ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Η γέννηση ενός βρέφους βάζει το sex σε "δεύτερη μοίρα"

Η γέννηση ενός βρέφους βάζει το sex σε "δεύτερη μοίρα"
Ίσως πιστεύετε ότι η γέννηση ενός βρέφους επηρεάζει αρνητικά μόνο την ερωτική επιθυμία της μητέρας.

Ίσως πιστεύετε ότι η γέννηση ενός βρέφους επηρεάζει αρνητικά μόνο την ερωτική επιθυμία της μητέρας.

Μία νέα έρευνα, όμως, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Notre Dame στην Ιντιάνα και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), δείχνει ότι «ρίχνει» και την ερωτική διάθεση του πατέρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα, τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση, τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα των ανδρών μειώνονται κατά ένα τρίτο, ενώ αν ο πατέρας φροντίζει το μωρό επί τρεις ή περισσότερες ώρες την ημέρα, η μείωση αυτή αυξάνεται κατά 20%, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ερωτική επιθυμία.

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, η μείωση της τεστοστερόνης οφείλεται στην «ευαισθητοποίηση» των ανδρών.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης κάνουν τους άντρες να αντιδρούν λιγότερο στο κλάμα ενός μωρού και ίσως γι’ αυτό η φύση έχει προνοήσει να μειώνονται μετά τη γέννηση του βρέφους.

Παράλληλα, εκτός από τη μείωση της τεστοστερόνης, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης αύξηση της προλακτίνης, ιδίως στους άντρες που βοηθούσαν περισσότερο στην φροντίδα του μωρού.

Η συγκεκριμένη ορμόνη, που ονομάζεται και «ορμόνη του θηλασμού», παράγεται σε μικρές ποσότητες και από τον ανδρικό οργανισμό και κάνει τους άνδρες να αντιδρούν περισσότερο στις ανάγκες των βρεφών.

«Οι μητέρες βιώνουν βαθιές βιολογικές αλλαγές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση του μωρού τους και πολλοί πιστεύουν ότι οι πατέρες είναι λίγο ως πολύ αμέτοχοι σε όλο αυτό.

Ωστόσο, η εξέλιξη των ειδών προσάρμοσε αναλόγως την ανδρική φυσιολογία, ώστε να επενδύουν στα μωρά τους και να τα φροντίζουν. Πιστεύω ότι οι άντρες είναι βιολογικώς προγραμματισμένοι να εστιάζουν στην φροντίδα των παιδιών, εις βάρος της ερωτικής επιθυμίας τους», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης και επίκουρος καθηγητής Ανθρωπολογίας, Λη Γκέτλερ.


 

Links

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen