ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Κακή στύση: Μήπως ευθύνεται η υψηλή χοληστερίνη;

Η στύση είναι μια σύνθετη διαδικασία, που για να ολοκληρωθεί επιτυχώς προϋποθέτει ο άνδρας να βρίσκεται σε καλή σωματική, νοητική και συναισθηματική κατάσταση.

Κακή στύση: Μήπως ευθύνεται η υψηλή χοληστερίνη;

Μια διαταραχή στη διαδικασία αυτή μπορεί να είναι αίτιο στυτικής δυσλειτουργίας.

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που σχετίζονται με τη στυτική δυσλειτουργία είναι το μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή ο συνδυασμός αυξημένου σωματικού λίπους γύρω από τη μέση, υψηλής χοληστερίνης και υπέρτασης.

Για να είναι επιτυχής η στύση, πρέπει να υπάρχει αυξημένη ροή του αίματος, φαινόμενο που εξελίσσεται μετά την πλήρη χαλάρωση των αρτηριών και των μυών του πέους.

Η ελαστικότητα και η διασταλτική ικανότητα του αγγείου επιτυγχάνεται με τη διατήρηση της ακεραιότητας της ανατομικής δομής του ενδοθηλίου. Το ενδοθήλιο εκκρίνει ένα σύνολο ουσιών, όπως η ενδοθηλίνη, που έχουν κεντρικό ρόλο στην τοπική διατήρηση της ευαίσθητης βιοχημικής ισορροπίας.

bigstock Depressed Man On Bed While Wom 90039428

Όταν αυξάνεται η κακή χοληστερίνη (LDL) και συνυπάρχουν άλλοι βλαπτικοί για το ενδοθήλιο των αγγείων παράγοντες, όπως η υπέρταση, το αυξημένο σάκχαρο κλπ., οι λιποπρωτεΐνες LDL συρρέουν στον έσω χιτώνα της αρτηρίας και αναπτύσσεται μια ιδιότυπη φλεγμονώδης αντίδραση.

Στην περιοχή συρρέουν λευκά αιμοσφαίρια, ενώ εκλύονται χημικές ουσίες που καταστρέφουν πλειάδα ενδοθηλιακών κυττάρων με αποτέλεσμα την ανάπτυξη δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου και τη διαταραχή της στύσης.

Ο αυλός του αγγείου προοδευτικά στενεύει και η αιματική ροή διαταράσσεται σημαντικά.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε πώς επηρεάζει ο καφές τη στύση

Πότε η χαλαρή στύση δείχνει πρόβλημα στην καρδιά