ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Έρευνα: Οι άνδρες, τα sex tapes και η σεξουαλική ανορεξία

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι οι ταινίες πορνό θα μπορούσαν ναεπηρεάσουν την ψυχική και σεξουαλική σας υγεία;

Έρευνα: Οι άνδρες, τα sex tapes και η σεξουαλική ανορεξία

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι οι ταινίες πορνό θα μπορούσαν ναεπηρεάσουν την ψυχική και σεξουαλική σας υγεία;

Μία πρόσφατη μελέτη του Ιταλικού Ανδρολογικού Ινστιτούτουκαι Σεξουαλικής Ιατρικής, στην οποία συμμετείχαν 28.000 άνδρες, έδειξε ότι άνδρεςηλικίας 20 ετών και πάνω, οι οποίοι ξεκίνησαν να βλέπουν πορνό πριν τα 14, καιεξακολουθούν να παρακολουθούν συχνά ταινίες τέτοιου περιεχομένου, έχουν χαμηλήλίμπιντο ή δεν έχουν καθόλου όρεξη για σεξ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, το φαινόμενο είναι τόσοσυχνό, με αποτέλεσμα να του δώσουν όνομα, αποκαλώντας το «Σεξουαλική ανορεξία».

«Υπάρχουν νέα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με πολύ και σκληρόπορνό μέσω ίντερνετ. Η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που, εδώ και πολύκαιρό, οι ειδικοί υποψιάζονταν. Πως αυτά τα άτομα, έχουν συμπτώματα εθισμού καιάγχος σεξουαλικών επιδόσεων», εξηγούν οι ερευνητές στη σχετική έκθεση.

Αντίστοιχη μελέτη είχε πραγματοποιήσει και η αμερικανική «Society of AddictionMedicine's», σύμφωνα με τα συμπεράσματα της οποίας, όσες συμπεριφορές κάνουν τοάτομο να νοιώθει ικανοποίηση, γίνονται εθιστικές.

«Τα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί κανείς να εθιστεί στην έκκριση ντοπαμίνης καιεπειδή συμπεριφορές σαν το πορνό, το φαγητό και τον τζόγο οδηγούν στηναπελευθέρωση ντοπαμίνης, μπορεί να προκαλέσουν εθισμό. Αυτός είναι και ο λόγοςπου πλέον τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των εθιστικών παραγόντων»,σημειώνει ο David Smith, MD, πρώην πρόεδρος της «Society of AddictionMedicine's».

Η εξέλιξη του διαδικτύου στην εποχή μας επιτρέπει την άμεση και χωρίςπεριορισμούς πρόσβαση σε πορνογραφικό περιεχόμενο, το οποίο ο εγκέφαλός μας συνδέειμε την έκκριση ντοπαμίνης.

Ωστόσο, οι επιστήμονες εξηγούν ότι, σε πολλές περιπτώσεις,όταν οι άνδρες βρεθούν με τη σύντροφό τους, ο εγκέφαλος δεν μπορεί ναανταποκριθεί, εξαιτίας της έλλειψης των οπτικών ερεθισμάτων, στα οποία έχεισυνηθίσει.

Αν και περισσότεροι από το 87% των ανδρών βλέπουν πορνό,μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει αντίστοιχα προβλήματα, εξαιτίας αυτού του εθισμού.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους θεωρούν ότι πάσχουν απόσεξουαλική ανορεξία, να διακόψουν άμεσα την παρακολούθηση πορνό, έστω και πρόσκαιρα, μέχρι τα συμπτώματα ναεξαφανιστούν.