ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Κεφάλαιο αυτοϊκανοποίηση: Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις στο σώμα και στην ψυχολογία;

Κεφάλαιο αυτοϊκανοποίηση: Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις στο σώμα και στην ψυχολογία;

Η αυτοϊκανοποίηση είναι μια απολύτως φυσιολογική και υγιής μορφή σεξουαλικής έκφρασης, ωστόσο ακόμη και σήμερα είναι θέμα ταμπού και περιβάλλεται από πολλούς μύθους, ιδίως αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις που έχει στη σωματική και ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με μελέτες, η αυτοϊκανοποίηση είναι μια συνήθεια που απολαμβάνουν άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι περίπου το 74% των έφηβων αγοριών και το 48% των έφηβων κοριτσιών ηλικίας 14-17 ετών αυτοϊκανοποιούνται, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες τα αντίστοιχα ποσοστά για άντρες και γυναίκες είναι 63% και 32%.

Μύθοι για τις επιπτώσεις της αυτοϊκανοποίησης

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν ότι η αυτοϊκανοποίηση προκαλεί:

- τύφλωση

- τριχοφυΐα στις παλάμες

- στυτική δυσλειτουργία/ανικανότητα

- συρρίκνωση ή κάμψη του πέους

- υπογονιμότητα

- ψυχικές ασθένειες

Ορισμένα ζευγάρια ανησυχούν επίσης ότι αν αυτοϊκανοποιείται συχνά είτε ο σύντροφος είτε η σύντροφος η σχέση αποδυναμώνεται και η σεξουαλική ζωή πάσχει σε βάθος χρόνου, ωστόσο ούτε αυτό επιβεβαιώνεται από σχετικές επιστημονικές μελέτες. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Sex Education and Therapy, οι γυναίκες που αυτοϊκανοποιούνται είναι πιο ευτυχισμένες στον γάμο τους!

bigstock 178862464

Πιθανές συνέπειες της αυτοϊκανοποίησης

- Ενοχές

Ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν ενοχές επειδή πιστεύουν ότι η αυτοϊκανοποίηση αντιτίθεται στις θρησκευτικές, ηθικές ή πολιτιστικές αρχές της κοινωνίας στην οποία ζουν. Ωστόσο, δεν είναι μια πράξη ανήθικη, ούτε πρέπει να προκαλεί ντροπή. Η συζήτηση με έναν φίλο, γιατρό ή ειδικό σε θέματα ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει το άτομο να ξεπεράσει τις ενοχές του και να απολαμβάνει μια υγιή σεξουαλική ζωή.

- Μειωμένη ευαισθησία των γεννητικών οργάνων

Η υπερβολική συχνότητα ή ένταση κατά την αυτοϊκανοποίηση μπορεί να προκαλέσει προσωρινά μειωμένη ευαισθησία ή και πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, οι συνέπειες δεν είναι μόνιμες και υποχωρούν σε βάθος χρόνου.

- Καρκίνος προστάτη

Τα ευρήματα των επιστημονικών μελετών που έχουν γίνει επί του θέματος είναι αντικρουόμενα. Από τη μία, μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη χρονιά στην επιθεώρηση European Urology έδειξε ότι η συχνή εκσπερμάτιση (21 ή και περισσότερες φορές τον μήνα) συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, πιθανότατα επειδή αποτρέπεται η συσσώρευση καρκινογόνων ουσιών μέσα στον προστάτη. Αντίθετα, μελέτη του 2008 στην επιθεώρηση BJU International έδειξε ότι η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα του άντρα, ιδίως η συχνή αυτοϊκανοποίηση, κατά την τρίτη και τέταρτη δεκαετία της ζωής του αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

- Διατάραξη των διαπροσωπικών σχέσεων

Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν η αυτοϊκανοποίηση είναι πολύ συχνή, το άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα στην προσωπική ή την οικογενειακή του ζωή. Η επίσκεψη στον ειδικό μπορεί ωστόσο να βοηθήσει να λυθούν αυτά τα ζητήματα και να μπορέσει το άτομο να εντάξει την αυτοϊκανοποίηση στο πλαίσιο μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής.

Συμπέρασμα

Η αυτοϊκανοποίηση είναι μια απόλυτα φυσιολογική σεξουαλική συνήθεια με σημαντικά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία. Δεν συνδέεται με σοβαρές σωματικές ή ψυχολογικές συνέπειες, εκτός κι αν αποτελεί εμπόδιο σε μια ομαλή καθημερινότητα. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται συζήτηση με ειδικό σε θέματα υγείας, ιδίως σεξουαλικής.

Πηγή: Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Δες γιατί κάνει καλό η αυτοϊκανοποίηση στην υγεία σου (βίντεο)

Μύθοι και αλήθειες για την αυτοϊκανοποίηση

Τα 7 μυστικά της γυναικείας αυτοϊκανοποίησης