ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Προστατεύει το προφυλακτικό από τον έρπητα γεννητικών οργάνων;

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Αrchives of Ιnternal Μedicine» αποκαλύπτει ότι ακόμη και η διαρκής χρήση προφυλακτικού κατά τις σεξουαλικές επαφές δεν είναι αρκετή για να μας προστατέψει πλήρως.

Προστατεύει το προφυλακτικό από τον έρπητα γεννητικών οργάνων;

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας δρ Έμιλι Τ. Μάρτιν, από το Ινστιτούτο Έρευνας του Νοσοκομείου Παίδων του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης του έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων οφείλεται σε λοίμωξη που προκαλεί ιός του απλού έρπητα-2 (ΗSV-2) και εκδηλώνεται με επώδυνα έλκη στην περιοχή.

Η θεραπεία είναι μεν εφικτή, αλλά αν κάποιος νοσήσει μία φορά, τότε είναι φορέας διά βίου.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες συνδύασαν στοιχεία από έξι διαφορετικές μελέτες για τη συχνότητα του ΗSV-2 και τη χρήση προφυλακτικού, καταλήγοντας στο ότι τα προφυλακτικά προσφέρουν μερική και όχι ολική προστασία, διότι ο ΗSV-2 μπορεί να εξαπλωθεί και διά της επαφής με το δέρμα σε περιοχές που δεν καλύπτει το προφυλακτικό.

Φυσικά, αυτό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς τη χρήση του σε όλες τις σεξουαλικές μας επαφές, καθώς τα οφέλη του στην πρόληψη της εξάπλωσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι τεκμηριωμένα.