ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Ο ψυχολογικός παράγοντας που «προβλέπει» τη συχνότητα σεξ μετά το γάμο

Αρκετοί ερευνητές που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της Ψυχολογίας αξιολογούν τις πτυχές της προσωπικότητας με βάση τα Πέντε Βασικά Χαρακτηριστικά της Προσωπικότητας (Big Five), τα οποία είναι η εξωστρέφεια, η ευσυνειδησία, τη συγκαταβατικότητα, η συναισθηματική σταθερότητα και η δεκτικότητα στις νέες εμπειρίες.

Ο ψυχολογικός παράγοντας που «προβλέπει» τη συχνότητα σεξ μετά το γάμο

Τα πέντε αυτά στοιχεία θεωρείται ότι καθοδηγούν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας, από το προσδόκιμο ζωής και τη μόρφωση έως τη σεξουαλική ζωή.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα αποφάσισαν να εστιάσουν σε αυτήν την τελευταία πτυχή, τη σεξουαλική ζωή, και συγκεκριμένα το πώς επηρεάζουν τα Πέντε Βασικά Χαρακτηριστικά της Προσωπικότητας τη συχνότητα του σεξ μετά το γάμο.

bigstock Lovers In Bed 108226544

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Research in Personality, ορισμένα στοιχεία της προσωπικότητας της γυναίκας –αλλά όχι του άντρα– αποτελούν ισχυρό «δείκτη πρόβλεψης» για τη συχνότητα και την ποιότητα του σεξ στον έγγαμο βίο.

«Καμία έρευνα μέχρι τώρα δεν έχει εξετάσει τη συσχέτιση ανάμεσα στα Πέντε Βασικά Χαρακτηριστικά της Προσωπικότητας των δύο συντρόφων και την καθημερινή σεξουαλική δραστηριότητα», δηλώνει η Δρ Άντρεα Μέλτζερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, συμπληρώνοντας πως «αποτέλεσε έκπληξη που η προσωπικότητα του συζύγου δεν προβλέπει τη συχνότητα του σεξ».

Η Δρ Μέλτζερ και ο συνάδελφός της, Δρ Τζέιμς ΜακΝάλτι, συνέλεξαν δεδομένα για 278 νιόπαντρα ζευγάρια που ήταν παντρεμένα για λιγότερο από έξι μήνες όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Οι δύο ερευνητές αξιολόγησαν την προσωπικότητα των δύο συζύγων με βάση τα Πέντε Βασικά Χαρακτηριστικά της Προσωπικότητας και ζήτησαν από κάθε ζευγάρι να κρατά ημερολόγιο για διάστημα δύο εβδομάδων, στο οποίο κατέγραφαν, μεταξύ άλλων, πόσο συχνά έκαναν σεξ.

Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε ότι τα ζευγάρια έκαναν σεξ κατά μέσο όρο τρεις με τέσσερις φορές στο διάστημα των δύο εβδομάδων. Συσχετίζοντας την παράμετρο αυτή με την προσωπικότητα των δύο συζύγων, προέκυψε ότι η προσωπικότητα του άντρα δεν αποτελεί ισχυρό παράγοντα πρόβλεψης της συχνότητας σεξ, ενώ δύο χαρακτηριστικά της γυναικείας προσωπικότητας συσχετίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο σεξ.

Ο ισχυρότερος «παράγοντας πρόβλεψης» για τη συχνότητα στο σεξ ήταν η συγκαταβατικότητα των γυναικών και δευτερευόντως η δεκτικότητα στις νέες εμπειρίες. Η συγκαταβατικότητα συνεπάγεται ότι το άτομο είναι ευγενικό, συμπονετικό, συνεργάσιμο και τρυφερό, ενώ ένα άτομο που χαρακτηρίζεται από δεκτικότητα είναι ανοιχτό στο συναίσθημα, ευαίσθητο και πρόθυμο να δοκιμάζει νέα πράγματα.

Όσον αφορά την ικανοποίηση από τη σεξουαλική ζωή, τα στοιχεία υπέδειξαν ότι καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από τα επίπεδα νευρωτισμού των δύο συντρόφων. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ζευγάρια με χαμηλά επίπεδα νευρωτισμού δήλωσαν πιο ικανοποιημένα από τη σεξουαλική τους ζωή.

Δεν εντοπίστηκε συσχέτιση ανάμεσα στα μεμονωμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου και τα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης που απολαμβάνει ο/η σύντροφός του, ενώ τα υψηλά επίπεδα δεκτικότητας στον άντρα συσχετίστηκαν με λιγότερη ικανοποίηση από τη σεξουαλική ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Πόσο χρόνο από τη ζωή μας περνάμε κάνοντας σεξ

Συχνότητα εκσπερμάτισης & κίνδυνος καρκίνου του προστάτη

Τεστ προσωπικότητας: Αξιολογήστε τις 6 πτυχές του εαυτού σας