ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Χλαμύδια ή τριχομονάδες; Τα διαφορετικά συμπτώματα, η διάγνωση και η θεραπεία

Όταν πρόκειται για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ), μερικοί άνθρωποι μπορεί να διστάζουν να υποβληθούν σε εξετάσεις λόγω του στίγματος που φοβούνται ότι θα τους περιβάλλει. Αλλά όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες παθήσεις όσο τις αγνοείτε τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστούν πλήρως.

Χλαμύδια ή τριχομονάδες; Τα διαφορετικά συμπτώματα, η διάγνωση και η θεραπεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τις πιο συνηθισμένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις καθώς και τα συμπτώματά τους όπως είναι οι τριχομονάδες και τα χλαμύδια. Όμως αρκετές φορές όπως ήδη αναφέραμε στον φόβο να μην σχολιαστούν αρνητικά αρκετοί κάνουν μόνοι τους μια διάγνωση από πληροφορίες που συλλέγουν με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να μην ξέρουν ακριβώς από τι πάσχουν και να πηγαίνουν στον γιατρό όταν ήδη η ασθένεια έχει προχωρήσει.

Τριχομονάδες ή χλαμύδια;

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των τριχομονάδων και των χλαμυδίων γι' αυτό και είναι πολύ εύκολο κάποιος να μην κάνει τη σωστή διάγνωση.

Η τριχομονάδα είναι παράσιτο που προσβάλει και τα δύο φύλα. Μεταδίδεται ως επί το πλείστον με τη σεξουαλική επαφή αλλά μπορεί κάποιος να κολλήσει και με βρεγμένες πετσέτες, μαγιό, εσώρουχα, καθίσματα αποδυτηρίων και μολυσμένα καθίσματα τουαλέτας. Στις γυναίκες το παράσιτο βρίσκεται κυρίως στο τράχηλο, την ουρήθρα ή την ουροδόχο κύστη και στους άντρες στην ουρήθρα και το προστάτη. Η δε μόλυνση αντιμετωπίζεται με τη λήψη αντιβιοτικών.

Trichomonades

Τα συμπτώματα των τριχομονάδων και η θεραπεία

Οι περισσότεροι άνδρες που προσβάλλονται από τριχομονάδες είναι ασυμπτωματικοί. Αν όμως παρουσιάσουν συμπτώματα θα πρόκειται για ερεθισμό εντός του πέους, απεκκρίσεις ή ελαφρύ τσούξιμο μετά από τη διούρηση ή την εκσπερμάτωση.

Στις γυναίκες τα συμπτώματα παρουσιάζονται σε ένα διάστημα από 5 έως 28 μέρες.

Αν υπάρξουν συμπτώματα αυτά θα είναι τα εξής:

  • αφρώδεις, κιτρινοπράσινες ή ασπροπράσινες κολπικές απεκκρίσεις με έντονα δυσάρεστη μυρωδιά που θυμίζει ψάρι
  • ενόχληση ή πόνος κατά τη συνουσία ή τη διούρηση
  • ερεθισμός και φαγούρα στα γεννητικά όργανα

Οι τριχομονάδες αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση μετρονιδαζόλης. Η δε αντιβίωση δίδεται είτε τοπικά με αλοιφή ή με κάψουλες από το στόμα.

1643645246875-219679884-xlamidia.jpg

Τα συμπτώματα των χλαμυδίων

Τα χλαμύδια μεταδίδονται με την κολπική, στοματική και πρωκτική επαφή. Είναι επίσης εφικτή η μετάδοση του βακτηρίου Chlamydia trachomatis από τη μητέρα στο μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Οι παράγοντες που προκαλούν τα χλαμύδια είναι ο μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων κυρίως σε νεαρή ηλικία, η έλλειψη χρήσης προφυλακτικού και το ιστορικό σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων. Τα συμπτώματα πιθανά να είναι ήπια και να εμφανιστούν έως και 3 εβδομάδες.

Έτσι θα παρατηρήσετε τα εξής:

  • πόνο κατά την ούρηση
  • άλγος στην κάτω κοιλιακή χώρα
  • κολπικές εκκρίσεις στις γυναίκες και από το πέος στους άντρες
  • πόνος στους όρχεις
  • πόνος κατά τη σεξουαλική διείσδυση

Η θεραπεία βασίζεται σε αντιβιοτικά φάρμακα της οικογένειας των μακρολίδων και των τετρακυκλίνων και στο διάστημα αυτό, επιβάλλεται η σεξουαλική αποχή.