ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Συζητήστε μετά το σεξ – κάνει καλό!

Πολλά άτομα αισθάνονται πιο άνετα να αποκαλύψουν τα συναισθήματα, τα όνειρα και τις ανησυχίες τους μετά το σεξ και πλέον οι επιστήμονες γνωρίζουν το γιατί.

Συζητήστε μετά το σεξ – κάνει καλό!

Πολλά άτομα αισθάνονται πιο άνετα να αποκαλύψουν τασυναισθήματα, τα όνειρα και τις ανησυχίες τους μετά το σεξ και πλέον οι επιστήμονεςγνωρίζουν το γιατί.


Η Αμάντα Ντινς, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίαςτου Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, υποστηρίζει ότι η συζήτηση μετά το σεξ είναι έναςυποτιμημένος παράγοντας της ευτυχισμένης σχέσης και συνδέεται άμεσα με την «ορμόνητης αγάπης». Γνωστή στον επιστημονικό χώρο ως οξυτοκίνη, αυτή η ορμόνηαπελευθερώνεται με τη σωματική επαφή και τον οργασμό και συμβάλλει στηδημιουργία ισχυρότερων δεσμών μεταξύ ενός ζευγαριού.


Η Ντινς διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που καταφέρνουν ναφτάσουν στην κορύφωση αποκαλύπτουν περισσότερα για τα συναισθήματά τους στοσύντροφό τους μετά το σεξ, κάτι που ενισχύει την οικειότητα και την εμπιστοσύνηστο ζευγάρι.


Προκειμένου να ερευνήσει τη σχέση της ορμονικής λειτουργίαςκαι των επικοινωνιακών προτύπων, η Ντινςμελέτησε το επικοινωνιακό μοτίβο των ζευγαριών μετά το σεξ, καθώς και μιασημαντική μεταβλητή που πιθανότατα επηρεάζει τη διαδικασία, δηλαδή τον οργασμό.


Κατά τη διάρκεια του οργασμού, η απελευθέρωση τηςοξυτοκίνης οδηγεί σε μεταβολές της κοινωνικής συμπεριφοράς. Για τους άνδρες ωστόσοη επίδραση της τεστοστερόνης φαίνεται πως αποδυναμώνει τη δράση της οξυτοκίνης,γι’ αυτό και δεν παρουσιάζουν την ίδια συμπεριφορά με τις γυναίκες.