ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Οι άνθρωποι κάνουν περισσότερο σεξ το καλοκαίρι;

Οι υψηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν πραγματικά στην αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας;

Οι άνθρωποι κάνουν περισσότερο σεξ το καλοκαίρι;

Ο πιο συγκεκριμένος δείκτης των ποσοστών σεξουαλικής δραστηριότητας είναι οι γεννήσεις παιδιών. Όπως αποδεικνύεται, οι αριθμοί αυτοί εξαρτώνται από την περιοχή που ζείτε και το κλίμα. Σύμφωνα με μια μελέτη στα νότια και τροπικά κλίματα, οι γεννήσεις τείνουν να μειώνονται την άνοιξη, υποδεικνύοντας ότι η σύλληψη ήταν λιγότερο συχνή κατά τη διάρκεια του προηγούμενου καλοκαιριού. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η υποβάθμιση της ποιότητας του σπέρματος κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να ελαττώσει την επιτυχία της γονιμοποίησης. Άλλες έρευνες δείχνουν μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης - και ως εκ τούτου πιθανώς σεξουαλική επιθυμία - στους άνδρες κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Οι άνθρωποι που ζουν σε ψυχρότερα βόρεια κλίματα παρουσιάζουν το αντίθετο μοτίβο, με τα μέγιστα ποσοστά γεννήσεων να εμφανίζονται την άνοιξη – εννέα μήνες μετά το καλοκαίρι.

Η ζέστη μειώνει την επιθυμία για ερωτική συνεύρεση

Σύμφωνα με την έρευνα «Degrees of Pleasure» του κατασκευαστή προφυλακτικών Trojan, οι ερωτηθέντες που ζουν στις πιο καυτές περιοχές, όπως το Μαϊάμι, ανέφεραν ότι έκαναν περισσότερο σεξ κατά μέσο όρο από τους συνομηλίκους τους σε περιοχές όπως η Μινεάπολη και το Σιάτλ. Ωστόσο, ακόμη και οι κάτοικοι στο Μαϊάμι θα μπορούσαν να απέχουν σεξουαλικά στις πιο ζεστές μέρες. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 35% των Αμερικανών έχουν πει όχι στο σεξ λόγω της ζέστης.

Σε μια ευχάριστη ή υποφερτή θερμοκρασία, τι θα μπορούσε να εξηγήσει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για ερωτική συνεύρεση; Ο ιδρώτας μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο, αλλά όχι λόγω των φερομόνων αν και σχετίζονται με την σεξουαλική έλξη. Ωστόσο, όπως δείχνουν μελέτες σε διάφορα παραδείγματα ζώων, η αυξημένη θερμότητα έχει την τάση να μειώνει τις ερωτικές επαφές. Οι φερομόνες δεν είναι οι μοναδικές που αποπλανούν. Ένας συνδυασμός παραγόντων όπως τα βακτήρια του δέρματος και η διατροφή συμβάλλουν στη χαρακτηριστική μυρωδιά κάθε ατόμου και η αυξημένη εφίδρωση βοηθά την έκκριση των φερομόνων.

sex

Η γυμνή σάρκα προκαλεί;

Αλλά ίσως η απάντηση δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο η χημεία. Το καλοκαίρι, οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο έξω, δίνοντάς τους περισσότερες ευκαιρίες να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Επιπλέον, όταν συναντιούνται, είναι πιο πιθανό να είναι ελαφρότερα ντυμένοι βγάζοντας σε κοινή θέα κομμάτια του σώματός τους. Αν και οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν την οπτική έλξη λίγο διαφορετικά, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τη γυμνή σάρκα ερωτική. Ωστόσο, αυτή η επίδραση μπορεί να μην εξηγεί την εποχικότητα του σεξ. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2007 σε 114 Πολωνούς άνδρες αυτοί βρήκαν εικόνες του γυναικείου σωμάτων και του στήθους (αλλά όχι των προσώπων) πιο ελκυστικές κατά τη διάρκεια του χειμώνα απ΄ ότι το καλοκαίρι.

Η ζέστη συνδέεται με την οικειότητα

Σύμφωνα επίσης με έρευνα σχετικά με την «ενσωματωμένη γνωστική λειτουργία», οι άνθρωποι είναι προετοιμασμένοι να συγχέουν τη θερμοκρασία με τη συναισθηματική αντίληψη των σχέσεων. Συγκεκριμένα, μια μελέτη του Matthew Vess του Πανεπιστημίου του Οχάιο δείχνει ότι, στο μυαλό πολλών ανθρώπων, η έννοια της ζεστασιάς συνδέεται με την οικειότητα. Η μέτρια θερμότητα μπορεί κάλλιστα να κάνει τους ανθρώπους πιο φιλικούς και ανοιχτούς στη σύνδεση κοινωνικά, γεγονός που, όπως ήταν αναμενόμενο, μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική επαφή.