ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Εθισμός στο σεξ: Οι αιτίες, η διάγνωση και η θεραπευτική αγωγή

Εάν δυσκολεύεστε να απαλλαγείτε από παρεμβατικές και επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές ορμές και σκέψεις, μπορεί να αντιμετωπίζετε αυτό που μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ως εθισμός στο σεξ.

Εθισμός στο σεξ: Οι αιτίες, η διάγνωση και η θεραπευτική αγωγή

Η ψυχαναγκαστική διαταραχή σεξουαλικής συμπεριφοράς (CSBD) ή η υπερσεξουαλικότητα αναφέρεται συνήθως ως εθισμός στο σεξ. Ωστόσο, ο εθισμός στο σεξ ως όρος δεν είναι επίσημα αποδεκτός από όλα τα μέλη της ιατρικής κοινότητας.

Αν και η διάγνωση του εθισμού στο σεξ δεν υπάρχει τυπικά, η ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό συναισθηματικό πόνο και άλλες καταστροφικές συνέπειες.

Η ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά υπερβαίνει την επιθυμία και είναι μια προκλητική πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους που ζουν με αυτήν.

Στην πραγματικότητα, περίπου το 3% έως 6% του γενικού πληθυσμού βιώνει συμπτώματα ψυχαναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Το CSBD περιλαμβάνει μια ποικιλία πολύπλοκων και έντονων ανεπιθύμητων σεξουαλικών συμπεριφορών και φαντασιώσεων που, κατά καιρούς, μπορεί να γίνουν επιβλαβείς για εσάς και τους ανθρώπους που σας περιβάλουν.

Η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά μπορεί να απαιτεί την αναζήτηση της βοήθειας ενός επαγγελματία υγείας και τη δέσμευσή σας για μακροχρόνια θεραπεία.

Τι προκαλεί ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά;

Οι αιτίες των μακροχρόνιων ανεξέλεγκτων σεξουαλικών παρορμήσεων και συμπεριφορών δεν είναι καλά κατανοητές. Άτομα όλων των ηλικιών μπορεί να βιώσουν την εν λόγω συμπεριφορά για διαφορετικούς λόγους.

Ένας συνδυασμός παραγόντων οδηγεί σε ψυχαναγκαστικές σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως:

  • χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο
  • υποκείμενες ή συνυπάρχουσες παθήσεις ψυχικής υγείας
  • κακές παιδικές εμπειρίες με γονείς ή κηδεμόνες

Οι ερευνητές εκτιμούν πως ο εθισμός στο σεξ δείχνει μια ανισορροπία της ντοπαμίνης. Εάν έχετε βλάβη του μετωπιαίου λοβού, όγκο ή διαταραχή επιληπτικών κρίσεων, μπορεί επίσης να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της υπερσεξουαλικότητας.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εθισμού στο σεξ;

Γενικά, η ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά καλύπτει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.

Τα σημάδια της ψυχαναγκαστικής διαταραχής σεξουαλικής συμπεριφοράς περιλαμβάνουν:

  • Αφιέρωση υπερβολικού χρόνου σε πορονογραφικό περιεχόμενο ή αυνανισμό
  • Πληρωμένο σεξ
  • Απιστία
  • Συχνές επισκέψεις σε strip clubs
  • Πολλές σεξουαλικές φαντασιώσεις, παρορμήσεις και συμπεριφορές
  • Επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές δραστηριότητες για την ικανοποίηση τέτοιων φαντασιώσεων και παρορμήσεων
  • Ανεπιτυχείς προσπάθειες διακοπής ή μείωσης των σεξουαλικών φαντασιώσεων, παρορμήσεων και συμπεριφορών
  • Συναισθήματα αγωνίας και σημαντικές προκλήσεις στις σχέσεις, τις επαγγελματικές δραστηριότητες και άλλους σημαντικούς τομείς ως αποτέλεσμα των ψυχαναγκαστικών σεξουαλικών συμπεριφορών και παρορμήσεων
  • Συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά
    παραμελώντας άλλες πτυχές της ζωής για να δοθεί προτεραιότητα στις σεξουαλικές δραστηριότητες

Είναι ωστόσο σημαντικό να γνωρίζετε πως μια σημαντική πτυχή της ψυχαναγκαστικής διαταραχής σεξουαλικής συμπεριφοράς είναι η διάρκεια των συμπτωμάτων.

Να σημειωθεί πως τα προαναφερθέντα πρέπει να ισχύουν για έξι μήνες ή περισσότερο για να ληφθεί μια ιατρική διάγνωση. Επίσης, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου τις πολιτισμικές διαφορές.

Το να αισθάνεστε ένοχοι, ντροπιασμένοι ή στενοχωρημένοι για τη σεξουαλική σας συμπεριφορά δεν είναι βοηθητικό για εσάς και είναι προτιμότερο να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Επίσης, είναι αναγκαίο να διακρίνετε τον εθισμό στο σεξ από τη φυσιολογική ενεργή σεξουαλική ζωή.

Η διαφορά είναι πόσο ανεξέλεγκτη είναι η συμπεριφορά σας και ο βαθμός στον οποίο αυτή προκαλεί δυσφορία σε εσάς ή σε κάποιον άλλο ή οι πράξεις σας παρεμβαίνουν στις καθημερινές σας ενασχολήσεις.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί ο εθισμός στο σεξ;

Τα συμπτώματα της ψυχαναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές θεραπείας και μπορείτε να τις συζητήσετε με τον θεραπευτή σας πριν αποφασίσετε τη μέθοδο που θα ακολουθήσετε.

Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές είναι οι εξής:

Ψυχοκοινωνική: Η ψυχοκοινωνική θεραπεία εξετάζει τη σχέση μεταξύ των κοινωνικών επιρροών και των σκέψεων και συμπεριφορών που σχετίζονται με τον εθισμό.

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία: Θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις πιθανές αιτίες αυτής της συμπεριφοράς και θα αποτελέσει αρωγό για να αναδιαμορφώσετε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε για τη σεξουαλική σας συμπεριφορά.

Ψυχοδυναμική θεραπεία: Εξετάζει τους σε βάθος δεσμούς μεταξύ των σκέψεων και της σεξουαλικής σας έκφρασης. Η θεραπεία αυτής της φύσης διερευνά το βαθύτερο αίτιο πίσω από τα συναισθήματα της ντροπής, του θυμού και της χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Θεραπευτική ζευγαριού: Η εκτός ελέγχου σεξουαλική συμπεριφορά σε ένα γάμο ή άλλη ρομαντική σχέση μπορεί να γίνει μια πρόκληση για εσάς και τον σύντροφό σας. Η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να διερευνήσει τα αίτια του σεξουαλικού εθισμού και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη καθώς και την επικοινωνία με το αγαπημένο σας πρόσωπο.

Φαρμακευτική αγωγή: Δεν υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία του σεξουαλικού εθισμού. Ωστόσο ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την αντιμετώπιση συνυπαρχόντων συμπτωμάτων ή καταστάσεων, όπως η κατάθλιψη. Μπορούν επίσης να σας δοθούν φάρμακα για να αλλάξουν τα επίπεδα των ορμονών σας προκειμένου να μειωθεί η σεξουαλική σας ορμή.

Πότε πρέπει να ζητήσετε άμεση βοήθεια

Η ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά μπορεί να αντιμετωπιστεί και είναι ιδιαίτερα σκόπιμο να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για επαγγελματική βοήθεια. Πιθανά να πρέπει να το κάνετε άμεσα αν η διάρκεια της σεξουαλικής σας δραστηριότητας προοδευτικά δημιουργεί υψηλότερο κίνδυνο σε σας ή τα πρόσωπα που σας περιβάλουν, βλάπτετε τον εαυτό σας ή τους άλλους κατά τη διάρκεια του σεξ ή δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε σημαντικές καθημερινές σας υποχρεώσεις (π.χ. σχολείο, εργασία κλπ.)