ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σεξ: Ο επιστημονικός ορισμός της «αρπαχτής»

Όλοι γνωρίζουμετι είναι, όμως μια έγκυρη διατύπωση δε βλάπτει!

Σεξ: Ο επιστημονικός ορισμός της «αρπαχτής»

Όλοι γνωρίζουμετι είναι, όμως μια έγκυρη διατύπωση δε βλάπτει!

Όσο ασήμαντος κιαν φαίνεται, ο ορισμός της αρπαχτής, του one-night stand, των φίλων με προνόμιακαι οποιασδήποτε σχέσης περιστασιακού σεξ είναι σημαντικός για τους ψυχολόγους.Οι ειδικοί αδυνατούν να μελετήσουν τις σχέσεις και το σεξ όταν δεν έχουν στηδιάθεσή τους τον κατάλληλο ορισμό.

Αυτός είναι ολόγος που ο Πίτερ Τζόνασον, ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ στηνΑυστραλία, επικεντρώθηκε σε αυτού του είδους τις σχέσεις, στο πλαίσιο μελέτηςπου δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Archives of Sexual Behavior.

«Υπάρχουν τόσαδιαφορετικά είδη σχέσεων και έχουμε την τάση να διατυπώνουμε ανοιχτούς ορισμούςγια να τις περιγράψουμε», δηλώνει ο Τζόνασον.

Ο ψυχολόγος ήθελενα διαμορφώσει ορισμούς που θα δίνουν μια πιο σαφή εικόνα για τις λειτουργίεςκάθε ερωτικής σχέσης. Δύο άνθρωποι καλλιεργούν επαφές για πολλούς λόγους, όπως τοσεξ, η συντροφικότητα, η αγάπη ακόμη και η τόνωση της αυτοπεποίθησης. Τααποτελέσματα μπορεί να δώσουν μια καλή εξήγηση για τους λόγους που δυο άτομαδημιουργούν μια σχέση περιστασιακού σεξ αντί για μία μεμονωμένη σεξουαλικήεπαφή ή μια μακρόχρονη σχέση.

Ο Τζόνασον είχεπαλαιότερα μελετήσει την λεγόμενη αρπαχτή (booty call) –μια σχέσηπεριστασιακού σεξ στην οποία το ένα άτομο τηλεφωνεί ή επικοινωνεί με κάποιοντρόπο με το άλλο με σκοπό το σεξ– και διαπίστωσε ότι το φαινόμενο έχει πιοέντονη συναισθηματική διάσταση σε σύγκριση με την ξεπέτα (one-night stand), όμωςυπάρχει σαφώς λιγότερη τρυφερότητα και στοργή σε σύγκριση με μια μόνιμη σχέση.

Στο νέοερευνητικό του έργο, ο Τζόνασον πήρε συνέντευξη από 192 προπτυχιακούς φοιτητές –124γυναίκες και 68 άνδρες– στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Φλόριντα. Οι συμμετέχοντεςέπρεπε να απαντήσουν κατά πόσο μια αρπαχτή, τα σεξουαλικά προνόμια μεταξύ φίλων,μια μόνιμη σχέση ή ένα one-night stand πρόκειται να εκπληρώσει κάποια από τις παρακάτωλειτουργίες: σεξουαλική επιβεβαίωση, κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη,μια «δοκιμαστική περίοδο» που καταλήξει σε σοβαρή σχέση ή μια πρόσκαιρηαπασχόληση κατά της ανίας.

Οι συμμετέχοντεςαντιστοίχισαν κάθε σχέση σε κάθε λειτουργία και στη συνέχεια απάντησαν σε μιασειρά από ερωτήσεις για τη δική τους στάση απέναντι στο σεξ και τις σχέσεις.

Τα αποτελέσματα έδειξανότι κάθε τύπος σχέσης επιτελεί και μια διαφορετική λειτουργία.

Η βασικήλειτουργία της μόνιμης σχέσης είναι η κοινωνική υποστήριξη και δευτερευόντως ηδοκιμαστική περίοδος και η πρόσκαιρη απασχόληση.

Η ξεπέτα έχει κατάβάση σκοπό το σεξ ή πρόσκαιρη απασχόληση ή τη δοκιμή. Φυσικά, η κοινωνική υποστήριξη ήταν τελευταία στη λίστα.

Οι φίλοι μεπρονόμια φαίνεται πως παρακινούνται πρώτα από το σεξ και μετά από την επιθυμίανα περάσουν ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους.

Τέλος, το one-night stand έχει σαν στόχο τοσεξ και την πρόσκαιρη απασχόληση ή τη δοκιμή ενός νέου συντρόφου με προοπτικές.

«Το κάθε άτομοεπιλέγει ένα τύπο σχέσης για να εξυπηρετήσει διαφορετικές ανάγκες», δήλωσε ο Τζόνασονστο LiveScience.