσβεβλημένη περιοχή. Ωστόσο, μπορεί κάποιος να κολλήσει τον ιό χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα. Αρχικά τα συμπτώματα είναι σχετικά ανώδυνα, για αυτό και η μόλυνση μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ενώ αργότερα μπορεί να συνοδεύεται από πρήξιμο ή κοκκινίλα και φαγούρα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Όταν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά μπορεί να είναι ορατά με το μάτι ή να ψηλαφιστούν με την αφή, ενώ αργότερα συνήθως πολλαπλασιάζονται. Για τη διάγνωση των εσωτερικών κονδυλωμάτων χρειάζονται ειδικές εξετάσεις, όπως κολποσκόπηση ή πρωκτοσκόπηση. Στις γυναίκες αλλοιώσεις του ιού μπορούν να εντοπιστούν με το τεστ Παπανικολάου.

Δεδομένης της μη έγκαιρης ανίχνευσης των συμπτωμάτων, ο φορέας είναι πιθανό να μεταδώσει εύκολα τον ιό σε μελλοντικούς συντρόφους, με συνέπειες στην σωματική υγεία αλλά και στη σχέση του ζευγαριού. Συγκεκριμένα, στις γυναίκες η μόλυνση των έσω οργάνων από τον ιό έχει συνδεθεί, σε κάποιες κατηγορίες κονδυλωμάτων, με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Πώς αισθάνεται εκείνος που έχει προσβληθεί από κονδυλώματα;

Η γυναίκα που προσβάλλεται από τον ιό αρκετά συχνά εμφανίζει μειωμένη ερωτική επιθυμία ενώ παρατηρείται ότι αποφεύγει την σεξουαλική επαφή φοβούμενη για την υγεία της αλλά και θέλοντας να προστατεύσει το σύντροφό της, όταν δεν έχει προσβληθεί από εκείνον.

Η σχέση του ζευγαριού μπορεί επίσης να κλονιστεί στην περίπτωση που ένας από τους δύο συντρόφους είχε κολλήσει τον ιό από κάποια προηγούμενη σχέση και εκδηλώθηκε αργότερα, μεταδίδοντάς τον στην τωρινή του σχέση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο τωρινός σύντροφος μπορεί να κατηγορήσει τον άλλο για ανευθυνότητα ή ακόμα και για εξωσυζυγική σχέση, καθώς δεν είναι τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό, ότι μπορεί να έχει προσβληθεί κάποιος από τον ιό αλλά η εκδήλωσή του μπορεί να γίνει ακόμα και ...μετά από χρόνια!.

Το άτομο που έχει προσβληθεί από τα κονδυλώματα, όπως άλλωστε και από οποιοδήποτε άλλο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, αισθάνεται δυσάρεστα συναισθήματα. Μπορεί να νιώθει θυμό, στεναχώρια, αδικία που έτυχε στο ίδιο και οργή για τον ερωτικό του παρτενέρ που το μετέδωσε.

Πολύ συχνή είναι και η ανησυχία για τη συνολική βιολογική υγεία του ατόμου που μπορεί να φτάσει στα όρια τις νοσοφοβίας.

Θεραπεία

Στην περίπτωση διάγνωσης του ιού, εάν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά ακολουθείται θεραπεία τοπικής φαρμακευτικής καυτηρίασης ή καυτηρίασης με βελόνα ή με λέιζερ. Εάν είναι εσωτερικά και υπάρχουν σοβαρού βαθμού αλλοιώσεις, τότε συνίσταται η αφαίρεσή τους με μορφές θεραπείας, όπως χειρουργική επέμβαση και κρυοπηξία.

Μπορώ να κάνω σεξ μετά την εκδήλωση των κονδυλωμάτων;

Είναι σημαντικό οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ιό να υποβάλλονται σε συχνές εξετάσεις, ώστε να παρακολουθούν την πορεία της νόσου.

Επίσης, γυναίκες και άνδρες θα πρέπει να παίρνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις στο σεξ και να αποφεύγουν την επαφή κατά την περίοδο έξαρσης του ιού, καθώς το προφυλακτικό δεν προσφέρει απόλυτη ασφάλεια από τα κονδυλώματα τα οποία εμφανίζονται στην ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση στον άνδρα κα τι την προκαλεί

Κοκκινίλες στα ανδρικά γεννητικά όργανα: Τι μπορεί να σημαίνουν