ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Δείτε ποιοι έχουν πεσμένη λίμπιντο και ποιες είναι οι συνέπειες

Η σεξουαλική επιθυμία (ο όρος στη σεξολογία είναι libido) είναι μια ψυχολογική κατάσταση η οποία εκδηλώνεται κατά την σεξουαλική επαφή.

Δείτε ποιοι έχουν πεσμένη λίμπιντο και ποιες είναι οι συνέπειες

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να ορίζει ποιο είναι το «φυσιολογικό» επίπεδο της σεξουαλικής επιθυμίας και έχει διαπιστωθεί ακόμα ότι η σεξουαλική συμπεριφορά (αυνανισμός, σεξουαλική επαφή) αποτελεί έναν έμμεσο και αναξιόπιστο μάρτυρα της σεξουαλικής επιθυμίας που αισθανόμαστε.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να καθοριστεί αν κάποιος αισθάνεται την έλλειψη της libido σε σχέση με ένα θεωρητικό πρότυπο που έχει εσωτερικεύσει, σε σχέση με το πόσο τον προσελκύει ο σύντροφός του, σε σχέση με κάποια άλλη περίοδο της ζωής του (ή την κοινή ζωή που έχει το ζευγάρι), ή σε σχέση με κάποιον προηγούμενο σύντροφο.

Υπάρχουν λοιπόν κάποια είδη έλλειψης της libido: κύρια σεξουαλική (συμβαίνει στο άτομο από πάντα), δευτερεύουσα σεξουαλική (συμβαίνει μετά από κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή που όμως δεν αντιμετώπισε κάποια δυσκολία), γενική (το άτομο δεν έχει φαντασιώσεις, προτιμήσεις ή επιθυμίες είτε είναι μόνο του είτε με κάποιον σύντροφο), και περιστασιακή (το άτομο έχει την επιθυμία για αυνανισμό αλλά δεν επιθυμεί τον σύντροφό του). Θα ήταν καλό, όμως, να διαχωρίσουμε τους όρους έλλειψη αυθόρμητης σεξουαλικής επιθυμίας και διαδραστική σεξουαλική επιθυμία.

Ο πρώτος όρος αφορά το άτομο που δεν έχει την επιθυμία να προκαλέσει την σεξουαλική επαφή, ενώ ο δεύτερος το άτομο που δεν θέλει να «απαντήσει» στο ερωτικό κάλεσμα του συντρόφου του.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας οι γυναίκες είναι αυτές που αντιμετωπίζουν περισσότερο το πρόβλημα αυτό σε σχέση με τους άντρες. Ωστόσο, ζευγάρια που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα δήλωσαν ότι δεν πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να χαλάσει τη σχέση του ζευγαριού. Κατά μέσο όρο το 71% των αντρών και των γυναικών είπαν ότι η έλλειψη της σεξουαλικής επιθυμίας προς τον σύντροφό τους δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα στην σχέση τους.

Διαβάστε ακόμη:

Τέσσερις παράδοξοι παράγοντες που καταστρέφουν τη στύση

Πέντε αισθησιακά μυστικά που επιβάλλεται να γνωρίζετε...
Μια απλή συνήθεια «προδίδει» ποιοι έφηβοι κάνουν σεξ!
Οι σεξουαλικές ερωτήσεις που ντρέπεστε να κάνετε – και οι απαντήσεις τους!