ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία χωρίς φάρμακα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στα δικαιώματα κάθε ατόμου περιλαμβάνεται το δικαίωμα στην σεξουαλική υγεία, την ευχαρίστηση και τον έλεγχο της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής συμπεριφοράς σε εναρμόνιση με την κοινωνική και προσωπική ηθική. Αποτελεί λοιπόν δικαίωμα του κάθε ανθρώπου με διαταραχή της σεξουαλικής του λειτουργίας να λάβει την κατάλληλη ιατρική βοήθεια.

Θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία χωρίς φάρμακα

Του κ. Κωνσταντίνου Ρόκκα, ουρολόγου-ανδρολόγου

Η ανδρική σεξουαλική λειτουργία αποτελείται από τις ακόλουθες φάσεις: Επιθυμία, Διέγερση, Οργασμός και Εκσπερμάτιση. Η εναρμόνιση των παραπάνω φάσεων οδηγεί στην σεξουαλική ικανοποίηση και αποτελεί έκφραση της σεξουαλικής υγείας.

Οι διαταραχές της ανδρικής σεξουαλικότητας περιλαμβάνουν διαταραχές της Επιθυμίας (μειωμένη ή έλλειψη επιθυμίας ,σεξουαλική αποστροφή), διαταραχές της Διέγερσης (στυτική δυσλειτουργία, παρατεταμένη στύση, ανωμαλίες της μορφής του πέους ), διαταραχές του Οργασμού (ανοργασμία, καθυστερημένος οργασμός), διαταραχές της Εκσπερμάτισης (πρόωρη εκσπερμάτιση, καθυστερημένη εκσπερμάτιση, έλλειψη εκσπερμάτισης και παλίνδρομη εκσπερμάτιση ) και διαταραχές της Αισθητικότητας (υπό και υπέρ αισθητικότητα και πόνος).

H στυτική δυσλειτουργία είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής πολλών ανδρών και τη σχέση πολλών ζευγαριών. Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η μόνιμη ή παροδική ανικανότητα για επίτευξη ή/και διατήρηση πεϊκής στύσης ικανής για την εκτέλεση της σεξουαλικής πράξης. Είναι ένα πρόβλημα αρκετά κοινό και σύμφωνα με μία σημαντική μελέτη, η οποία έγινε στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1990, το 52% των ανδρών ηλικίας από 40-70 ετών παρουσίαζε από ελαφριά έως βαριά στυτική δυσλειτουργία. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως αυξάνει και σύμφωνα με τις προβλέψεις τα περιστατικά αυτά από 155.000.000 παγκοσμίως το 1995 θα φτάσουν τα 322.000.000 το έτος 2025. Ένας από τους κύριους λόγους της αύξησης αυτής είναι η σημαντική αύξηση του μέσου όρου ζωής που αποτελεί και κύριο προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση στυτικών διαταραχών.

Τα αίτια τις στυτικής δυσλειτουργίας μπορούν να ταξινομηθούν σε οργανικά, ψυχογενή και μεικτά.

Από τα οργανικά, συχνότερα και πιο σημαντικά είναι τα προβλήματα αγγείωσης του πέους. Το πέος είναι ένα όργανο που για να αποκτήσει σκληρή στύση θα πρέπει να γεμίσει με αίμα και αυτό το αίμα να διατηρηθεί μέσα στα σηραγγώδη σώματά του για όσο διάστημα διαρκεί η σεξουαλική επαφή.

Μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της αγγειακής στυτικής δυσλειτουργίας είχαμε είτε τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα (σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη, βαρδεναφίλη), τα οποία αυξάνουν παροδικά την αιμάτωση του πέους, εφόσον προηγηθεί σεξουαλικό ερέθισμα, είτε τη χρήση ενδοπεϊκών ενέσεων οι οποίες γίνονται 15 λεπτά πριν τη σεξουαλική επαφή, και η δράση τους διαρκεί μία ώρα. Επίσης σε σοβαρές περιπτώσεις υπάρχουν και χειρουργικές θεραπείες. Το πρόβλημα με τα φάρμακα ή τις ενέσεις είναι ότι η θεραπεία είναι συμπτωματική και όχι μόνιμη, δηλαδή παίρνω ένα χάπι ή κάνω μία ένεση για να έχω σεξουαλική επαφή.

rokkas

Πλέον όμως, υπάρχει μία καινοτόμος θεραπεία η οποία γίνεται με το μηχάνημα ED1000, το οποίο βασίζεται στην παραγωγή κρουστικών κυμάτων. Όπως είχαν παρατηρήσει αρχικά οι καρδιολόγοι, τα κρουστικά κύματα μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο αγγειακό δίκτυο στην καρδιά. Ξεκινώντας από εκεί προχωρήσαμε στην εφαρμογή κρουστικών κυμάτων στο πέος και διαπιστώσαμε ότι είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε νέα αγγεία και στο όργανο αυτό.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι τα κρουστικά κύματα ενεργοποιούν μηχανισμούς νεοαγγειογέννεσης στα σημεία που επενεργούν, με αποτέλεσμα την βελτίωση της ροής του αίματος στο όργανο αυτό. Η δημιουργία των νέων αυτών αγγειακών κλάδων βελτιώνει σταδιακά και τη λειτουργία της στύσης σε ασθενείς με αγγειακού τύπου στυτική δυσλειτουργία. Ο ειδικός ιατρός, μετά από τον κατάλληλο έλεγχο αποφασίζει ποιος ασθενείς έχει τα χαρακτηριστικά για να μπει σε αυτήν την επαναστατική θεραπεία.

machine sosti

Το πλεονέκτημα αυτής της θεραπείας είναι ότι έχει μόνιμο θεραπευτικό χαρακτήρα, είναι τελείως ανώδυνη, μη επεμβατική και χωρίς καμία παρενέργεια. Η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται εξωτερικά μέσω μιας συσκευής παραγωγής κρουστικών κυμάτων που διοχετεύει μια σειρά από κρουστικούς παλμούς στο πέος του ασθενούς. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ασθενής αισθάνεται μόνο ελαφριές ανώδυνες δονήσεις στο πέος του.

Πραγματοποιείται σε 12 συνεδρίες, οι οποίες γίνονται 2 φορές την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η θεραπεία αυτή αποκαθιστά την στυτική λειτουργία βελτιώνοντας τόσο τη διάρκεια όσο και την σκληρότητα της στύσης. Μετά το τέλος της θεραπείας, σε ποσοστό 80% οι ασθενείς μπορούν να έχουν φυσιολογικές σεξουαλικές επαφές χωρίς να χρειάζονται ούτε φάρμακα, ούτε ενέσεις.