ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Οι ερωτικές επιθυμίες που εξοντώνουν άνδρες και γυναίκες

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται ολοένα οι αναφορές ανδρών και γυναικών για εξοντωτικές ερωτικές επιθυμίες και ανεξάντλητους οργασμούς. Δεν πρόκειται για κάποιους υπερσεξουαλικούς ανθρώπους, αλλά για άτομα που νιώθουν συνεχώς ερεθισμένοι.

Οι ερωτικές επιθυμίες που εξοντώνουν άνδρες και γυναίκες

Οι επιστήμονες σχετικά πρόσφατα έδωσαν όνομα στην κατάσταση αυτή: Επίμονη διέγερση των γεννητικών οργάνων.

Τι είναι η επίμονη διέγερση των γεννητικών οργάνων;

Η διαταραχή επίμονης διέγερσης των γεννητικών οργάνων είναι μια σπάνια, ανεπιθύμητη και ιδιαίτερα ενοχλητική σεξουαλική δυσλειτουργία που σχετίζεται με την υπερβολική και συνεχή διέγερση και διόγκωση των γεννητικών οργάνων ακόμα και όταν το άτομο δεν έχει σεξουαλική επιθυμία.

Είναι ένα πρόβλημα που περιγράφηκε τα τελευταία χρόνια και συχνά φαίνεται παράδοξο, διότι δεν πρόκειται για δυσκολία διέγερσης αλλά για επίμονη διέγερση. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που οι ίδιοι οι πάσχοντες χαρακτηρίζουν ως τέρας των ιατρικών παθήσεων και μπορεί να γίνει τόσο ενοχλητικό ώστε να οδηγήσει τον πάσχοντα σε αυτοκτονικές σκέψεις ή και απόπειρες ακόμα.

Η επίμονη διέγερση συνήθως δεν εξαλείφεται μετά τον οργασμό ενώ σε κάποιους πάσχοντες η έντασή της είναι περιοδική ή κυκλική και σε άλλους καθημερινή και εντείνεται σε διάφορες στιγμές της ημέρας. Το στρες είναι ένας παράγοντας που φαίνεται να την επιδεινώνει.

Παρ' ότι, εξάλλου, πρόκειται για μια κατάσταση που αρχικά περιγράφηκε σε γυναίκες, σήμερα γνωρίζουμε ότι εκδηλώνεται και στους άνδρες στους οποίους η διέγερση που οδηγεί σε οργασμό προκαλεί ανεπιθύμητες εκσπερματίσεις σε στιγμές που το άτομο δεν το θέλει ούτε έχει σεξουαλική επιθυμία.

Τα αίτιά της δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, αν και κάποιες ερευνητικές ομάδες έχουν υποδείξει τους βιολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται, καθώς και τρόπους πιθανής αντιμετώπισης.

Πώς βιώνουν το πρόβλημα οι πάσχοντες;

Συνήθως το αποκρύπτουν διότι φοβούνται πως, αν το συζητήσουν και μαθευτεί, θα γελοιοποιηθούν και θα θεωρηθούν σεξομανείς.

Οι γυναίκες συχνά αναφέρουν ότι οδηγούνται σε κοινωνική απομόνωση διότι περνούν πολύ χρόνο στο σπίτι για να αποφύγουν οτιδήποτε μπορεί να εντείνει το πρόβλημά τους.

Το αυτοκίνητο, λ.χ., που προκαλεί δονήσεις μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετο πρόβλημα και επομένως αποφεύγεται. Το ίδιο και τα στενά ρούχα, ακόμη και τα εσώρουχα, διότι οτιδήποτε αγγίζει την περιοχή των γεννητικών οργάνων προκαλεί έξαρση της διαταραχής.

Συχνά, ακόμη και το περπάτημα δημιουργεί έξαρση με αποτέλεσμα να αδυνατεί η γυναίκα να κάνει και τις στοιχειώδεις καθημερινές οικιακές δουλειές, οπότε παραμένει επί ώρες στο κρεβάτι. Γενικά η διαταραχή δημιουργεί απομόνωση, ντροπή και αίσθημα εξευτελισμού σε πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες ασθενείς.

Εύη Κυράνα
ψυχολόγος υγείας - σεξολόγος, διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιου Αθηνών, υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
kyrana.gr