ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σεξ μετά τον τοκετό: Πόσο πρέπει να περιμένετε

Στα ζευγάρια που αποκτούν μωρό συνήθως συστήνεται να περιμένουν έξι εβδομάδες για να κάνουν και πάλι σεξ.

Σεξ μετά τον τοκετό: Πόσο πρέπει να περιμένετε

Νέα έρευνα όμως αποφαίνεται ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος, ιδανικός για όλα τα ζευγάρια.

Ο τοκετός είναι μια εμπειρία μοναδική για κάθε γυναίκα, εξηγούν οι ερευνητές. Μια γυναίκα με δύσκολο τοκετό και αρκετά ράμματα, είναι πιθανό να θεωρεί πολύ σύντομο διάστημα τις έξι εβδομάδες. Αντίθετα, μια γυναίκα με εύκολο τοκετό μπορεί να αισθάνεται έτοιμη για σεξ ακόμη και μετά από δύο εβδομάδες.

«Το διάστημα των έξι εβδομάδων είναι καλά τεκμηριωμένο, αλλά δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για να το υποστηρίξουμε», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Andrea DeMaria, επίκουρη καθηγήτρια στο Κολλέγιο Υγείας και Ανθρώπινων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Purdue, στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που να ισχύει για όλα τα ζευγάρια που θέλουν να επιστρέψουν στην ενεργό σεξουαλική ζωή, αναφέρει.

Οι συντάκτες της μελέτης εικάζουν ότι το περιθώριο των έξι εβδομάδων έγινε πρότυπο επειδή συμπίπτει με τον πρώτο γυναικολογικό έλεγχο μετά τον τοκετό.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, καθώς και άλλοι φορείς υγειονομικής περίθαλψης των γυναικών, αναθεώρησαν πρόσφατα τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη μεταγεννητική περίοδο. Οι ειδικοί συστήνουν στις γυναίκες να εξετάζονται τρεις εβδομάδες μετά τον τοκετό και στη συνέχεια στη συμπλήρωση τριών μηνών μετά τον τοκετό.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 70 γυναίκες στη Νότια Καρολίνα σχετικά με την αναπαραγωγική τους υγεία.

Η DeMaria δήλωσε ότι είναι αρκετοί οι παράγοντες που εμποδίζουν τις γυναίκες να κάνουν και πάλι σεξ.

happy couple newsborn

«Διαπιστώσαμε ότι κάποιες γυναίκες απλά δεν ήταν σίγουρες για το σώμα τους, ή είχαν πόνο και δυσφορία ή ήταν απλά κουρασμένες και εξαντλημένες από τη φροντίδα του νεογέννητου» είπε.

Σύμφωνα με την άλλη συντάκτρια της μελέτης Stephanie Meier, εμπόδιο στο σεξ αποτελούν και μια σειρά ψυχολογικοί παράγοντες.

«Οι γυναίκες μπορεί να μην αισθάνονται ψυχολογικά προετοιμασμένες ή να έχουν νευρικότητα, ειδικά αν η πρώτη φορά που το επιχείρησαν μετά τον τοκετό, δεν πήγε καλά. Η εικόνα του σώματος επίσης προκαλεί προβληματισμό, καθώς πολλές γυναίκες δεν αισθάνονται άνετα με τις αλλαγές που προκάλεσε στο σώμα τους η εγκυμοσύνη» εξηγεί η Meier.

Πολλές γυναίκες ανέφεραν ότι ο γιατρός τους τις συμβούλεψε πως μπορούν να κάνουν σεξ μετά από έξι εβδομάδες ή 40 ημέρες, ενώ και οι ίδιες ένιωσαν ότι τόσο χρειάστηκε το σώμα τους για να επανέλθει από τον τοκετό.

Άλλες δήλωσαν ότι ο γιατρός τους συνέστησε να κάνουν σεξ όποτε θελήσουν.

Σύμφωνα με τη DeMaria, η επικοινωνία του ζευγαριού παίζει τον βασικότερο ρόλο στο συγκεκριμένο θέμα. «Συζητήστε τις επιθυμίες, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σας», συμβουλεύει.

Αν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε ανησυχία, φόβο ή άγχος για την επιστροφή στη σεξουαλική ζωή, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Culture, Health and Sexuality.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Σεξ μετά την εγκυμοσύνη: 5 σημεία-κλειδιά για να απολαύσετε ξανά τη σεξουαλική σας ζωή

Θέλετε περισσότερο σεξ; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Εγκυμοσύνη & υγεία: 4 λάθη που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες