ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σεξ μετά το έμφραγμα: Πόσο ασφαλές είναι;

Ένα έμφραγμα δυσκολεύει τη ζωή τόσο του ασθενούς όσο και της οικογένειάς του, καθώς πάντα υπάρχει ο φόβος ότι, αν δεν προσέξει μπορεί να έρθει ένα δεύτερο, ενδεχομένως μοιραίο επεισόδιο.

Σεξ μετά το έμφραγμα: Πόσο ασφαλές είναι;

Κατά την έξοδο από το νοσοκομείο, ο ασθενής συνήθως κάνει μια εκτεταμένη συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό και λαμβάνει σαφείς οδηγίες για τη σταδιακή αποκατάστασή του και τη φυσιολογική επάνοδό του στη συνηθισμένη του καθημερινότητα.

Επιπλέον, ο ασθενής παρακολουθείται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για να μπορέσει να έχει, όσο το δυνατόν, μια πιο πλήρη δραστηριότητα, παρόμοια με εκείνη που είχε πριν από το έμφραγμα.

Τα περισσότερα άτομα, μετά από ένα οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, απέχουν από το σεξ, υπό το φόβο νέου επεισοδίου.

Μια νέα μελέτη ωστόσο, επιβεβαιώνει ότι το σεξ μετά το έμφραγμα είναι εξίσου ασφαλές με οποιαδήποτε άλλη φυσική δραστηριότητα και οι γιατροί πρέπει να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να μην το εγκαταλείπουν.

Η μελέτη διεξήχθη από γερμανούς επιστήμονες, οι οποίοι παρακολούθησαν την υγεία 536 ανδρών και γυναικών που είχαν πάθει έμφραγμα, καταγράφοντας κάθε φυσική δραστηριότητα που έκαναν καθώς και την συσχέτιση που αυτή είχε με το πρώτο έμφραγμα και με τυχόν νέα καρδιαγγειακά συμβάματα την επόμενη 10ετία.

Μόνο τέσσερις από τους ασθενείς έκαναν σεξ την ώρα πριν το έμφραγμά τους, ενώ αντιθέτως το 80% δεν είχαν κάνει σεξ τουλάχιστον τις τελευταίες 24 ώρες πριν αρρωστήσουν.

Μολονότι δε μέσα στην επόμενη δεκαετία καταγράφηκαν 100 νέα εμφράγματα, εγκεφαλικά και άλλα καρδιαγγειακά επεισόδια, δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά και στην ανάκτηση της ερωτικής ζωής.

Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Ουλμ, όπου διεξήχθη η μελέτη, δήλωσε ότι παρότι πολλοί πάσχοντες από έμφραγμα φοβούνται ότι το σεξ μπορεί να τους προκαλέσει νέο επεισόδιο, η μία μελέτη μετά την άλλη αποκαλύπτουν ότι αυτό δεν είναι πιθανότερο να συμβεί απ' ό,τι με το περπάτημα με γρήγορο βήμα ή με την ανάβαση μιας σκάλας.

«Βάσει των ευρημάτων μας, φαίνεται απίθανο η σεξουαλική δραστηριότητα να μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου», γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας» (JACC).

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) και άλλοι διεθνείς οργανισμοί Καρδιολογίας συνιστούν στους ασθενείς που παθαίνουν έμφραγμα να ανακτήσουν την ερωτική τους ζωή μόλις αισθανθούν καλά - κάτι που συνήθως συμβαίνει τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά το έμφραγμα.

Ωστόσο, η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC), σε οδηγίες που εξέδωσαν πριν από δύο χρόνια αναφέρουν ότι κάθε περίπτωση θα πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά, διότι υπάρχουν ασθενείς που μπορούν να κάνουν με ασφάλεια σεξ ακόμα και μία εβδομάδα μετά το έμφραγμα.

Διαβάστε επίσης:
Γιατί οι υπερτασικοί δεν πρέπει να πίνουν καφέ
Γιατί το έμφραγμα είναι πιο θανατηφόρο για τις γυναίκες