ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Αίτια και αντιμετώπιση

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι η ανεξέλεγκτη εκσπερμάτιση του άνδρα είτε πριν, είτε αμέσως μετά τη διείσδυση κατά τη σεξουαλική επαφή, με ελάχιστη σεξουαλική διέγερση και πριν ο ίδιος το επιθυμεί.

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Αίτια και αντιμετώπιση

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μη ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία τόσο για τον ίδιο τον άντρα, όσο και για τη γυναίκα. Αυτό μπορεί να αυξήσει το άγχος που μπορεί να συμβάλλει στο πρόβλημα εξ' αρχής. Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια από τις πιο κοινές μορφές της ανδρικής σεξουαλικής δυσλειτουργίας και επηρεάζει πάρα πολλούς άνδρες σε κάποιο σημείο στη ζωή τους.

Τι προκαλεί την πρόωρη εκσπερμάτιση

Οι περισσότερες περιπτώσεις της πρόωρης εκσπερμάτισης δεν έχουν σαφή αιτία. Με τη σεξουαλική εμπειρία και την ηλικία, οι άνδρες συχνά μαθαίνουν να καθυστερούν τον οργασμό. Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να συμβεί με μία νέα σεξουαλική σύντροφο, σε συγκεκριμένες σεξουαλικές καταστάσεις, ή αν έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία εκσπερμάτιση ή σεξουαλική επαφή.

Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το αυξημένο άγχος, ή η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη εκσπερμάτιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό είναι κάτι που μπορεί να σχετίζεται με μια ιατρική αιτία όπως ορμονικά προβλήματα, τραυματισμό ή κάποια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων.

Πώς αντιμετωπίζεται

Σε πολλές περιπτώσεις, η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι παροδική και περνάει από μόνη της με την πάροδο του χρόνου χωρίς την ανάγκη ιατρικής θεραπείας. Διάφορες τεχνικές χαλάρωσης ή μέθοδοι απόσπασης της προσοχής μπορεί να σας βοηθήσουν να καθυστερήσετε την εκσπερμάτιση. Για ορισμένους άνδρες, το να κόψουν ή να μειώσουν αρκετά την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά τους να ελέγχουν την εκσπερμάτιση.

Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τη χρήση ειδικού προφυλακτικού που όχι μόνο μειώνει την αίσθηση της επαφής στο πέος αλλά περιέχει και ουσίες που καθυστερούν την εκσπερμάτιση.

Επίσης η συμβουλευτική θεραπεία ως ζευγάρι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους που σχετίζεται με την πρόωρη εκσπερμάτιση.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που οι γιατροί συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά φάρμακα για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης. Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται, επειδή μία από τις παρενέργειές τους είναι η αναστολή/καθυστέρηση του οργασμού.

Υπάρχουν, επίσης, κρέμες, τζελ και σπρέι που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό. Ουσίες όπως η λιδοκαΐνη, όταν εφαρμόζονται στο πέος πριν την σεξουαλική επαφή, μειώνουν την αίσθηση της σεξουαλικής επαφής ("μουδιάζουν" το πέος) και καθυστερούν την εκσπερμάτιση.

Διαβάστε επίσης:

Ό,τι μάθαμε για το sex το 2014!

Οι σεξουαλικές σκέψεις ακονίζουν το μυαλό!

Πώς πιστεύουν οι άντρες ότι είναι ο γυναικείος κόλπος (βίντεο)

Αλλεργία που οφείλεται στο σεξ – Κι όμως υπάρχει!