ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Μύθοι και αλήθειες για την αυτοϊκανοποίηση

Η αυτοϊκανοποίηση παραμένει ακόμη και σήμερα θέμα-ταμπού. Οι άνδρες συνηθίζουν να συζητούν γι' αυτό αστειευόμενοι, ενώ οι γυναίκες συνήθως μιλούν γι' αυτό χαμηλόφωνα επειδή ντρέπονται.

Μύθοι και αλήθειες για την αυτοϊκανοποίηση

Η αυτοϊκανοποίηση είναι όμως για μια έμφυτη πτυχή της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, γι' αυτό και οι επιστήμονες δεν σταματούν να εξερευνούν τους μύθους και τις αλήθειες που την περιβάλλουν.

Γιατί το κάνουμε

Μία από τις πολλές ιδιότητες που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα ζώα είναι η αυτοϊκανοποίηση. Αν και η εν λόγω πρακτική έχει παρατηρηθεί σε διάφορα είδη του ζωικού βασιλείου, στους ανθρώπους είναι πολύ πιο συνηθισμένη και εξυπηρετεί σημαντικότατους σκοπούς.

Όσον αφορά τους άνδρες, η αυτοϊκανοποίηση θεωρείται απαραίτητη. Όσο πιο «φρέσκο» είναι το σπέρμα που παράγει το ανδρικό σώμα, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να καταφέρει ένα από τα σπερματοζωάρια να γονιμοποιήσει το γυναικείο ωάριο. Όσον αφορά τις γυναίκες, ο οργασμός, ακόμη κι αν έχει επιτευχθεί μέσω της αυτοϊκανοποίησης, έχει συνδεθεί με τη βελτιωμένη ικανότητα ενσωμάτωσης του σπέρματος στον κόλπο. Παράλληλα, ο οργασμός είναι για τη γυναίκα ένα κίνητρο για να έχει πιο συχνές σεξουαλικές επαφές κι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να τεκνοποιήσει.

8e28e6a00eda6911faad9ada27bcb77a L

Ποια τα οφέλη

Οι αυξημένες πιθανότητες τεκνοποίησης δεν είναι το μοναδικό όφελος που παρέχει η αυτοϊκανοποίηση στον άνθρωπο. Ο οργασμός που συνοδεύει την εν λόγω πρακτική οδηγεί σε απελευθέρωση ενδορφινών στο σώμα. Οι εφδορφίνες βοηθούν να αντιμετωπιστεί φυσικά το στρες και η αϋπνία, ενώ παράλληλα ενισχύουν το μεταβολισμό. Παράλληλα, ο οργασμός μπορεί να έχει αναλγητική δράση ή ακόμη και να προλάβει την εκδήλωση του πόνου.

Επίμονοι μύθοι

Η αυτοϊκανοποίηση δεν σχετίζεται με την εμφάνιση τριχοφυΐας στις παλάμες, την τύφλωση ή τη μειωμένη ικανοποίηση από το σεξ. Όσο για το τελευταίο, έχει μάλιστα συνδεθεί με τη βελτιωμένη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών.

Ένας ακόμη μύθος αφορά στη σχέση της αυτοϊκανοποίησης με την ακμή και στην περίπτωση αυτή υπάρχει μια δόση αλήθειας. Η ανδρική ερωτική διέγερση συνοδεύεται από μαζική απελευθέρωση ορμονών. Οι ίδιες αυτές ορμόνες είναι γνωστό πως ευθύνονται για τις κρίσεις ακμής στους άνδρες. Θεωρητικά, η συχνή αυτοϊκανοποίηση μπορεί να οδηγήσει στην επίμονη ακμή λόγω ανισορροπίας στα επίπεδα των ανδρογόνων, όμως οι περισσότεροι δερματολόγοι υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί πρακτικά.

Οι υπερβολές βλάπτουν

Η πολύ συχνή αυτοϊκανοποίηση –αρκετές φορές την ημέρα κάθε μέρα– ενεργοποιεί λειτουργίες του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι η υπέρμετρη παραγωγή ορισμένων ορμονών και νευροδιαβιβαστών. Πιθανές παρενέργειες είναι η κόπωση, η τριχόπτωση, η απώλεια μνήμης, η θολή όραση και ο πόνος στη βουβωνική χώρα. Δεν αποκλείεται επίσης να εκδηλωθούν επεισόδια στυτικής δυσλειτουργίας.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες γυναίκες αυτοϊκανοποιούνται συχνότερα...
Δείτε από ποιες ασθένειες προστατεύει ο αυνανισμός άνδρες και γυναίκες