ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Αντισύλληψη & σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Οι πιο επίμονοι μύθοι για το σεξ

Παρά την εύκολη πρόσβαση στην πληροφόρηση γύρω από κάτι τόσο κοινό όσο το σεξ, κάποιοι μύθοι παραμένουν αγέραστοι και επίμονοι.

Αντισύλληψη & σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Οι πιο επίμονοι μύθοι για το σεξ

Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι, νέοι στην πλειοψηφία τους, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι εάν μια γυναίκα λαμβάνει από του στόματος αντισυλληπτικά (χάπι), αυτή και ο σύντροφός της δεν θα νοσήσουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Πρόκειται φυσικά για τεράστιο λάθος. Το χάπι μπορεί να προστατεύει από την εγκυμοσύνη, αλλά το προφυλακτικό είναι απαραίτητο για την αποφυγή των ΣΜΝ.

Το να τραβηχτεί ο άνδρας από τον γυναικείο κόλπο πριν από την εκσπερμάτιση, επίσης δεν αποτελεί αλάνθαστο τρόπο αποφυγής μιας εγκυμοσύνης, ούτε θα αποτρέψει τα ΣΜΝ, τα οποία εξαρτώνται από την ποσότητα της επαφής δέρμα με δέρμα και όχι μόνο από την επαφή με το σπέρμα.

Η χρήση διπλού προφυλακτικού επίσης δεν εξασφαλίζει ότι η γυναίκα δεν θα μείνει έγκυος, ούτε παρέχει υψηλή προστασία έναντι των ΣΜΝ. Ο λόγος είναι ότι τα δύο προφυλακτικά είναι συχνά πιο δύσκολο να εφαρμοστούν σωστά και η μεταξύ τους πρόσθετη τριβή αυξάνει τις πιθανότητες σπασίματος του προφυλακτικού και ακούσιας εγκυμοσύνης.

Δεν είναι καλή ιδέα να αποθηκεύετε τα προφυλακτικά σε αυτοκίνητα, πορτοφόλια κ.λπ., καθώς είναι κατασκευασμένα από υλικό που διασπάται κατά την έκθεση στη θερμότητα και την τριβή. Αποθηκεύστε τα λοιπόν σε δροσερά μέρη, όπως τα συρτάρια της κρεβατοκάμαρας σας.

Το ντους μετά το σεξ δεν αποκλείει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Είναι πολύ προτιμότερο να χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικό. Ακόμη και με αντισυλληπτικά όμως, όπως το χάπι, πρέπει να γνωρίζετε ότι η προστασία αρχίζει περίπου μία εβδομάδα μετά από τη λήψη του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λοιπόν, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε και προφυλακτικό.

Αντισύλληψη και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Εάν ένας άνδρας και μια γυναίκα κάθονται κοντά, φιλιούνται, αγκαλιάζονται ή τα σώματά τους έρχονται σε επαφή ενώ φοράνε τα ρούχα τους, δεν θα προκύψει εγκυμοσύνη, καθώς είναι προϋπόθεση τα σπερματοζωάρια του σπέρματος να φτάσουν στη μήτρα για να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο.

Αν όμως ο άνδρας εκσπερματώσει ακριβώς έξω από τον κόλπο και η περιοχή του κόλπου είναι υγρή, τα σπερματοζωάρια μπορούν να «κολυμπήσουν» μέσα από τον κόλπο για να προκαλέσουν εγκυμοσύνη.

Δεν χρειάζονται απαραιτήτως περισσότερες από μία πράξεις κολπικής επαφής για να μείνετε έγκυος και καμία σεξουαλική στάση δεν προστατεύει από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα, το σεξ σε πισίνα ή στο μπάνιο, ή ενώ στέκεστε όρθιοι, παραμένει σεξ, και εφόσον τα σπερματοζωάρια εισάγονται στον κόλπο ή πολύ κοντά σε αυτόν, μπορεί να προκύψει εγκυμοσύνη και σίγουρα μπορεί να μεταδοθούν ΣΜΝ.

Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη, αλλά εάν εμφανιστεί περίοδος αμέσως μετά τη σεξουαλική πράξη, η εγκυμοσύνη είναι απίθανη.

Μετάδοση ΣΜΝ

Το κολπικό σεξ δεν είναι ο μόνος τύπος σεξουαλικής δραστηριότητας που μπορεί να προκαλέσει μετάδοση ΣΜΝ, επομένως σε κάθε νέα σεξουαλική πράξη πρέπει να χρησιμοποιείτε καινούριο προφυλακτικό.

Ο βλεννογόνος του πρωκτικού σωλήνα είναι λεπτός, γεγονός που ευθύνεται για την ταχεία είσοδο παθογόνων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων μετά το πρωκτικό σεξ.

Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) ήταν ένα από τα πιο επικίνδυνα ΣΜΝ μέχρι πολύ πρόσφατα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μόνο οι ομοφυλόφιλοι άντρες μολύνονται. Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από τον ιό HIV μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία από ένα σύντροφο που έχει HIV, εκτός εάν ληφθεί προφύλαξη.

Ο HIV είναι γνωστό ότι μεταδίδεται μόνο μέσω σεξουαλικών υγρών (σπέρμα και κολπικά υγρά), αίματος και μητρικού γάλακτος, ενώ τα ούρα, το σάλιο και τα δάκρυα δεν περιέχουν τον ιό. Εάν όμως το ανδρικό μόριο έρθει σε επαφή με εκδορές και κοψίματα, όπως αυτά που προκαλούνται π.χ. από το ξύρισμα, ή μολυσμένα τριχοθυλάκια, ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος ή του εξιδρώματος (υγρό που απελευθερώνεται από το σώμα, το οποίο περιέχει μεγάλη συγκέντρωση πρωτεϊνών, κυττάρων ή στερεών συντριμμάτων) σε αυτά τα σημεία.

Πολλοί πιστεύουν επίσης ότι είναι πάντα εμφανές εάν κάποιος έχει ΣΜΝ και ως εκ τούτου ρισκάρουν να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις με έναν φαινομενικά υγιή σύντροφο. Η αλήθεια είναι περίπου οι μισοί από τους σεξουαλικά ενεργούς νέους έχουν κάποιο ΣΜΝ και πολλοί μπορεί να μην εκδηλώνουν συμπτώματα. Μπορούν όμως να μεταδώσουν τη μόλυνση. Ο μόνος αλάνθαστος ή ασφαλής τρόπος για να αποφευχθεί η εμφάνιση και η εξάπλωση ενός ΣΜΝ, είναι να υποβάλλεστε τακτικά (μια φορά τον χρόνο) σε εξέταση σεξουαλικής υγείας για να αποκλειστεί η παρουσία τέτοιων λοιμώξεων.

Εφόσον το στοματικό σεξ δεν προκαλεί εγκυμοσύνη, είναι ασφαλές; Η απάντηση είναι ότι το στοματικό σεξ, όπως και κάθε άλλη μορφή σεξ, μπορεί να επιτρέψει τη μετάδοση ΣΜΝ, αλλά σίγουρα δεν προκαλεί εγκυμοσύνη.

Πηγή: news-medical.net