ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Εγχείρηση προστάτη: Πόσο μικραίνει το πέος & σε πόσο διάστημα επανέρχεται

Εγχείρηση προστάτη: Πόσο μικραίνει το πέος & σε πόσο διάστημα επανέρχεται

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας με βάρος 10-20 γραμμάρια σε σχήμα κάστανου που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη, ενώ μέσα του περνά η ουρήθρα.

Παράγει το προστατικό υγρό που αποθηκεύεται στον αδένα και εξωθείται κατά την εκσπερμάτιση προς την ουρήθρα.

Α προστάτης είναι απαραίτητος αποκλειστικά για την εκσπερμάτιση και την αναπαραγωγή. Οι παθήσεις του όμως είναι συχνές και προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στη σεξουαλική λειτουργία.

Οι άνδρες που προσβάλλονται από καρκίνο του προστάτη υποβάλλονται σε χειρουργική αφαίρεση.

Κατά την διάρκεια αυτής της θεραπείας χρησιμοποιούνται διάφορες χειρουργικές τεχνικές για την ολική αφαίρεση του προστάτη και των λεμφαδένων, ενώ οι μύες και τα νεύρα που ελέγχουν την εγκράτεια των ούρων και την σεξουαλική λειτουργία πρέπει να μείνουν όσο το δυνατόν ανέπαφα.

Οι άνδρες που κάνουν επέμβαση για αφαίρεση προστάτη, συχνά παραπονιούνται ότι το πέος τους έχει μικρύνει.

bigstock Prostate Cancer 95172368

Μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι δεν πρόκειται για φαντασία των ασθενών, αλλά πράγματι είναι πιθανό να υπάρξει σμίκρυνση του ανδρικού γεννητικού οργάνου αμέσως μετά το χειρουργείο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιοσιφούμι Καντόνο της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καναζάουα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ουρολογικό περιοδικό «BJU International», μελέτησαν 102 άνδρες που είχαν κάνει επέμβαση αφαίρεσης προστάτη λόγω καρκίνου.

Διαπιστώθηκε ότι όντως σε πολλούς το πέος εμφάνιζε σμίκρυνση, με το μικρότερο μέγεθος να καταγράφεται δέκα μέρες μετά την επέμβαση. Η μείωση κατά μέσο όρο φθάνει περίπου τα τέσσερα χιλιοστά, δηλαδή σχεδόν μισό πόντο.

Μέσα σε 12 μήνες περίπου το μήκος του πέους επανέρχεται σταδιακά σχεδόν στο μέγεθος που είχε πριν την επέμβαση της ριζικής προστατεκτομής.

 

Διαβάστε επίσης:

Υπερπλασία του προστάτη: Παράγοντες κινδύνου και αντιμετώπιση

Links

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen