ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Η γέννηση ενός βρέφους βάζει το sex σε "δεύτερη μοίρα"

Ίσως πιστεύετε ότι η γέννηση ενός βρέφους επηρεάζει αρνητικάμόνο την ερωτική επιθυμία της μητέρας.
Η γέννηση ενός βρέφους βάζει το sex σε "δεύτερη μοίρα"

Ίσως πιστεύετε ότι η γέννηση ενός βρέφους επηρεάζει αρνητικάμόνο την ερωτική επιθυμία της μητέρας.

Μία νέα έρευνα, όμως, που πραγματοποιήθηκε από το ΠανεπιστήμιοNotre Dame στην Ιντιάνα και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της ΑμερικανικήςΕταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), δείχνει ότι «ρίχνει» και τηνερωτική διάθεση του πατέρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα, τον πρώτο χρόνο μετάτη γέννηση, τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα των ανδρών μειώνονται κατά ένατρίτο, ενώ αν ο πατέρας φροντίζει το μωρό επί τρεις ή περισσότερες ώρες τηνημέρα, η μείωση αυτή αυξάνεται κατά 20%, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ηερωτική επιθυμία.

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, η μείωση της τεστοστερόνηςοφείλεται στην «ευαισθητοποίηση» των ανδρών.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδατεστοστερόνης κάνουν τους άντρες να αντιδρούν λιγότερο στο κλάμα ενός μωρού καιίσως γι’ αυτό η φύση έχει προνοήσει να μειώνονται μετά τη γέννηση του βρέφους.

Παράλληλα, εκτός από τη μείωση της τεστοστερόνης, οιερευνητές διαπίστωσαν επίσης αύξηση της προλακτίνης, ιδίως στους άντρες πουβοηθούσαν περισσότερο στην φροντίδα του μωρού.

Η συγκεκριμένη ορμόνη, που ονομάζεται και «ορμόνη τουθηλασμού», παράγεται σε μικρές ποσότητες και από τον ανδρικό οργανισμό και κάνειτους άνδρες να αντιδρούν περισσότερο στις ανάγκες των βρεφών.

«Οι μητέρες βιώνουν βαθιές βιολογικές αλλαγές στη διάρκειατης εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση του μωρού τους και πολλοί πιστεύουν ότι οιπατέρες είναι λίγο ως πολύ αμέτοχοι σε όλο αυτό.

Ωστόσο, η εξέλιξη των ειδών προσάρμοσε αναλόγως την ανδρικήφυσιολογία, ώστε να επενδύουν στα μωρά τους και να τα φροντίζουν. Πιστεύω ότιοι άντρες είναι βιολογικώς προγραμματισμένοι να εστιάζουν στην φροντίδα τωνπαιδιών, εις βάρος της ερωτικής επιθυμίας τους», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτηςκαι επίκουρος καθηγητής Ανθρωπολογίας, Λη Γκέτλερ.