ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Ένας καυγάς με το σύντροφο μπορεί να οδηγήσει στο έμφραγμα!

Ένας καυγάς μεταξύ του ζευγαριού δεν προκαλεί μόνο στεναχώρια αλλά κάνει και πολύ κακό στην καρδιά, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Ένας καυγάς με το σύντροφο μπορεί να οδηγήσει στο έμφραγμα!

Ένας καυγάς μεταξύ του ζευγαριού δεν προκαλεί μόνο στεναχώρια αλλά κάνει και πολύ κακό στην καρδιά, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Τα άτομα που πιστεύουν ότι ο σύντροφός τους δεν τους υποστηρίζει αρκετά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα με την καρδιά τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα διαπίστωσαν ότι οι σύντροφοι που δεν υποστηρίζουν και μάλιστα εκνευρίζουν συχνά ο ένας τον άλλον παρουσιάζουν αυξημένη συσσώρευση ασβεστίου στις αρτηρίες τους. Το στοιχείο αυτό αποτελεί ένδειξη πρώιμης καρδιοπάθειας και παράλληλα υποδεικνύει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ο ψυχολόγος Μπερτ Ουσίνο από το Πανεπιστήμιο δήλωσε πως «υπάρχουν αρκετά ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι οι σχέσεις προβλέπουν τους δείκτες θνησιμότητας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τις καρδιαγγειακές νόσους».

Τα ευρήματα της νέας μελέτης έδειξαν πως όταν ο ένας σύντροφος εκλαμβάνει τη στάση του άλλου ως ασταθή –άλλοτε υποστηρικτική και άλλοτε εκνευριστική– τότε οι δείκτες συσσώρευσης ασβεστίου στις αρτηρίες είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται η επίδραση αυτής της αστάθειας στην υγεία του ατόμου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 136 ζευγάρια μέσης ηλικίας 63 ετών. Τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με την ποιότητα του γάμου τους και παράλληλα μετρήθηκαν οι ποσότητες ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες με τη βοήθεια σπινθηρογραφήματος.

Οι αναποφάσιστοι σύντροφοι που δεν κρατούσαν σταθερή στάση στη σχέση φάνηκε να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς του συζύγου ή της συζύγου. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η αστάθεια οδηγεί στο αυξημένο στρες κι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας.