ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Γιατί ο άνθρωπος είναι το πιο… προικισμένο είδος (βίντεο)

Σε σύγκριση με άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, όπως ο χιμπαντζής ή ο γορίλας, ο άνθρωπος είναι πολύ πιο «προικισμένος».

Γιατί ο άνθρωπος είναι το πιο… προικισμένο είδος (βίντεο)

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Darren Curnoe, ειδικός στην Εξελικτική Βιολογία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, εξηγεί πού οφείλεται η διαφορά μεταξύ ανθρώπου και άλλων ειδών όσον αφορά το μέγεθος των γεννητικών τους οργάνων.

{youtube}Wl1z39s1qj0{/youtube}

Όπως εξηγεί ο ειδικός, οι διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στα είδη οφείλονται κατά κύριο λόγο στις απαιτήσεις της αναπαραγωγικής διαδικασίας. Συγκεκριμένα, το μέγεθος των γεννητικών οργάνων εξαρτάται από το βαθμό ανταγωνισμού ανάμεσα στα αρσενικά προς διεκδίκηση ενός θηλυκού, πάντα με στόχο την εξασφάλιση διαιώνισης του είδους.

Για παράδειγμα, οι χιμπαντζήδες έχουν αρκετά μεγάλους όρχεις επειδή υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των αρσενικών. Εάν το θηλυκό λαμβάνει το σπέρμα περισσότερων από ένα αρσενικών, με τον τρόπο αυτό μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες να λάβει την καλύτερη δυνατή ποιότητα DNA.

Αντιθέτως, οι γορίλες οργανώνονται σε ομάδες με διαφορετική κοινωνική δομή. Ένα αρσενικό κυριαρχεί και συνευρίσκεται με όσα θηλυκά επιθυμεί. Έτσι, ο ανταγωνισμός μεταξύ των αρσενικών είναι πολύ μικρός και το μέγεθος των γεννητικών τους οργάνων, πολύ μικρότερο από αυτό των χιμπαντζήδων, αντανακλά τις συνθήκες αυτές.

Όσον αφορά τον άνθρωπο, το μέγεθος των ανδρικών γεννητικών οργάνων μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από την όρθια στάση του σώματος, καθώς τα γεννητικά όργανα παραμένουν «εκτεθειμένα» ώστε να προσελκύσουν το αντίθετο φύλο. Παράλληλα, οι πρόγονοί μας έπρεπε να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες, για παράδειγμα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, και το μέγεθος των ανδρικών γεννητικών οργάνων αποτελούσε στην περίπτωση αυτή «όπλο» επιβίωσης, καθώς το ανδρικό μόριο απελευθερώνει θερμότητα και βοηθά να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του σώματος.

Διαβάστε επίσης:

Το μέσο μέγεθος του πέους ανά τον κόσμο (γράφημα, χάρτης & πίνακας)
Μεγάλα χέρια, μεγάλο...; - Οι επιστήμονες απαντούν
Καθηγητής του Χάρβαρντ απαντά στις πιο καυτές ερωτήσεις γύρω από το σεξ!