ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς να μιλήσετε στην κόρη σας για το σεξ

Οι συζητήσειςμεταξύ μητέρας και κόρης όσον αφορά το σεξ σπανίως είναι ανοιχτές. Κάθε κορίτσιέχει μια ιδέα για αυτά τα πράγματα, όμως πάντα χρειάζεται να μιλήσει σε κάποιον.

Πώς να μιλήσετε στην κόρη σας για το σεξ

Οι συζητήσειςμεταξύ μητέρας και κόρης όσον αφορά το σεξ σπανίως είναι ανοιχτές. Κάθε κορίτσιέχει μια ιδέα για αυτά τα πράγματα, όμως πάντα χρειάζεται να μιλήσει σε κάποιον.

Εάν είστε μητέρακαι έχετε κι εσείς μια υπέροχη κόρη, διαβάστε πώς μπορείτε να τη βοηθήσετε σεθέματα που αφορούν τη σεξουαλική ζωή και τον κοινωνικό περίγυρο.

Μιλήστε ανοιχτά

Κάθε μητέραπαίζει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική εκπαίδευση της κόρης της. Όταν ρωτάμε ταπαιδιά από πού πληροφορούνται για το σεξ, πολλές φορές δηλώνουν πως συζητούνγια αυτό με τις μητέρες τους.

Το πρόβλημα είναιότι ποτέ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε για ένα τέτοιο θέμα. Μπορείτενα εκμεταλλευτείτε τις περιστάσεις για να ανοίξετε μια συζήτηση, για παράδειγμαβλέποντας στην τηλεόραση κάτι σχετικό.

Ακόμη κι αν ηκόρη σας αντισταθεί, μην τα παρατήσετε. Μπορείτε να ξαναδοκιμάσετε κάποια άλληστιγμή, ίσως προσεγγίζοντας διαφορετικά το θέμα αλλά ποτέ ασκώντας πίεση.

Κάντε ενδοσκόπηση

Το σεξ είναι έναπερίπλοκο θέμα συζήτησης σε κάθε ηλικία. Εάν έχετε ανάμεικτα συναισθήματα γιατην ερωτική σας ζωή, ξεκαθαρίστε τα πρινμιλήσετε στην κόρη σας. Οι καλές σας προθέσεις μπορεί να αποδειχθούναναποτελεσματικές εάν φαίνεστε ανήσυχη, φοβισμένη ή θυμωμένη.

Τα περισσότεραπαιδιά θέλουν να ευχαριστήσουν τους γονείς τους. Εάν δουν ότι οι γονείςταράζονται, κλείνονται στο καβούκι τους.

Αποσαφηνίστε τις αξίες σας και ακούστε την

Ίσως θέλετε ηκόρη σας να περιμένει μέχρι το γάμο για να κάνει σεξ, ίσως θεωρείται το σεξλογικό σε μια ορισμένη ηλικία ή στο πλαίσιο μιας σταθερής σχέσης. Οι γονείςπαίζουν πάντα σημαντικό ρόλο όταν μοιράζονται τις αξίες τους με τα παιδιά.

Πριν πείτε στηνκόρη σας τι υποστηρίζετε και τι όχι, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι δενέχετε τον απόλυτο έλεγχο της ζωής της. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας, όμως μετάαφήστε της χώρο να εξερευνήσει τα συναισθήματά της. Εποικοδομητική συζήτηση σημαίνεινα μπορεί και η ίδια να μιλήσει για τα πάντα.

Μιλήστε για την πίεση των συνομηλίκων

Η πίεση που ασκείτο κοινωνικό περιβάλλον σε ένα κορίτσι έχει πολλές μορφές. Μπορεί να πρόκειταιγια ένα σύντροφο, για τα παιδιά στο σχολείο ή για την επιθυμία της ίδιας ναενταχθεί σε ένα κοινωνικό σύνολο. Εάν η κόρη σας πιστεύει ότι όλοι γύρω της κάνουν σεξ, μπορεί ναπιεστεί να κάνει το επόμενο βήμα.

Παραδεχτείτε ότι δεν καταλαβαίνετε

Είναι πολύ πιθανόη κόρη σας να σας πει πως δεν καταλαβαίνετε την πίεση που αισθάνεται. Το καλύτεροπου έχετε να κάνετε είναι να συμφωνήσετε. Αυτό όμως δε σημαίνει πως θα πρέπεινα εγκαταλείψετε την προσπάθεια και να την αφήσετε μόνη. Δοκιμάστε να κάνετεερωτήσεις όπως «Γιατί πιέζεσαι;» ή «Τι σε συμβουλεύουν οι φίλες σου;». Κερδίστετην εμπιστοσύνη της για να τη βοηθήσετε να ανταπεξέλθει στις δύσκολες καταστάσεις.

Αντιμετωπίστε το ραντεβού σαν μια εμπειρία

Ένα κορίτσιαρχίζει να βγαίνει με κάποιον για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, ένα αγόρι είναικαλή παρέα για τη βόλτα και το σινεμά και η συναναστροφή με το άλλο φύλοανεβάζει την αυτοπεποίθηση.

Σε δεύτεροεπίπεδο, το ραντεβού δίνει στους νέους μια ευκαιρία να ανακαλύψουν τις ανθρώπινεςσχέσεις. Ένα κορίτσι μπορεί να αναπτύξει έντονα συναισθήματα και να μάθει απόνωρίς τι έχει αξία στη ζωή.

Παραμείνετε στις επάλξεις

Ακόμη κι όταν ένακορίτσι έχει ενεργή σεξουαλική ζωή, η μητέρα δεν πρέπει να απομακρύνεται. Τότε είναιπου η κόρη σας σας χρειάζεται περισσότερο. Μπορείτε να τη βοηθήσετε ναπροστατεύσει τη σωματική και την ψυχική της υγεία και να τη συμβουλεύσετε ότανδεν ξέρει τι να κάνει. Είναι σημαντικό να γνωρίζει πως θα είστε στο πλάι της ό,τικι αν χρειαστεί.

Πρέπει να είστε ο εαυτός σας. Η σχέση μητέρας καικόρης είναι μοναδική κι αυτό δεν αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.