ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

ΣΕΞ: ένα μάλλον σύνθετο θέμα

Οι επιστήμονεςανατρέπουν όσα ξέραμε έως τώρα για τον οργασμό και τον τρόπο που αντιδρούμε στοσεξ.

ΣΕΞ: ένα μάλλον σύνθετο θέμα

Οι επιστήμονεςανατρέπουν όσα ξέραμε έως τώρα για τον οργασμό και τον τρόπο που αντιδρούμε στοσεξ.

Παλαιότερα επικρατούσεοι άποψη ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες περνούν από τέσσερα διακριτάστάδια στο σεξ (διέγερση, κορύφωση, οργασμός, χαλάρωση), ωστόσο γιατροί καιερευνητές πλέον δηλώνουν ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πιο σύνθετοφαινόμενο, το οποίο περιλαμβάνει τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικέςαντιδράσεις.

Μεταβολή απόψεων: Συναισθηματικά πρότυπα

Η παλαιότερηδιάκριση με τα τέσσερα στάδια ανατρέπεται τώρα από τους γιατρούς, οι οποίοιαντιμετωπίζουν την σεξουαλική απόκριση ως ένα φαινόμενο που διαφέρει σημαντικάαπό άτομο σε άτομο, ενώ παράλληλα εξαρτάται από τη σχέση μεταξύ των δύοσυντρόφων.

Από συναισθηματικήςπλευράς, παρατηρούνται μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ ανδρών ή μεταξύ γυναικών,παρά μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η στερεοτυπικήάποψη που επικρατεί είναι ότι οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικές. Το στερεότυποαυτό χρησιμοποιείται στις διάφορες έρευνες που διεξάγονται. Έχουν γίνει πολλές έρευνεςσχετικά με τον ανδρικό οργασμό από σωματικής πλευράς και σχετικά με τα φάρμακαγια τη στυτική δυσλειτουργία, δεν έχει ασχοληθεί όμως κανείς με το πώςαισθάνονται οι άνδρες για το σεξ.

Αυτό βέβαια δεσημαίνει ότι οι άνδρες θεωρούνται σεξουαλικά ρομπότ. Οι άνδρες που επιθυμούν τοσεξ σε μεγαλύτερο βαθμό από τη σύντροφό τους προσβάλλονται όταν αντιμετωπίζουντη σεξουαλική απόρριψη. Για παράδειγμα, πιστεύουν ότι η σύντροφός τους δεδείχνει αρκετό ενδιαφέρον. Με άλλα λόγια, οι άνδρες νοιάζονται για το πώςαισθάνεται η σύντροφός τους.

Ο γυναικείος οργασμός

Ειδικότερα για τιςγυναίκες, το καλό σεξ δεν είναι πάντοτε συνυφασμένο με τον οργασμό και οοργασμός δεν είναι πάντοτε απαραίτητος για να απολαύσουν τη σεξουαλικήεμπειρία. Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο μια γυναίκα να μην έχει οργασμό,ειδικότερα κολπικό. Επίσης, πολλές γυναίκεςδεν τις πειράζει να μην έχουν οργασμό, καθώς λαμβάνουν άλλου είδους σεξουαλικήδιέγερση, για παράδειγμα από την αγκαλιά και το φιλί.

Παλαιότερα,πολλοί πίστευαν ότι αν μια γυναίκα δεν έχει έντονη επιθυμία για σεξ έχει κάποιοπρόβλημα ή πάσχει από κάποια πάθηση. Πλέον, το σημαντικό ερώτημα είναι το εξής:«Όταν κάνουμε σεξ, το απολαμβάνουμε πραγματικά;»

Γιατί οι γυναίκες χάνουν το ενδιαφέρον τους γιασεξ

Οι ερευνητέςαναζητούν επίσης τους λόγους για τους οποίους ορισμένες γυναίκες χάνουν τοενδιαφέρον τους για το σεξ. Έρευνα πραγματοποιήθηκε σε παντρεμένες γυναίκεςηλικίας 30 περίπου ετών, οι οποίες είχαν χάσει την ερωτική επιθυμία τους προς τοσύζυγο. Μεταξύ άλλων, οι λόγοι ήταν:

- -Η υπερβολικήοικειότητα με το σύντροφο

- -Η ευκολίακαι η διαθεσιμότητα του σεξ

- -Η πεποίθησηότι ενώ ο άνδρας τους θέλει σεξ, δε θέλει απαραίτητα να κάνει σεξ μαζί τους

Το ενδιαφέρον τωνπαντρεμένων γυναικών για το σεξ επηρεάζεται πιο εύκολα από τη συνεχή παρουσίατου άνδρα, από άλλους τύπους παρέμβασης, όπως τα παιδιά, και από ζητήματα αυτοπεποίθησης.

Επίσης, πολλές φορέςείναι πιο δύσκολο για μια παντρεμένη γυναίκα να ενδιαφερθεί για το σεξ σεσύγκριση με τους άνδρες, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στους άνδρες να είναιρομαντικοί. Αυτό σημαίνει παράλληλα ότι οι άνδρες πρέπει να εργαστούν πιοσκληρά να πείσουν τις γυναίκες τους ότι δε θέλουν απλώς σεξ, αλλά επιθυμούν τοσεξ μαζί τους.

Καλό σεξ σημαίνει ευτυχισμένο ζευγάρι;

Έρευνες υποδεικνύουνότι τα ζευγάρια που απολαμβάνουν μια υγιή σεξουαλική ζωή έχουν την τάση να δείχνουνπερισσότερη τρυφερότητα. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν συχνότερη σεξουαλικήεπαφή και περισσότερη συναισθηματική ικανοποίηση.

Είναι γεγονός ότιοι άνδρες, των οποίων η σεξουαλικότητα καθοδηγείται σε μεγαλύτερο βαθμό από τιςορμόνες σε σύγκριση με τις γυναίκες, είναι πιο πιθανό να εκκινήσουν τησεξουαλική δραστηριότητα.

Πολλές γυναίκεςαπολαμβάνουν το σεξ όμως πολλές δεν αισθάνονται έντονη επιθυμία μέχρι τη στιγμήπου κάνουν σεξ. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ αυθόρμητης σεξουαλικής επιθυμίαςκαι επιδεκτικής σεξουαλικής επιθυμίας.