ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Μήπως πάσχετε από σεξουαλικό καταναγκασμό;

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή χαρακτηρίζεται από παράξενες εμμονές και συμπεριφορές που θυμίζουν γραφικές τηλεοπτικές φιγούρες. Τώρα όμως, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι έχει εμφανιστεί και ένας νέος τύπος της διαταραχής που επηρεάζει σημαντικά τη σεξουαλική μας ζωή.

Μήπως πάσχετε από σεξουαλικό καταναγκασμό;

Πρόκειται για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή της σχέσης (relationship obsessive-compulsive disorder - ROCD) και σύμφωνα με τους ψυχολόγους τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν τις εμμονές του ατόμου αναφορικά με το σύντροφο ή τη σύντροφό του.

Τα άτομα με αυτόν τον τύπο καταναγκασμού επιζητούν συνεχώς την επιβεβαίωση και αναρωτιούνται αν έχουν βρει τον ιδανικό σύντροφο. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, αμφισβητούν εάν οι ίδιοι αγαπούν το σύντροφό τους ή σκέφτονται συνεχώς τις ατέλειες του συντρόφου τους.

Νέα μελέτη που έγινε στο Ισραήλ δείχνει ότι τα άτομα αυτά εκφράζουν λιγότερη ικανοποίηση από τη σεξουαλική τους ζωή. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή μορφή της διαταραχής σχετίζεται άμεσα με τη μειωμένη ικανοποίηση από τη σχέση, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει τα επίπεδα της σεξουαλικής ικανοποίησης.