ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Προφυλακτικό & στύση: Νέα αποκαλυπτική έρευνα για τη σχέση μεταξύ των δύο

Προφυλακτικό & στύση: Νέα αποκαλυπτική έρευνα για τη σχέση μεταξύ των δύο

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα απώλειας στύσης όταν η σεξουαλική επαφή συνοδεύεται από τη χρήση προφυλακτικού, με τους άνδρες να σπεύδουν να «κατηγορήσουν» το ίδιο το προφυλακτικό για τις... επιπλοκές που προέκυψαν.

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine αποκαλύπτει εάν πράγματι η εν λόγω μέθοδος αντισύλληψης συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει ο άνδρας προβλήματα στύσης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 479 άνδρες ηλικίας 18 έως 24 ετών και τα ευρήματα φαίνεται να καταρρίπτουν (για μία ακόμη φορά) το μύθο που θέλει το προφυλακτικό να ευθύνεται για τα περιστατικά στυτικής δυσλειτουργίας.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες να διατηρήσουν τη στύση τους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ήταν πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα στύσης και κατά τη σεξουαλική επαφή άνευ προφυλακτικού.

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τη γενικότερη στυτική λειτουργία τους, με το 38% των συμμετεχόντων να δηλώνουν ότι δεν αντιμετώπιζαν κανένα απολύτως πρόβλημα όταν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό. Ποσοστό περίπου 14% των ανδρών δήλωσαν πως έχουν κατά καιρούς αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εφαρμογή του προφυλακτικού, ποσοστό 16% δήλωσαν πως έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με το προφυλακτικό εν μέσω σεξουαλικής επαφής, ενώ ποσοστό περίπου 32% δήλωσαν πως έχει τύχει να παρατηρήσουν «πτώση» στη σεξουαλική τους λειτουργία κατά το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της εφαρμογής του προφυλακτικού και της έναρξης της σεξουαλικής πράξης.

Δυσκολίες και «επιπλοκές» παρατηρήθηκαν όμως και κατά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, οπότε οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι δυσάρεστες εκβάσεις προέκυψαν λόγω απειρίας στη χρήση του προφυλακτικού ή προϋπάρχοντος προβλήματος και όχι λόγω του ίδιου του σχεδιασμού του προφυλακτικού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γιατροί που έρχονται αντιμέτωποι με περιστατικά ανδρών οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες σχετικές με τη χρήση του προφυλακτικού πρέπει να παρέχουν την απαραίτητη πληροφόρηση και εκπαίδευση για την ορθή χρήση του προφυλακτικού ή να παραπέμπουν τους ασθενείς σε υπηρεσίες συμβουλευτικής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταρρίπτεται ένας διαδεδομένος μύθος για τα προφυλακτικά. Μελέτη που είχε δημοσιευθεί επίσης στην επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine το 2013 και στην οποία είχαν συμμετάσχει άνδρες και γυναίκες είχε καταδείξει ότι το ασφαλές σεξ θεωρείται εξίσου ικανοποιητικό όσο και το σεξ χωρίς προφυλακτικό.

Τέρμα οι δικαιολογίες λοιπόν... Πάντα σεξ με προφύλαξη για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να φορέσετε σωστά το προφυλακτικό (διαδραστικός οδηγός)
Διακοπτόμενη συνουσία και πιθανότητες εγκυμοσύνης
Σεξ με περίοδο: Τι πρέπει να προσέχετε

BEST OF NETWORK

Ξημέρωσε...νέο lockdown: Τα νέα μέτρα – Τι ισχύει για καταστήματα, άθληση και απαγόρευση κυκλοφορίας

Σεισμός Ελασσόνα: Εκτεταμένοι έλεγχοι στα κτήρια - Προς κατεδάφιση το σχολείο και 150 σπίτια

Ένοπλες Δυνάμεις: Συμμαχίες - «θηλιά» στο λαιμό του Ερντογάν - Οργή για τα νέα όπλα της Ελλάδας

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία της Αττικής: «Ξεμένουν» από ΜΕΘ, ποια θα λειτουργούν ως Covid

Γιατί η κυβέρνηση απέρριψε τη λύση του καθολικού lockdown - Όλο το παρασκήνιο

Survivor: Δεν ξανάγινε! Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια – Ξέσπασε σε κλάματα η Μαριαλένα (video)

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Θα έχουμε κορύφωση της πανδημίας αυτή την εβδομάδα - Τι θα γίνει το Πάσχα

Δημήτρης Λιγνάδης: Το πόρισμα της έρευνας από το σπίτι του - Έρχονται νέες καταθέσεις μαρτύρων

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης μετά τα νέα μέτρα - Τι θα κρίνει το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων

SMS στο 13033: Πώς θα μετακινούμαστε για καταστήματα, άθληση και φροντίδα ηλικιωμένου

Άγρια δολοφονία: Πατέρας σκότωσε με 20 σφαίρες την κόρη επειδή δεν του είπε πού είναι η πρώην του

Σεισμός Ελασσόνα – Άκης Τσελέντης: Οι μετασεισμοί θα συνεχίζονται για μήνες – Γιατί ανησυχεί