ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Φίλοι με… προνόμια: Τι συμβαίνει όταν σταματά το σεξ;

Μπορεί μια φιλία που εξελίσσεται σε σεξουαλική σχέση να επανέλθει στην πρότερή της κατάσταση ή είναι καταδικασμένη να τελειώσει άδοξα, χωρίς να διατηρηθεί η φιλική σχέση αλλά ούτε και να προκύψει μόνιμος δεσμός;

Φίλοι με… προνόμια: Τι συμβαίνει όταν σταματά το σεξ;

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει ο Justin Lehmiller, ειδικός στην Κοινωνική Ψυχολογία και σε θέματα που αφορούν τις σεξουαλικές σχέσεις, βάσει των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων.

Το 2013 πραγματοποιήθηκε μελέτη σε 308 φοιτητές κολλεγίου σχετικά με τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ φίλων. Οι συμμετέχοντες είχαν συνάψει στο παρελθόν τουλάχιστον μία σχέση του τύπου «φίλοι με προνόμια». Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη μελέτη ήταν να μην διατηρεί ο συμμετέχων μόνιμη σχέση ή φιλία με προνόμια, καθώς οι ερευνητές ενδιαφέρονταν να μελετήσουν ερωτικές σχέσεις μεταξύ φίλων που δεν εξελίχθηκαν σε μόνιμες σχέσεις.

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν πώς εξελίχθηκε σε βάθος χρόνου η σχέση τους με τον φίλο ή τη φίλη όταν σταμάτησαν τα... προνόμια. Συγκεκριμένα, ερωτήθηκαν εάν συνέχιζαν να διατηρούν φιλικές σχέσεις με τον πρώην σεξουαλικό σύντροφο, καθώς και ποια ήταν τα συναισθήματά τους απέναντι στο άτομο αυτό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior, στην πλειονότητα των περιπτώσεων η φιλική σχέση διατηρήθηκε σε κάποιο βαθμό όταν σταμάτησε το σεξ. Μόλις το 18,5% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι δεν είχαν πλέον καμία επαφή με τον πρώην φίλο-σεξουαλικό σύντροφο, ποσοστό 31,5% δήλωσαν ότι παρέμειναν φίλοι αλλά η σχέση πλέον δεν ήταν τόσο στενή, ποσοστό 35,4% δήλωσαν ότι παρέμειναν φίλοι και η σχέση είναι η ίδια με πριν και, τέλος, ποσοστό 14,6% παρέμειναν φίλοι και μάλιστα αφού σταμάτησαν να κάνουν σεξ η σχέση τους ήταν πιο στενή από πριν.

Όσοι εκ των συμμετεχόντων δεν είχαν πλέον επαφές με τον πρώην φίλο ήταν και αυτοί που δήλωσαν λιγότερο ευχαριστημένοι από την εξέλιξη της σχέσης.

Τα αποτελέσματα δεν υποδεικνύουν κάποιο σταθερό μοτίβο για την πιθανή έκβαση της φιλίας με προνόμια, φαίνεται όμως ότι δεν είναι απίθανο, όπως πολλοί πιστεύουν, να καταφέρουν πράγματι δύο φίλοι να παραμείνουν φίλοι εάν κάποια στιγμή στο παρελθόν έκαναν σεξ.

Ποιο είναι το «κλειδί» για να διατηρηθεί η φιλία μετά τη διακοπή των σεξουαλικών σχέσεων;

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο Lehmiller, οι φίλοι με προνόμια είναι πιο πιθανό να παραμείνουν φίλοι όταν κοπούν τα προνόμια εάν η σχέση τους διέπεται από ποιοτική και αποτελεσματική επικοινωνία.

Διαβάστε επίσης:

Προκαταρκτικά στο sex: Τι δείχνουν οι έρευνες για τα ζευγάρια
Διαταραχές οργασμού στον άνδρα: Ποιες είναι, πώς αντιμετωπίζονται
Σύνδρομο Μετα-Οργασμικής Νόσου: Το έχετε βιώσει; Δείτε τα συμπτώματα