ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Αφροδισιοφοβία: Η φοβία που μας κρατά μακριά από το σεξ

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα παρουσιάζουν τεράστια έξαρση τα τελευταία χρόνια. Μερικά από αυτά είναι εξαιρετικά συνήθη, όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια, άλλα όμως είναι επικίνδυνα, όπως η λοίμωξη από τον HIV που μπορεί αργότερα να εξελιχθεί σε AIDS.

Αφροδισιοφοβία: Η φοβία που μας κρατά μακριά από το σεξ

Η διάγνωση για κάποιο –λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνο– ΣΜΝ μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση της αφροδισιοφοβίας. Όπως υποδεικνύει και ο όρος, πρόκειται για τη φοβία απέναντι στην πιθανή λοίμωξη από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Η αφροδισιοφοβία φαίνεται να είναι συχνότερη στους άντρες που έχουν μολυνθεί από κάποιο ΣΜΝ και αναγκάστηκαν να αναζητήσουν τη συμβουλή ιατρού. Βασικό παράγοντα στην εκδήλωση της αφροδισιοφοβίας παίζει το αίσθημα της ντροπής που κατακλύζει το άτομο όταν έρχεται αντιμέτωπο με μια τέτοια κατάσταση.

Ο στιγματισμός και τα σχόλια που πιθανώς επακολούθησαν από τον περίγυρο (φίλοι, συνάδελφοι κ.λπ.) λόγω της λοίμωξης από το ΣΜΝ σαφώς φορτίζουν ακόμη περισσότερο το άτομο, ενισχύοντας τη φοβία.

Αρκετά άτομα με αφροδισιοφοβία επιλέγουν την πλήρη αποχή από το σεξ, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μολυνθούν από κάποιο ΣΜΝ.

Η αντιμετώπιση της αφροδισιοφοβίας περιλαμβάνει συνήθως τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι γυναίκες ταλαιπωρούνται περισσότερο από τα ΣΜΝ
Όταν τα ΣΜΝ δεν μεταδίδονται με το σεξ...
Αν δεις αυτά στα γεννητικά σου όργανα, πρέπει να ανησυχήσεις...